Efter at være kommet ned fra fjeldet og tilbage til civilisationen, satte jeg, Jens og Jens os ned, kiggede på hinanden og finde hoved og hale i, hvad vi netop havde oplevet og ikke mindst hvad vi havde lært af fire dage oppe i fjeldene (Fuldt recap af turen til Lyngen kommer snarest). Vi lærte ekstremt meget, både små ting og meget større ting. Her får du de fem, som jeg synes var bedst og vigtigst. Det er ikke nødvendigvis de største ting, for selv små detaljer kan gøre en stor forskel når du bor ude i sneen.

camp-lyngen

Man kommer tæt på hinanden når man bor i telt

1. Salt og peber

Når du selv skal sidde og lave mad, og hovedsageligt lever af havregrød, ris og frysetørret mad, er gode krydderier i must. Det fylder ingenting og gør virkeligt meget for madoplevelsen. En omgang havregrød bliver næsten ubærligt tør og kedelig uden lidt salt.

Bonus: Til Elbrus er det dog ikke noget problem, da vi har været så heldige at få Blå Band Expedition Meals med på teamet!

2. Sørg for at dit gear er komplet og samlet rigtigt

Ofte mindre ting, men som kan vise sig at have en stor indflydelse på din camp og dit projekt. Første lille test vi havde omkring Tromsø, havde vi f.eks. ikke samlet brænderen rigtigt, så derfor fik vi ikke rigtigt mad i 24 timer. Ikke anbefalelsesværdigt. Eller ikke at indstille dine crampons til skistøvlerne. Det er altså noget lettere i basecamp end det er på vej op i et stejlt chute.

Bonus: Der findes højre og venstre på crampons. Det er godt at vide på forhånd.

Klatring-crampons

3. Bygge teltene tættere sammen

Når man camperer oppe i fjeldene, er det essentielt at bygge en god læmur. Og bygger man teltene for langt fra hinanden, skal man bygge en rigtigt stor læmur. Det lærte vi på den hårde måde. Derfor er det vigtigt at placere teltene nær hinanden, og lige så vigtigt at placere læmuren ret tæt på teltene også. Det kan spare dig for rigtigt mange kræfter og timers arbejde.

Tip: Det kan være en fordel at grave teltet godt ned i sneen. Så undgår du at skulle bygge en enormt høj mur.

4. Gode vandrestøvler

Selvom man lever i sneen, er det absolut ikke altid en vindersag at skulle have skistøvler af og på. Vandrestøvler – og nogle gode af slagsen er bestemt et must. Både til de tidlige morgentimer, større toiletbesøg og generelt komfort i campen. Samtidigt vil projeter af denne art typisk involvere en eller anden form for hiking op til snegrænsen og ned igen.

telt-lyngen

Teltene skal tættere på hinanden!

5. Ud og få prøvet det af

Det vigtigste vi lærte var uden tvivl at det er absolut essentielt at prøve sit grej af i situationer, som dem man kan komme ud for på sit eventyr, hvad enten det er en vandretur, skitouring eller bjergbestigning. Der er så mange små tips og tricks, som man lærer hen af vejen. Og vi har i hvert fald stadig meget at lære, men havde vi ikke været i Lyngen, havde vi været helt på bar bund i Rusland.

Tip: Kom ud af døren og prøv grejet af. Det kan også sagtens være en telt-/overlevelsestur i en dansk skov.