Når man skal købe et par nye skibriller er der masser af variabler at tage højde for. Hvilken linse, anti-scratch, kører man med eller uden hjelm osv. Denne skibrille guide, vil prøve at hjælpe dig igennem til købe de rigtige skibriller, til lige netop dit behov.

Selvfølgelig er design vigtigt når man vælger skibriller, men det er trods alt funktionaliteten, som gør en forskel for dit skiløb. Derfor skal man i første omgang vælge goggles efter hvilke specifikationer den pågældende goggle har. Her er meget at tage højde for. Denne goggles købsguide vil komme ind på linsetype, materiale, stroptyper m.m.

Linser til goggles

Linsetype er det første guiden vil beskrive og måske den vigtigste. Valg af linse kan “make or break” din dag på ski. Har man valgt et par mørke sollinser til en overskyet og grå dag har man forringet sit skiløb markant.

Derfor er linsevalg utroligt vigtigt når man køber goggles. Man skal inden man investerer i goggles have overvejet, hvor mange goggles man vil have. Hvis man kun vil have et par er det vigtigt at vælge en allround linse i stedet for en specialiseret linse. Her kommer en kort beskrivelse af hvilken linsetype, som passer bedst til hvilket vejr.

Goggles til snevejr

Til snevejr skal man holde sig goggles og linser, som lader så meget lys, som muligt trænge ind. Samtidig skal man være opmærksom på at linserne på ens goggles gerne skal sortere blå og hvide lysstråler ude. Når linserne sorterer disse bølgelængder fra, øges kontrasterne i landskabet. Det er utroligt vigtigt i det flade lys, som findes i overskyet- og snevejr. Linser som sorterer blåt og hvidt lys ude er enten lyseblå eller gule linser. Især de gule linser er gode i rigtigt tungt snevejr.

Goggles til overskyet

Til de overskyede mellemdage er der et bredere udvalg af linsetyper, man kan benytte sig af. Det er dog stadig de samme krav der stilles til linserne i goggles. Linserne skal frasortere det blå og hvide lys, samt fremhæve kontrasterne i landskabet. Men da lyset er en smule bedre, kan man bruge et større udvalg af linser til ens goggles. I overskyede forhold, kan man både benytte sig at mere specialiserede linser til sol og snevejr, uden at det går voldsomt udover udsynet. De linsetyper og farver man skal benytte i sine goggles når er overskyet er: Rosa, orange, blå, gule og røg-farvede linser.

Goggles til solskin

Til solskinsdagene, skal man bruge nogle mørkere linser, som lukker mere lys ude. Derved undgår man at få ondt i øjnene af den skarpe sol, der kan være i bjergene. Derfor skal man kigge efter sorte, grå eller mørkeblå linser. Samtidig kan det være en fordel, med polariseret linser. Det hjælper til at undgå genskinnet fra sneen og giver et bedre udsyn i selv stærke solforhold. Har man et par bronze linser til sine goggles, kan man også benytte de linser. Den bronze farve øger skyggekontrasterne i landskabet.

Linse med et eller flere lag?

For at forebygge at skibrillerne dugger på indersiden af skibrillerne, vil jeg anbefale at du køber et par linser med flere lag. Dette skyldes at når skibriller med et-lags linser køles ned, vil der hurtigt opstå kondensvand på indersiden, pga. at brillerne er svært ved at isolere. Køber du linser med flere lag, vil det inderste lag blive varmt og det yderste lag vil forblive koldt, dette vil modvirke kondensvand på indersiden af dine ski goggles.

Opbygning af linse

Der kan være utrolig stor forskel på hvordan linserne er opbygget når du køber goggles. Derfor har vi lavet en mere avanceret guide, så du vælger de rette goggles.

Beskyttelses teknologier

Når man vælger linser skal man også sørge for at de er lavet af polycarbonate og at de kan modstår UVA og UVB stråler. Skibriller skal være lavet af polycarbonate for at beskytte bedst ved styrt. Man har ikke lyst til at bære et par goggles, hvis linse splintrer under et styrt. Linsen skal modstå UVA og UVB stråler for at beskytte øjnene. Disse stråler kan beskadige dine øjne på både kort og lang sigt.

Anti-scratch: Linserne er blevet belagt med en hård belægning, som sikrer dine goggles mod selv hårde styrt, grene og alt hvad der ellers kan skade dine linser og goggles.

Ski japan

Anti-dug: Udover alle de forholdsregler, der er taget imod dug, ved opbygning af linserne er alle linser og belagt med en anti-dug belægning, som suger fugten til sig og dermed undgår at goggles dugger.

Oversized goggles

De seneste år er det blevet meget populært hos især freeskiere og snowboardere at køre med store oversized goggles, som skjuler ansigtet og giver et ubegrænset synsfelt. Det er mange som foretrækker dem pga. deres store linse og ofte super stilede designs, som kombinerer minimalisme med maksimal performance.

Leder du efter oversized goggles til vinterens skiferie eller sæson?

Goggles materialer og features

Når du har besluttet sig for linsetype til sine goggles skal du koncentrere sig om udsyn og pasform. Det bedste er et par goggles, hvor du har min. 180 graders udsyn. Dette er vigtigt for at kunne holde øje med de andre skiløbere. Dine goggles skal også sidde tæt ind til huden, uden at stramme. Det skal være nemt at indstille stroppen så den passer til dit hoved. Stroppen skal holde dine goggles på plads.

Hvis du kører med hjelm er det endda muligt at få goggles stropper med gummi på indersiden, så de ikke glider rundt på hjelmen.Et par goggles skal også være udstyret med en lille pude rundt i kanten. Dette hjælper både på, hvor behagelige de er at bære og det beskytter dit ansigt i forbindelse med styrt.

Goggles købsguide

Der er mange ting at tænke over når man investerer i et par goggles. Denne guide kan dog hjælpe dig til at vælge de rigtige goggles, så du ikke misser en god powder dag pga. udstyret. En god dag på ski afhænger meget af de rigtige goggles. Jeg håber du har kunne bruge denne goggles købsguide. Hvis du har nogen spørgsmål, skal du være velkommen til at kommentere i kommentarfeltet herunder.