For første gang i mine fire sæsoner, skulle jeg ikke have noget arbejde i Østrig. Tiden var inde til at fokusere alle mine kræfter, efter ski på skibutikken, Blacksnow.dk, hvor vi sælger alt det skiudstyr, som du skal bruge til en skisæson eller skiferie.

Endnu et POV edit

Efter at have været hjemme i København i en måneds tid, var der endelig tid, og motivation, til at kigge på de mange GoPro optagelser igennem og få samlet det bedste til et sæson edit, som du kan se lidt længere nede.

Dyb sne og stormvejr. Foto: Rossco Mac / Chalet Rafalt
Dyb sne og stormvejr. Foto: Rossco Mac / Chalet Rafalt

Det er vel egentlig ikke et særligt godt indblik i min sæson, da jeg har kørt mere pudder og droppet færre klipper end i nogen af mine andre sæsoner. Jeg får tilgengæld meget luft under skiene i videoen.

Sæson edit 12/13

Tidlig start på sæsonen

Sæsonen startede tidligt med 10-14 dage i Sölden til skitest med resten af det danske skimiljø. Forholdene var glimrende, og det er altid hyggeligt at starte sæsonen med et fælles afsæt. Der var overraskende meget pudder, ikke særligt mange skiturister og overdrevet mange gode testski. Skitest i Sölden er vanvittig måde at kickstarte sæsonen og kan kun anbefales til alle.

Gletscherne i Tyrol

I stedet for at tage direkte til St. Anton efter Sölden, havde jeg i år besluttet mig for at købe Snowcard Tirol, som gav mig adgang til at prøve flere gletschere i hele Tirol. Dette gav flere rigtigt gode skidage i skiområder som Stubai, Pitztal, Kaunertal og Ischgl. En fornøjelse at kigge forbi forskellige og nye skiområder, som alle havde deres styrker og svagheder.

Læs mere om pre season i Østrig

Skitouring er altid fantastisk. Foto: Rossco Mac / Chalet Rafalt
Skitouring er altid fantastisk. Foto: Rossco Mac / Chalet Rafalt

For tidligt i St. Anton

Da jeg vendte næsen mod den faste base i St. Anton, var der desværre ikke nok sne til at de kunne åbne til tiden. Skiområdet besluttede derfor at udskyde åbningen i næsten én uge. Det var heldigvis en god beslutning for os, da det pludseligt begyndte at dumpe hårdt og vi kunne skitoure fra St. Christoph og have mellem 20 og 50 cm frisk sne helt for os selv.

Da først sæsonen blev skudt i gang skete det med et brag. Sneen væltede ned i store mængder og sæsonens dybeste sne blev stort set kørt indenfor den første uge. Den mest fantastiske start på sæsonen.

Bad Gastein

Op til juleferien, som jeg traditionelt bruger sammen med familien, åbnede muligheden sig for at besøge Bad Gastein med Freelounge Skiklub. Her viste lokalkendte Thomas Jensen lidt rundt i det interessante, og på tidspunktet, helt tomme skiområde. Bad Gastein har de vildeste zoner med et virvar af små pillows overalt. Det er helt fantastisk. Video og billeder kan du se i artiklen herunder.

en af de mange klipper i Bad Gastein
Drop i Bad Gastein / Foto: Thomas Jensen / Alpeferie.dk

Januar og Montafon

Januar er normalt en ganske tør måned i St. Anton, men i år faldt der rimeligt gode mængder sne. Mængden var ikke det imponerende, derimod var kvaliteten helt fantastisk. Der var koldt og sneen var knastør. Der er ingen bedre følelse end at fræse et kæmpe hang i tør sne til kuglerne.

Sidst i Januar, tog Christian-Emil og jeg til Silvretta Montafon for at besøge nogle gutter. Vejret var forfærdeligt, men terrænet mere end glimrende.

FWQ i Axamer Lizum

I midten af januar var Carl Johann og jeg til FWQ 2* i Axamer Lizum, hvor sneen var rigtigt god, efter konkurrenceforhold, men facet en smule kedeligt. Vi fik dog noget ud af det alligevel, med henholdsvis en 6. og 8. plads.

Februar i Danmark

Februar startede fantastisk. Sneen var dyb og faldt flere dage i streg, næsten så meget at det blev for meget skovskiløb. Så der var lagt i kakkelovnen til en af de helt gode måneder. Desværre blev jeg på den mest uheldige måned skadet i storetåen, hvilket krævede en måned på sidelinien. En måned i Danmark i højsæsonen kan absolut ikke anbefales. Skader er klart IKKE en ting.

Coulouir St. Anton
En af årets bedste linier. Foto: Rossco Mac / Chalet Rafalt

Hoher Riffler

Da jeg kom tilbage til St. Anton var der varmt og solrigt. Det betød super slushy pukler og hygge rundt omkring pisterne i godt vejr. Heldigvis skiftede det over til koldere og snefyldt vejr igen, så optakten til Helly Hansen Freeride DM senere på måneden var tæt på optimal.

Inden da nåede vi; Marko, Ross og jeg, dog at bestige områdets største bjerg. Det var desværre for sketchy til at kunne køre untracked pudder ned til Flirsch, men stadig en stor oplevelse at stå på toppen og se udover resten af St. Anton.

På vej nedover 2000 højdemeter fra Hoher Riffler. Foto: Rossco Mac / Chalet Rafalt
På vej nedover 2000 højdemeter fra Hoher Riffler. Foto: Rossco Mac / Chalet Rafalt

Danmarksmester i Freeride

Sidst marts var det endnu en gang tid til at kigge forbi Frankrig, nærmere betegnet Tignes, til det tilbagevendende Helly Hansen Freeride DM. Endnu en gang var det sæsonens hyggeligste uge, med alle fra det danske skimiljø. Uanset om du deltager eller ej, kan det klart anbefales at tage til Freeride DM. Sjovt er det uanset.

I en uge præget af dårligt vejr, lykkedes det heldigvis at køre konkurrencen om onsdagen. Jeg endte med at vinde Helly Hansen Freeride DM 2013, hvilket jeg er stolt over og synes er kæmpe stort. Den kæmpemæssige pokal, kunne heldigvis komme med hjem i bilen, og har selvfølgelig fået ærespladsen i lejligheden på Amager.

Glad efter at have vundet Freeride DM 2013. Foto: Troels Iversen
Glad efter at have vundet Freeride DM 2013. Foto: Troels Iversen

“Forår” i St. Anton

Tilbage i St. Anton startede April med nogle af de bedste pudderdage i hele sæsonen. Høj sol, en god mængde tør og let sne og godt selskab gav fantastisk skiløb. Desværre kom regnen og det ustadige vejr, hvilket minimerede lysten til skiløb i et par dage.

Inden jeg vendte næsen tilbage til Danmark klarede det op og vi fik høj sol, varme temperaturer, slushy park, barbecues om eftermiddagen og tomme pister.

En dag i April

Den ene da var Christian Emil og jeg ude og filme med en såkaldt drone/mikrokopter i St. Anton park og backcountry. Det var super fedt og sjovt at prøve at blive filmet fra en “helikopter”. Hvilket også giver nogle anderledes vinkler.

Skitouring

Spredt udover hele sæsonen, havde jeg talrige fantastiske dage med skitouring. Både i godt og dårligt vejr gik vi langt væk fra skiområderne, for at finde den bedst mulige sne og sjoveste terræn. Ikke alt lykkedes, men det meste gjorde og jeg fik en masse nye ruter under bæltet og store oplevelser. Skitouring åbner for så mange muligheder.

Jeg synes enhver pudder entusiast skal give sig selv chancen for at komme på toppen af de afsidesliggende bjerge og køre hele vejen til bunden.

Afslutning

Til sidst vil jeg gerne sige tak til alle, som var med til at grine i lifterne, køre dyb pudder og give mig selskab igennem hele sæsonen. Især til alle jer, som viste rundt i “jeres skiområder”, eller som viste mig nye steder i St. Anton.

Den største tak, skal dog nok gå til Christian, som styrer alt det praktiske på Blacksnow.dk og sørger for at jeg kan stå på ski hver dag i vinterhalvåret. Også tak til Jacob fra Rossignol, Thomas fra Cross og Christian fra Icetools.

Til alle jer andre, går ud fra at vi ses i St. Anton til næste sæson. Dette var i hvert fald ikke min sidste sæson.