Køb af ski

Det er i øjeblikket ikke så let at købe ski, som bare for et par år siden.  Skiteknologien er rykket frem i et ekstremt tempo de seneste år, og valgmulighederne når man skal købe ski er blevet langt større. Vi vil her i artiklen forsøge at hjælpe dig tættere på at købe den ski, som kan hjælpe dig til at blive en bedre skiløber og gøre det endnu sjovere at være på skifere. Få alt at vide om ski lige her!

Oversigt over købsguide til ski:

 • Hvilken ski skal jeg købe
 • Hvilken type ski skal jeg købe?
 • Er du vild med snowparken?
 • Hvor fed en ski skal jeg købe?
 • Hvor hård eller blød en ski skal jeg vælge?
 • Med eller uden rocker?
 • Hvilken længde ski skal jeg købe?

Martin guider dig igennem køb af ski

For at få et bedre overblik over, hvad vi gennemgår i denne artikel, kan du se videoen her af Martin som giver dig et hurtigt overblik over hvad du skal være opmærksom på når du køber ski.

Hvilken ski skal jeg købe?

Eftersom der er så mange kategorier (raceski, freestyle ski, big-mountain ski osv.) bliver du nødt til at vælge dit fokusområde. Det vil gøre det langt nemmere at købe den rette ski. Opholder du dig 70 procent af tiden i parken og 30 procent på pisten, er det en god idé at vælge en parkski og ikke en carvingski der bliver smadret på railen.

Hvilken type ski skal jeg købe?

Find ud af hvad du primært vil bruge din ski til. Er det helt udelukkende piste skiløb, skal du købe en carvingski. Hvis du ønsker skiløb i dyb pudder, skal du købe offpisteski. Vil du helst køre i snowparken, skal du vælge en twintip ski. De fleste skiløbere, ligger dog et sted midt imellem disse to muligheder. Beklager, men der er ingen ski der kan håndtere både carving på is og på samme tid kan opfylde dine krav i brysthøjt pudder.

Hurtigt tip: Find de bedste park, pudder og allmountain ski hos Blacksnow.dk

Det mest optimale er altid at have flere par ski , men af praktiske og økonomiske årsager, er det ikke muligt for alle. Heldigvis kan man købe ski, der opfylder flere krav. Men det betyder at du må indgå nogle kompromiser. Du kan ikke få det bedste fra begge verdener, men du kan alligevel komme tæt på.

All mountain ski

Hvis du overvejer at køre off-piste og freeride, men stadig vil kunne køre piste, skal du købe en all-mountain ski. En all mountain ski er defineret ved, at den er beregnet til at blive brugt under alle omstændigheder, både piste og offpiste. De har ofte en bredde på mellem 80 mm og 110mm under taljen. Desto smallere desto bedre er skien på pisten. Er skien bredere er den bedre i pudder. All mountain ski opfører sig godt i off-pisten, og de performer faktisk også udmærket på pisten.

faction-all-mountain

Foto: Faction Skis / Erik Tomasak

Carvingsskiene er selvfølgelig en del bedre på pisten, da de udelukkende er optimeret til piste skiløb, men de har derimod utroligt dårlige off-piste egenskaberne. Men ønsker du en ski, der nogenlunde på pisten og i pudderet, vil jeg uden tvivl købe en all mountain ski

Er du vild med snowparken?

Så skal du kigge nærmere på twintip ski, som gør det nemmere at lave tricks og spins, eftersom du står på midten af skien og du kan køre forlæns og baglæns. Nogle parkski er såkaldte symmetriske ski, hvilket betyder, at skiene er nøjagtig det samme i begge ender, så der er ingen for-og bagende. Det er nødvendigt, hvis du vil lære at lave de fedeste tricks i snowparken. Formålet med en sådan ski er at det er lettere at lande i switch og køre baglæns.

Læs denne guide inden du kaster dig ud i freestyle: Læs vores guide om at komme igang med freestyle!

Hvad betyder twintip?

Twintip betyder at begge ender er bøjet op, det er blevet mere eller mindre standard på de fleste nye freeride ski, men bare fordi at skiene er twintip, er det ikke ensbetydende med at de performer godt i parken og i pudderet. Der er en masse andre faktorer der er afgørende. Fordelene ved at vælge en twintip er blandt andet, at den op-bøjede bagende ikke så let bliver fanget i ujævnheder på pisten, offpisten, og på boxen i parken.

Faction-park-freestyle

Foto: Faction Skis / Erik Tomasak

Hvor bred en ski skal jeg købe?

Generelt mener jeg at folk køber både for smalle og for korte ski. Bare nogle mm ekstra på hver siden af foden, giver en ufattelig ændring af skiens performance i offpisten – og så dårlige bliver de heller ikke på pisten. Under mit ophold i St. Anton, fandt jeg hurtig ud af, at det måske slet ikke var så tosset at købe et par brede ski. Det var tydeligt at se dem, der havde købt de brede ski havde en kæmpe fordel i pudderet, og de havde samtidigt ikke svært ved at følge med de smalle parkski på pisten.

Vi elsker powder ski! Køb de bredeste og sjoveste powder ski hos Blacksnow.dk

Hvis du kun ønsker en ski der kan lidt af det hele, men prioriterer off-piste egenskaber højest, ville jeg personligt købe en ski mellem 95 -105 mm i bredden. Men ønsker du det helt perfekte flow i offpisten, er det optimalt at købe et par store ski med en bredde på midten på ca. 105-120 mm. Går du over i de helt brede ski, vil vi helt sikkert anbefale at du har mindst et par andre ski, til dage, hvor der ikke er bundløs pudder.

Stilhed i 7th

Der er ikke noget som urørt pudder

Prioritering og valg af ski

Hvis du prioriterer pistskiløbet bør du vælge en ski med en bredde på <95 mm. Desto bredere, desto mere all mountain og desto smallere desto bedre på pisten. Det handler meget om personlig præference og hvilken type skiløb man håber på at kunne lave.

Hvis man er lille og let, eller stor og tung skal dette naturligvis tages i betragtning. Er man lille og let, kan man nøjes med at købe en lidt smallere ski end en større fyr, eftersom at trykket på skien, vil være forskelligt, alt efter hvor meget man vejer.

Randonnee – Kombinér ski og store naturoplevelser

Randonnee er i fuld gang med at udvikle sig til at blive den nye trend indenfor offpiste skiløb. Uanset om du foretrækker at køre på superbrede offpiste ski eller om du foretrækker at lave rytmiske kortsving i pudder er der noget dragende over selv at bestige et bjerg, komme væk fra de evindelige liftkøer og køre friske spor i blød pudder. Det er randonnee skiløb – og hvordan kommer du så lige igang med det?

tore-la-grave

Til randonnee anbefaler vi at vælge en all mountain ski på 95-105 mm under foden. Det er en alsidig bredde, som kan bruges i alle sneforhold. Uanset om det er dybt eller hårdtpakket sne. Når man går randonnee risikerer man at støde ind i alle typer sne.

Husk: Når du kører offpiste, skal du altid have styr på dit lavineudstyr!

Læs vores guide omkring lavineudstyr her!

Hvor hård eller blød en ski skal jeg vælge?

Når du skal finde ud af, hvilken stivhed du skal vælge i dine ski, er det vigtigt at du er ærlig over for dig selv. Er du en aggressiv og erfaren skiløber, som godt kan lide at køre hurtigt og presse dit skiløb, så kan du med fordel vælge en stivere ski, som giver mere respons og har et kraftigere kantgreb. Men samtidigt vil skien være mere krævende ift. din teknik og kræfter. Hvilket også betyder at, hvis du er en mindre dygtig skiløber, eller hvis du foretrækker at cruise på pisten (eller offpisten), så skal du nok vælge en blødere ski, som er mere komfortabel og lettere at køre.

Men, det afhænger også af typen af ski. Selv virkeligt gode skiløbere kan f.eks. godt vælge en blødere park eller offpiste ski, for at få en ski som er nemmere at lege på ved at det er nemmere at bøje og presse skien rundt på jibs. Flere bredere offpiste ski er også blødere for at gøre dem mere allround og nemmere at dreje på trods af den ekstra bredde. Så det er ikke ligetil, og hænger sammen med resten af skiens konstruktion. Hvilket leder os videre til næste emne, Rocker i skien.

Tommelfingerregel: Desto stivere ski, desto bedre skiløber

Med eller uden ROCKER?

Rocker er et af de mest hypede udtryk indenfor ski og snowboarding. Det er egentlig mest et fancy ord, for at skiene bøjer opad i stedet for at bøje nedad når de ligger på jorden. En ski med fullrocker vil ligne en banan, når den ligger på jorden, mens en ski med camber (den traditionelle opbygning) vil lige en flitsbue. Det er dog sjældent at du finder ski, som er 100% det ene eller andet (race ski undtaget. De er altid 100% camber ski). Typisk vil man kombinere de to teknologier for at udnytte det bedste fra begge verdener. Rocker bruges til at forbedre køreegenskaberne ved at gøre det nemmere at indlede svinget og til offpiste ski giver rocker bedre opdrift i pudder.

schober-knodel

Som nævnt, så vil næsten alle ski på en eller anden måde kombinere de to konstruktionsformer for at få de ønskede køreegenskaber. Herunder kan du få et kort overblik over, hvad rocker betyder for en ski, hvad camber betyder for en ski og de mest almindelige rocker ski.

Rocker

 • Bedre opdrift i pudder
 • Nemmere indledning af svinget
 • Mere legesyg ski

Camber

 • Bedre stabilitet
 • Sikrere kantgreb

De mest almindelige rocker typer:

Fullrocker: Hele skien har en rockerform og vil ligne en banan. Det er også kendt som reverse camber eller banana-shape. Full-rocker gør skien exceptionel god til pudder, med masser af opdrift og mulighed for at pivotere lynhurtigt. Men skien vil derimod have meget begrænsede egenskaber på hardpack og lignende, hvor manglen på kantgreb til at gribe i sneen, giver udslag i mindre kontrol. Meget få ski har en fullrocker konstruktion.

Tiprocker: Rocker i tip (spidsen) af skien. Også kendt som early rise. Skiens tip bliver bøjet opad for at gøre den aktive kant kortere, hvilket gør det nemmere at indlede svinget og radiussen kortere. Det vil gøre en stiv ski mindre aggressiv og mere alsidig for flere skiløbere. Med tiprocker bliver det nemmere at køre i forskellige typer sne. Samtidigt vil det give skien markant bedre opdrift i pudder, så det bliver nemmere at køre pudder. Langt de fleste ski har en eller anden form for tiprocker.

Tailrocker: Teknikken er den samme som i tiprocker, men denne type rocker er placeret i bagenden af skien. Og kommer altid kun sammen med tiprocker. Det gør skien mere legesyg og gør det nemmere at køre switch. Samtidigt gør det skien mindre stabil ved høj fart og giver mindre respons ved udgangen af et carving ski. Findes typisk i twintip ski til freestyle og freeride.

Vil du vide mere? Så kan du bedre forstå teknologien bag rocker i ski i linket. Er du blevet hooked på pudder og rocker ski? Så kan du købe de fedeste rocker ski her.

Hvilken længde ski skal jeg købe?

Med alle de nye typer ski der er kommet på markedet, kan det være svært at købe den rigtige længde ski. Der en masse faktorer som gør, at det ikke er helt så nemt at købe ski i den rette længde som det var tidligere. Følgende faktorer du skal have med i sine overvejelser når du vælger længden på dine ski.

– Vægten, niveau, om du kører inden/udenfor pisterne, kører du hurtigt eller langsomt og hvilken type af skiløb kører du kører.

Når du har fundet ud af, hvilken type ski du gerne vil købe, kan du begynde at finde den rigtige længde. Vi arbejder typisk ud fra følgende tommelfingerregler:

 • Carving ski: Omkring næsehøjde (din højde minus 10 cm)
 • Allmountain ski: Ca. din egen højde
 • Offpiste ski: Mindst din egen højde

Har du besluttet dig for en længde? Så kan du vælge og vrage mellem de fedeste twintip ski her.

For at få det optimale ud af dit skiløb, anbefaler vi at du også læser vores guide til valg af skistøvler.

Her kan du se vores andre guides til skiudstyr:

Jeg håber at denne købsguide til ski var  med til at hjælpe dig med at købe ski.

Obs. Denne artikel er blevet inspireret af den svenske Att välja rätt skidor fra Freeride.se.