Er du på udkig efter nye skistøvler? Så kan du her læse alle vores bedste råd til at købe skistøvler, uanset dit nuværende niveau og hvilken type skistøvler du er på udkig efter. Skistøvler er den vigtigste del af dit gear. Har du ondt i fødderne får du aldrig en god dag på ski. Det er derfor utroligt vigtigt at du vælger de rigtige skistøvler. Skistøvlerne har også stor indvirkning på, hvor meget eller hvor lidt kontrol du har med skiene. Med andre ord, skistøvler er ekstremt vigtige. Derfor har vi skrevet denne lange guide til køb af skistøvler. Så du kan vælge rigtigt og du vælger rigtigt første gang.

Hvorfor er skistøvler så vigtige?

Hovedårsagen til at skistøvler er så exceptionelt vigtige er at skistøvlerne er din kontakt til skiene. Det er igennem skistøvlerne at dine intentioner og kræfter bliver overført til skiene. For at få optimal kontrol og performance er det vigtigt at have et præcist og sikkert fit i skistøvlerne uden slør. Vi anbefaler derfor på det kraftigste at du bruger tid på at finde den skistøvle, som sidder rigtigt på din fod.

Mangler du et par skistøvler? Køb dine nye skistøvler hos Blacksnow.dk

Du skal være opmærksom på at det ikke er nemt. Skistøvler er lavet i hård plastik og alle har individuelle fødder og typisk med nogle skøre punkter. Derfor vil der ofte være en konflikt mellem din fod og støvlen. Det kan heldigvis fixes.

Hvad skal du kigge efter?

Når du kigger efter skistøvler er målet at finde en støvle, som giver dig en optimal performance, samtidigt med at den sidder komfortabelt på dine fødder. Alle fødder er individuelle og der findes ikke nogen “rigtig” måde at tilpasse støvler. Størrelse, flex, features og form for den perfekte skistøvle til dig er afhængig af hvilken type skiløb du vil køre, dit niveau, højde, vægt, ambitioner mv.

Tip: Personligt vælger jeg altid komfort over tættere fit, fordi jeg af erfaring ved at jeg ikke gider køre i et par skistøvler, hvor jeg får ondt i fødderne efter et par timer.

Tip 2: Ift. tilpasning af skistøvler, så vær opmærksom på at det altid er nemmere at presse skistøvler større end det er at gøre dem mindre.

Har du set vores guide til, hvordan du køber ski?

Dette skal du være opmærksom på:

Af flere forskellige årsager kan du aldrig forvente at skistøvler vil være lige så komfortable, som dine normale sko. Det er heller ikke meningen. Men dermed ikke sagt at skistøvler skal gøre ondt at have på. Men du skal være opmærksom på at skummet som sidder i inderstøvlen vil blive presset sammen ved brug. Du vil derfor tit opleve at det fit, som du oplevede i butikken vil ændre sig i løbet af de første par dage. Der er også forskel på at prøve en skistøvle i en varm butik og bruge dem ude i kulden på bjerget.

Vi anbefaler derfor at du får støvlerne tilpasset hjemmefra og bruger dem i mindst 3 dage inden du forsøger at få dem specialfittet.

Når du skal vælge skistøvler skal du overveje følgende:

 • Type skiløber
 • Flex
 • Størrelse
 • Features

Type skiløber

En god start er at forsøge at placere dit selv i nedenstående oversigt over type af skiløber og niveau. Oversigten kan hjælpe dig med at give en idé omkring hvilket fit, flex og features, som du skal være på udkig efter i din næste skistøvle.

skiløber-type

Begynder/Let-øvet

Du befinder dig det meste af tiden på de præparerede pister og foretrækker nemmere pister, som blå og grønne. Du arbejder stadig med teknikken, men gør jævnlige fremskridt. En skistøvle med et blødere/medium flex og et komfortabelt fit vil være et godt for dig, som finder dig selv i denne kategori.

Note: Er du en atletisk type med ambitioner om at blive bedre og har mange dage i løbet af vinteren kan du hurtigt rykke videre fra dette niveau.

Let-øvet/øvet

Du nyder at køre i skiftende terræn og ved forskellige hastigheder, pukler og stejlere bjergsider, hvor der kræves en højere grad af kontrol fra skistøvlerne er heller ikke noget problem. Du kører røde og sorte pister og eksperimenterer måske også lidt med at køre udenfor pisten. En skier på dette niveau har ofte kørt på ski i nogle år. Her bør man kigge efter en støvle med et medium flex og et mere tætsiddende fit, som sikrer fuld kontrol med skiene i al slags sne og terræn.

Øvet/Ekspert

Med stor selvtillid kører du over hele bjerget. Selv i varierende sneforhold kan du nemt skifte fra at køre på pisten til at køre offpiste. Du føler dig komfortabel i pudder, pukler, opkørt sne eller is. Du bør kigge efter en skistøvle med et præcist og tætsiddende fit og et stivt/meget stivt flex. Nogle ekspert skiløbere går med overlæg en størrelse ned i skistøvle for at få et mere tætsiddende fit. Dette vil ofte kræve meget tilpasning.

skistøvler-freeride-1

Når du kører stejlt er det vigtigt med skistøvler, som giver dig fuld kontrol. Foto: Tore Amby

De bedste freeride og big mountain skiere bruger ofte skistøvler med et flex, som er blødere end f.eks. de bedste skiracere i verden. Og professionelle freestylers bruger typisk endnu blødere støvler. Det er fordi at det i variabel sne og stejlt terræn kan være en fordel at have lidt mere bevægelse i støvlen. På isede portbaner er der brug for maksimal stivhed for lynhurtig respons og kraftoverførsel. Freestyle skistøvler er ofte blødere for højere komfort til de mange landinger i parken.

Flex

Flex rating i skistøvler referer til, hvor svært eller hvor nemt det er at bøje, eller flexe, støvlen frem. Skistøvlers flex kommer i alt fra rigtigt bløde komfort skistøvler til ekstremt stive race skistøvler. Flex bliver vurderet ud fra en numerisk skala. Almindeligvis vil du finde at skistøvle flex ligger mellem 50 (meget blød) og helt op til 150 (ekstremt stiv). Tallet vil tit være skrevet ude på skallen.

Det er ikke en standard på tværs af brands. Så en støvle med flex 100 fra et brand er ikke nødvendigvis det samme som en støvle med flex 100 fra et andet brand. Det bliver endnu mere forvirrende af at nogle brands (læs: Full Tilt) bruger en skala fra 1-10. Du kan bruge flex til et indledende valg af støvler, men det er ikke noget du skal hænge dig for meget i.

Flex anbefalinger mænd

 • Begynder/Let-øvet: 60-80 (Blød)
 • Let-øvet/Øvet: 85-100 (Medium)
 • Øvet/Ekspert: 110-130 (Stiv)
 • Race: 130+ (Ekstremt stiv)

De ovenstående tal er et godt udgangspunkt, men husk på at der ikke er tale om en industristandard. Vi anbefaler derfor at du bruger tallene som en generel guideline, eller hvis du sammenligner to støvler fra samme brand.

Personlig præference

Din fysik og personlige præferencer spiller også en vigtig rolle, når du skal vælge skistøvle. En atletisk begynder kan sagtens føle sig bedre tilpas i en medium eller stiv skistøvle. Din højde og vægt spiller også ind. Hvis du er lille og let kan du af naturlige årsager ikke ligge samme pres på skistøvlen som en høj og tung skiløber. Tænk på dette, hvis du er større eller mindre end gennemsnittet.

Hos Blacksnow finder du et stort udvalg af herre og dame skistøvler fra Dalbello

Flex anbefalinger kvinder

 • Begynder/Let-øvet: 50-60 (Blød)
 • Let-øvet/Øvet: 65-80 (Medium)
 • Øvet/Ekspert: 85-100 (Stiv)
 • Race: 110+ (Meget stiv)

Kvinder vejer typisk mindre i forhold til deres højde og fodstørrelse end mænd. Generelt set har kvinder også mindre muskelmasse end mænd. Derfor er flex anbefalingerne til kvinder lavere.

Hvorfor vælge en damemodel i skistøvler?

Der er en grund til at støvleproducenterne laver damemodeller. Generelt set er kvinders lægge lavere og proportionelt større end mænds. Derfor har skistøvler til damer typisk en kortere, men større overdel. Damemodeller af skistøvler har ofte en justerbar overdel, som kan udvides for at give bedre muligheder for et perfekt fit.

Størrelse

Størrelsen på skistøvler måles på Mondopoint skalaen. Din størrelse i Mondopoint er længden af din fod i centimeter. Den nemmeste måde at finde din størrelse på er ved at måle din fod på et stykke papir.

Sådan her skal du gøre:

Stil foden på et stykke papir og hold en blyant eller kuglepen vertikalt mod din fod. Markér dette sted på papiret. Herefter måler du længden fra hælen til markeringen (hvor dine tæer er længst). Rund op til nærmeste halve. Dvs. hvis du måler 27,3, er din mondopoint størrelse 27,5.

Her kan du se en fuld Mondopoint skala

Når du skal prøve skistøver

Vi anbefaler at du bruger tynde skisokker, når du skal prøve skistøvler. Det er faktisk også hvad vi anbefaler til skiløb i al almindelighed. Tyndere skisokker giver bedre kontrol med skistøvlerne. Varmen skal der nok blive sørget for fra inderstøvlen og plastikskallen.

skistovler-freeride-3

Du vil ikke misse de bedste pudderdage, fordi at du har skistøvle som gør ondt. Sørg for at den sidder rigtigt!

Den rigtige størrelse

Når du prøver skistøvlen, så vil et let pres på dine længste tæer typisk indikere at det er den rigtige størrelse støvle. Efter lidt brug, vil den så sidde perfekt. Hvis skistøvlen føles lidt for kort, kan du forsøge at spænde skistøvlen og flexe støvlen så hårdt som du kan. Dette vil presse din hæl tilbage i skistøvlen (hvor den bør sidde) og give mere plads. Du kan også prøve inderstøvlen for sig selv, for at se om det er den, som er for lille. Inderstøvlen er nemlig forholdsvist nem at tilpasse.

Fodbredde

En af de væsentlige ting at kigge efter når du skal vælge skistøvler. Fodbredden har stor indflydelse på, hvordan støvlen sidder omkring din fod. Helt generelt kan man inddele skistøvler i tre forskellige bredder. Smal, medium og bred. Bredden af forfoden måles diagonalt henover metatarsalhovedet. Du kan som udgangspunkt går ud fra at desto smallere en skistøvle er, desto mere henvendt til eksperter er den.

 • Smal: Typisk en bredde fra 95-98 mm. Støvler i denne kategori er også smalle henover forforden. Bedst til dig med en smal fod og lav volumen. Eller hvis du vil have et super tæt fit.
 • Medium: Forfodsbredde på 99-101 mm. Passer til almindelige fødder og har et mere komfortabelt fit henover midtfoden og i hælen.
 • Brede: Bredde på 102-106 mm. Passer til dig med større fod og større volumen eller hvis du er på udkig efter en meget komfortabel skistøvle.

Features i skistøvler

I skistøvler findes der mange forskellige features, som skal være medvirkende til at øge deres komfort, brugervenlighed og/eller performance. Det kan både være features som henvendt til at forbedre støvlens fit eller øge dens funktionalitet ift. hvilken type støvle du har valgt.

Inderstøvlen

Inderstøvlen er udtagelig og den som beskytter og insulerer din fod fra den hårde og stive yderskal. Efter lidt tids brug, vil inderstøvlen tilpasse sig din fod. Du vil derfor opleve at støvlen sidder rigtigt efter et par dage på ski. Nogle støvler kommer med en inderstøvle, som kan opvarmes, mens du har støvlen på, for at kickstarte denne proces og få den tilpasset din fod.

Vores tip: Hos Blacksnow er en opvarmning af deres skistøvler altid med i prisen. De har et stort udvalg af Full Tilt og Dalbello støvler. Køb dine skistøvler her.

Power Strap

Strappen som sidder henover toppen af skistøvlen kaldes powerstrappen. I de fleste skistøvler er standarden en velcrostrap, som kan strammes henover skinnebenet, eller være med til at minimere afstanden mellem skallen og din inderstøvle. Hvor stramt du ønsker den er et personligt valg, så du kan med fordel eksperimentere lidt med, hvad der passer dig bedst. Det er muligt at tilkøbe en mere aggressiv power strap, som lukkes med metalmekanisme. Dette er især populært blandt racere, for at give støvlen et ekstremt tætsiddende fit.

Walk mode

I øjeblikket det helt hippe indenfor skistøvler. Randonne eller skitouring er et meget voksende marked og til det, vil man gerne have en skistøvle med walk mode. En walk mode er en åbne/lukke mekanisme bagpå skistøvlen, som gør at overdelen kan flexes mere end i ski-mode. Derudover så findes det også tit i begynder skistøvler for at øge komforten. Der findes forskellige typer walk modes, for at se, hvor effektive de er, kan du kigge efter, hvor meget bevægelse der er i overdelen. Dette vil typisk blive oplyst i grader. Desto flere grader, desto mere bevægelse.

Obs. Ved du ikke hvad randonne/skitouring er? Så kan du læse en dybdegående guide til randonne ski her.

Hiking såler

I samme stil, som ovenstående, men dog meget mere udbredt, da det også findes i mere specifikke freeride skistøvler. En hiking sål vil give skistøvlen et bedre greb på underlag, som ikke er sne. Det kan være klipper, asfalt, is eller lignende. Hiking såler til mere specialiserede randonne skistøvler vil have en mere kurvet sål i fronten for at give en mere naturlig gang. Det er ikke alle typer hiking såler, som passer i alle typer bindinger.

hiking-skistovler

Når du har brug for sikre skridt, kommer du ikke udenom hiking såler!

Justerbart flex

I nogle skistøvler er det muligt at justere skistøvlens flex til at blive stivere eller til at blive blødere. I Full Tilt skistøvler, kan du f.eks. nemt udskifte den forreste tunge til en anden type, for at få et blødere eller stivere flex. Ved andre skistøvler kan det være at du skal skrue på en skrue eller indsætte en eller flere skruer.

Støddæmpning

Findes især i freestyle skistøvler, som er beregnet til brug i snowparken. Det er ekstra polstring omkring hælen og tæerne. Dette kan være kombineret med et mere reaktivt flex, så du undgår smertefulde toe-, shin- eller calfbang.

Kan du købe skistøvler på internettet?

Hvis du er nået hertil, så ved du hvad du skal bruge i dine skistøvler, og har værktøjskassen til at gå på jagt efter nye skistøvler. Vi anbefaler på det kraftigste at du ikke køber skistøvler baseret på farve eller pris. Der er andre steder i ski-budgettet, hvor det vil være bedre at spare. Den ekstra investering i skistøvlerne kan betyde rigtigt meget for dit skiløb og hvor vellykket din skiferie bliver!

Ingen andre ved hvordan støvlerne føles omkring dine fødder. Når du mener at du har fundet en skistøvle, som sidder godt og har de features, det flex og det fit, som du er på udkig efter, kan du forsøge at have skistøvlerne på i et par timer derhjemme, mens du ser en film eller lignende. Det kan give dig en god idé om, hvorvidt støvlerne har brug for lidt tilpasning eller om de sidder godt.

Vores tip: Som nævnt tidligere, så anbefaler dog altid at du prøver at køre på ski i de nye skistøvler i 3 dages tid inden du begynder at få dem modificeret. Først efter et par dage, kan du virkeligt mærke, hvor du har brug for tilpasning.

Til test i sturen

Tag støvlerne på, spænd dem som skulle på ski og stå op mens du ser en film. Hvis støvlerne stadig føles godt efter 1-2 timer, så kan du sagtens tage dem med på skiferien, som de er. Hvis der er seriøse problemer et sted i skistøvlerne vil du helt sikkert have mærket det indenfor de to timer og kan få støvlerne tilpasset lidt inden du tager på skiferie.

Så ja, du kan godt købe skistøvler online

Obs. Artiklen er inspireret af den dybdegående guide fra svenske Freeride.se: Köpguide: Att välja rätt pjäxor