Tips og tricks til at sove i telt om vinteren

1. Ikke meget anderledes end sommer camping

Vinter camping, og at sove i telt i sneen, adskiller sig overraskende lidt fra at fra overnatte i telt om sommeren. Hvis du nyder at sove i telt om sommeren og overnatte i det fri, vil du helt sikkert også findet det sjovt om vinteren. Det vil være koldere, men sne er et glimrende underlag til at slå et telt op på. Det er nemt at tilpasse, kan gøres helt plant og tilbyder gode muligheder for at sikre bardunerne.

2. Hold god orden

Det er vigtigt at sørge for at holde orden på sit grej, og løbende sørge for at tørre sit tøj, sin sovepose og støvler. Er der solskin ude på bjerget, kan du tørre dit gear hurtigt ved at ligge det henover barduner eller teltdugen.

Køb varme og komfortable midlayers her

3. Spænd teltet stramt op

Første gang jeg sov udenfor, fik vi ikke spændt teltdugen stramt nok op. Det resulterede i en rigtig dårlig nats søvn. Der skal ikke meget blæst til at få en teltdug til at larme afsindigt meget. Hvis man får spændt alle leder, kanter og barduner stramt op bliver det til gengæld ikke noget problem. Så er det kun i tilfælde af meget kraftig vind at du bør gøre mere.

Ved kraftig vind: Forventer du kraftig vind eller blæst, kan det anbefales at bygge en snemur til at beskytte teltet. Det behøver ikke tage lang tid, og det er indsatsen godt givet ud. Alt, hvad der kan hjælpe til at gøre lejren behagelig er tiden værd.

vinter-camping-4

4. Få dig en varm sovepose

Som du vil høre Ian Provo sige i videoen længst nede i artiklen, så er en god, og varm, sovepose alfa omega for din oplevelse med vinter camping. Nætterne om vinteren kan blive rigtigt kolde. Især hvis du har store planer med at skulle bestige et bjerg, eller stå meget på ski den næste dag, så er det ekstremt vigtigt at få en god nattesøvn. Der findes mange forskellige soveposer på markedet, og det kan være svært at finde hoved og hale i. Vores anbefaling vil dog være at du finder en, som en ekstrem grænse markant under de temperaturer, som du forventer at skulle opleve. Prislejet ligger også fra “til-at-betale” og helt op til “ekstremt dyre”. Det gælder derfor om at finde en god mellemvej.

Tip: Få dig en liner til soveposen. Det er en tynd ekstra sovepose, som er nem at bruge og som giver overraskende meget ekstra varme.

5. Pak ekstra handsker, hue og skisokker

Der er nogle ting, som du helst gerne ser altid er tørre, når du skal bruge dem, og typisk er det de ting, som oftest bliver våde. Det kan derfor være en god idé at have ekstra handsker, hue og skisokker med på turen. Hvis du er meget opmærksom på vægten af din rygsæk, kan ekstra handsken også “bare” være en skalluffe, som beskytter din normale skihandske mod sneen. Ift. skisokker kan det anbefels at have et par, som du bruger til at sove med og et par som du bruger i løbet af dagen.

Stort udvalg af alle typer skihandsker

Tip: Både til skisokker, men også til skiundertøj, vil jeg anbefale merinould. Det isolerer effektivt selv, hvis det bliver fugtigt, er behageligt at have på og du kan virkeligt have det på i mange dage inden det begynder at lugte.

Læs mere om fordelene ved merinould til ski her

6. Tør de vigtigste ting i soveposen

Det mest effektive sted at tørre dit gear er i soveposen. Derfor er det en god idé at tage vigtige ting, som har brug for at være tørre med ind i teltet og tørre dem nede i soveposen. Det er ikke noget som lugter godt, men det er rigtigt effektivt. Gode ting at få med ned i soveposen inden du lægger dig til at sove er; inderstøvler, handsker, skisokker, buff.

7. Lav ekstra plads i forteltet

Det kan anbefales at vælge et telt med et fortelt. Det er godt til opbevaring og det giver god mulighed for at lave ekstra opholdsrum. Her er det en fordel at man camperer på sneen. Det betyder nemlig at du kan grave sne væk under forteltet, for at lave mere plads. Det er utroligt behageligt at kunne sidde med fødderne sænket og bare 30 cm ekstra dybde i forteltet giver rigtigt meget ekstra plads. Så er det nemmere at opbevare støvler, mad, brændstof mv.

Obs. Pas på, hvis du vælger at lave mad inde i teltet. Teltdug er ekstremt antændeligt og det anbefales ikke at lave mad i forteltet. Men du kommer nok til at gøre det alligevel.

vinter-camping-5

8. Du kan aldrig have for meget mad eller brændstof med

Ikke at jeg siger at du skal have for meget mad eller brændstof med, men hellere have lidt for meget mad og brændstof med, end at have for lidt med. Hvis du først løber tør, så er der ikke noget at gøre. Mad kan man rationere og til dels arbejde sig udenom, hvis man har taget for lidt med.

Det er lidt sværere med brændstof. Brændstof er ekstremt vigtigt, da det er din kilde til vand (ved at smelte sne), Medmindre du har placeret din camp i nærheden af rindende vand eller har sol til at smelte sne, er brændstof essentielt for at kunne få vand.

Tip: Brug gas som brændstof. Det er lidt dyrere, men det er nemmere at bruge og mere pålideligt end benzin eller multifuelbrændere. Muligvis kan det dog være svært at skaffe, hvis du planlægger at besøge fattigere lande.

9. Smelt sne i solen

For at spare på brændstof og for løbende at skaffe nyt vand, er det super smart at bygge en konstruktion, hvor solens varme udnyttes til at smelte sne. Alt du behøver er en sort affaldssæk og noget til at opsamle vand i. Fold den sorte affaldssæk ud over et sted i solen, form en opsamlingskanal i sneen og placér spanden under. Nu kan du lægge sne på plastikken, som vil smelte i varmen fra solen.

vinter-camping-2

En smeltestation af skrald på Mt. Elbrus

Anbefaling: En foldbar spand er guld værd til opsamling af vand. Både fra floder, men også hvis du vælger at lave en “smeltestation”.

10. Gaffa, gaffa, gaffa

Ting går i stykker. Og når ting går i stykker, så er der én ting, som altid virker til reparationer. Og det er en god rulle gaffatape! Gaffa er perfekt til at lave midlertidige fixes og små reparationer. Især hvis du skal bo i teltet i en længere periode, kan du forvente at der kommer småskader på telt, udstyr eller skitøj.

Obs. Tag også en lommekniv med. Eller faktisk; hav altid en lommekniv i rygsækken.

Video

Her i videoen får du også lidt tips til at bo i telt om vinteren. Samtidigt kan du også bruge videoen til lidt inspiration, hvordan en basecamp kan opsættes.