Der er findes mange forskellige slags bindinger, af vekslende kvalitet og styrke. Det er lidt af en jungle at finde den rette skibinding. Skibindinger kan være tilpasset et specielt skimærke, der er randonné bindinger, freestyle bindinger og pivot bindinger. Jeg vil her hjælpe dig til at finde den rigtige skibinding til lige netop dine behov.

Placering af skibindingen betyder utroligt meget. Her er en mere udførlig guide til placering af skibinding.

Tilpasning af skibindingen

Ens skibinding skal passe til ens skistøvler. Det er utroligt vigtigt, hvis skibindingen er for langt fra hinanden ift. til ens skistøvle, kan det resultere i at skiene ryger af før tid. Modsat, hvis afstanden er for kort, kan det blive et mareridt at skulle klikke i sine ski. Man kan godt selv, i mindre grad, rette på afstanden mellem ens skibindinger. Især i freeride- og freestylebindinger, hvor der ikke er noget midterstykke i skibindingen er det begrænset, hvor meget man kan rette. Det er derfor utroligt vigtigt at få sine skibindingere tilpasset sållængden på ens skistøvler.

Det er ret simpelt, med en skruetrækker skal man blot skrue på en af skruerne på forenden og på bagenden. Du bør dog overlade denne del af tilpasningen til en professionel, hvis du ikke er helt sikker på hvordan det gøres. Det giver klart det bedste resultat, hvis man får indstillet sine skibindingere i en skibutik. Det kan også være en nødvendighed ift. ens skiforsikring.

Læs mere om hvordan du finder den rigtige skiforsikring her.

Hvad har du brug for at vide før du justerer dine skibindinger?

DIN indstillingerne for skibindinger indstilles på baggrund af vægt, højde, længde af skistøvle, niveau, alder og giver mange muligheder for justering af skibindingerne.

Der er nogle ting du skal vide, før at du går ned til skiservice for at få dine skibindinger justeret. Du har brug for at vide følgende:

 1. Højde
 2. Kropsvægt
 3. Dine skifærdigheder (erfaring og niveau)
 4. Din alder
 5. Længden af din skistøvle (Butikken kan højst sandsynlig oplyse det)

DIN-Værdier:

DIN-værdien på dine ski er det tal, som står på både forstykket og bagstykket af din skibinding. DIN-værdien kan indstilles alt efter højde, vægt, niveau, alder og skiertype. Du kan få indstillet din DIN-værdi i en skibutik, hvor du skal oplyse de førnævnte oplysninger, hvorefter skibutikken spænder dine bindinger efter en DIN-tabel. Bliver man bedre på ski, kan man selv indstille DIN-værdien. Først vil jeg gennemgå, hvad DIN-værdi er og hvorfor det er så vigtigt at have dine ski spændt korrekt.

Hvad er DIN-værdi:

DIN står for Deutsche Industrie Norm. Det er et udtryk for, hvornår dine skibindinger udløser dig fra skiene og hvornår de fastholder dig i skiene. Det er utroligt vigtigt, da skader på knæ og ankler ofte kommer når skiene ikke udløses hurtigt nok eller for tidligt. DIN-værdier i skibindinger, kan fås helt fra 2 – 18. Til racere eller professionelle kan de sikkert fås højere, de mest hårdføre kommercielle skibindinger stopper dog som oftest ved 18. Skibindinger til begyndere og let øvede går op til en DIN-værdi på 10. Mere hårdføre bindinger, går op til DIN-værdi 18.

 

 

Industristandarder indenfor DIN-værdier

På en skibinding med en DIN-værdi op til 10 er det ligegyldigt, hvilket mærke man vælger. Op til 10 i DIN-værdi findes der industristandarder for, hvornår bindingen skal udløses og hvornår den skal holde fast. Alt over 10 i DIN-værdi er derfor markeret anderledes på skibindingen. Dette kan ses ved at DIN-værdien f.eks. bliver markeret med en cirkel rundt om tallet, (Se billede ovenfor). I realiteten betyder det at en binding kan spændes til 16 og en anden binding til 12, men stadig udløses på samme tid. Man skal derfor, virkelig mærke efter og føle hvordan bindingen mærkes når man bevæger sig over en DIN-værdi over 10.

Beregning af DIN-værdi

Igen skal du dog være opmærksom på, at udregneren er kun vejledende og du bør få en professionel til en korrekt indstilling af dine skibindinger.

Fin en udregner til DIN-værdi her!

Dog ikke sagt, at du ikke selv kan indstille din DIN-værdi. Som man udvikler sig og bliver en bedre skiløber, er det ofte nødvendigt at spænde sine skibindinger. Jeg gør det selv i det øjeblik jeg ikke længere stoler på om, hvorvidt mine skibindinger udløses når jeg presser skiene hårdt. Så føler jeg det er tid til at stramme skibindingerne. Det er en personlig præference, da jeg hellere vil stole på at skiene forbliver på end at miste dem for tidligt.

Indstilling af DIN-værdi

Når man skal indstille sin DIN-værdi, skal man bruge en stjerneskruetrækker. Oftest sidder skruerne helt ude i forenden og helt ude i bagenden. Det er vigtigt at man indstiller DIN-værdien i både for- og bagbinding. Ellers får man et skævt forhold mellem bindingsdelene og man kan ikke længere vurdere, hvornår man udløses fra sine ski. Mens man skruer, kan man følge med på DIN-indikatoren. Der kan være meget fornuft i at skrue op for DIN-værdien 1 op pr. gang. Dermed kan man mærke forskellen og vurdere om skibindingen skal strammes yderligere eller løsnes igen.

Her får du den generelle procedure til at indstille dine skibindinger rigtigt:

 1.  Udregn dit personlige data ud fra DIN tabellen længere oppe
 2. Efterse dine DIN værdier. Generelt skal DIN nummeret være et lille tal, hvis du er en let nybegynder. Og omvendt skal værdien være høj, hvis du er en tung og øvet skiløber.
 3. Juster både “toes and heels” af skibindingerne til indikatoren fra din DIN tabel. De store skruer i front og bag af “toe and heal” bruges til at justere skibindingerne, og det lille form for display, som er nem at læse og vil ændre sig når du skruer på skruerne.
 4. Så snart dine skibindinger er justeret, er det tid til at teste systemet. Det er vigtigt at du altid tester dine skibindinger før du kører ned af pisten. En tommelfingerregel er, at du burde kunne åbne din frontbinding bare ved at vride din fod til højre og venstre. Bemærk at hvis du er ekspert skiløber, er det vigtigt at justere dine skibindinger noget hårdere, så de kan klare et højere tryk og her vil det være svært at vride skiene af.

Husk at mange ting kan gå galt, når du skal justerer dine skibindinger, og det er derfor at de i ski shops og services har et kvalificeret personale til at hjælpe dig. Nogle steder er det gratis, og andre steder har jeg oplevet at det koster omkring 100 kr.

Placering af dine skibindinger

Førhen blev bindingerne monteret efter én simpel linje og det var alt. Men efter at der begyndte at komme twintips og fat ski, blev det mere naturligt at placere bindingerne mange andre steder.

Fra 0 til +2 cm :

All mountain skiløb – Er du skiløberen der ikke står så meget i parken, men primært ønsker tradition skiløb, bør du vælge en placering der er tættere på den traditionelle midte.

Fra +3  til +5 cm :

50 % All mountain, 50 % funpark – Vælger du at placere dine bindinger længere end 3 cm fremme, vil du miste lidt af den almindelige føling af længden foran bindingen, og skiene vil dermed miste kontrol og fart på pisten. Men med mere “tail”, vil du som regel opnå bedre kontrol i luften, og når du kører i switch (baglæns).

Fra +6 til  +7,5 cm:

Udelukkende funpark og Switch kørsel – Hvis du køber dine ski primært for funpark, eller er meget fokuseret på at køre i switch i backcountry, bør du overveje at placere dine skibindinger 6 – 7,5 cm fremme. De primære fordele er en øget kontrol, når du lander og kører i switch, samt en mere neutral balance i luften og på railen. Du skal dog være opmærksom på at når du placere dine bindinger så langt fremme, vælger du også at ofre evnen til at flyde i pudersne samt stabiliteten på pisten.

Få hjælp i butikkerne

Monteringspunktet af skibindingerne er ikke noget stort dilemma. Du skal bare være sikker på hvad du enlig ønsker, og derefter få en snak med personalet i skibutikken der skal montere bindingerne. I de fleste tilfælde vil du være på den sikre side, ved at vælge at få placeret bindingerne efter det punkt producenten anbefaler (oftest kaldt “mid sole point”). Dette punkt er optimalt både for piste/middelklasse ski, samt for race carving ski. Freeride ski er en anden sag – der ser man oftest linjer der hedder “traditional” og “modern”, her menes der at du kan vælge en ski der opfører sig mere traditionelt (all mountain), og med “modern” menes der en freestyle præget stil (switch kørsel, hop, rails osv.).

Jeg ser utrolig mange der bare følger blindt med trenden, uden enlig at have en idé om hvad det er de foretager sig. Derfor har jeg lavet en liste for at undgå de mest hyppige fejl, når du skal have monteret skibindinger.

 1. Er du i tvivl? Så er det bedst at være lidt konservativ og derfor vælger en traditionel placering af bindingerne.
 2. Har du ikke fået placeret bindingerne optimalt, så hold dig endelig ikke tilbage med at få remonteret bindingerne. En generel regel er at en ordenlig konstrueret ski, kan sagtens klare 2-3 fejlmonteringer.
 3. De fleste skibutikker ved det godt, men det er aldrig en dum idé at tjekke: stol aldrig på binding markeringerne på oversiden af skiene, de er ikke altid korrekt placeret (dette skyldes nogle af processerne når skiene bliver konstrueret). Det er langt bedre at bruge markeringerne på kanterne, de er som regel mere nøjagtige.

Afslutning på skibindinger og DIN-værdier

Hvis afstanden mellem skibindingerne er indstillet korrekt og man føler at skiene udløses for hurtigt, kan der være god idé i at indstille sin DIN-værdi. Skiene skal ikke udløse for tidligt, men heller ikke for sent, begge dele kan give skader. Man skal sørge for DIN-værdien passer til ens skiløb og ambitioner. Hvis man bruger noget tid på at mærke efter, hvordan ens skibindinger føles kan det give meget at indstille ens egen DIN-værdi.