Indhold i denne guide

 • Forudsætninger for at skrive guide
 • Info om Mt. Elbrus
 • Tidspunkt for bestigning
 • Logistik
 • Telefonforbindelse på bjerget
 • Visum til Rusland
 • Tilladelser
 • Forsikring
 • Omkostninger
 • Guidebureauer
 • Bestigning uden guide
 • Camps
 • Rute
 • Akklimatisering
 • Farer
 • Udstyr
 • Forberedelser og træning
 • Mad og drikke
 • Stå på ski på Mount Elbrus

Mine forudsætninger for at skrive guiden

Som udgangspunkt for guiden, bør du kende mine forudsætninger for skrive denne guide til en bestigning af Mount Elbrus. Jeg er ikke guide eller noget. Jeg har “blot” besteget bjerget i slutningen af den 27. maj 2015. Jeg og min makker gjorde det uden guide, vi boede i telt og sørgede for os selv. Dette er mine forudsætninger for at skrive artiklen. Jeg vil dog også komme ind på dine muligheder, hvis du ønsker at hyre en guide eller et guidebureau til at hjælpe dig med at komme til toppen.

Mount_elbrus_0038

Hvorfor?

Jeg har brugt tid på at skrive denne artikel, fordi jeg synes det var meget tidskrævende at finde den nødvendige information om Mt. Elbrus. Det var spredt over en masse forskellige hjemmesider, typisk på engelsk. Jeg håber at denne artikel, kan samle så meget information som muligt.

Mangler der noget?

Har du nogen spørgsmål, eller nogle noter til information, som mangler, må du derfor meget skrive en kommentar i bunden af artiklen, og så vil jeg med glæde tilføje det til artiklen.

Mount_elbrus_0019

Mt. Elbrus

Mount Elbrus er et 5642m højt bjerg i Kaukasus regionen i det sydlige Rusland. Bjerget bliver i klatrekredse set som det højeste punkt i Europa, og derfor en del af Seven Summits. Elbrus er en inaktiv vulkan, som har et karakterisk look med to næsten lige høje toppe. En øst og en vest toppen. Vest toppen er det højeste punkt. Østtoppen er dog kun lidt lavere med sine 5621 m. Ekspeditioner for at bestige Elbrus vil typisk gå op fra sydsiden eller nordsiden. Hvor sydsiden er den mest populære. Det er et populært bjerg, for især russere eller folk med mål om at bestige alle Seven Summits. Du skal ikke forvente at være alene på bjerget.

Mount_elbrus_0041

Opstigning til toppen af Mt. Elbrus er ikke nogen teknisk svær bestigning. Men det er en lang og udmattende tur til toppen. Når du kommer fra nordsiden og går mod vest toppen, vil du også skulle lave et langt traverse, hvilket gør topdagen rigtigt lang. Der er ca. 1800 højdemeters hike til toppen. Vi brugte 9,5 time for at nå til toppen.

How to climb and ski Mt. Elbrus in 60 seconds

[video_lightbox_vimeo5 video_id=130124586 width=640 height=480 anchor=https://freeskiing.dk/wp-content/uploads/2015/06/elbrus-video.jpg]

Bedste tidspunkt at bestige Mt. Elbrus

Det mest populære tidspunkt at bestige Mt. Elbrus på er i Juli og August. Vejret er mest stabilt i denne periode, hvilket øger chancerne for at nå toppen. Men klatresæsonen på bjerget strækker sig egentlig fra midt-maj til midt-september. Vi valgte at tage derop tidligt på sæsonen, for at få de bedste sneforhold til at kunne køre på ski fra toppen. Vil du gerne stå på ski, vil jeg bestemt anbefale ikke at tage afsted senere end slutningen af maj. Efter det tidspunkt, skal skiene bæres meget af vejen.

Logistik

Vi fløj via Istanbul til Mineralny Vody. Det var billigt, men nogle skæve tidspunkter og en del ventetid i lufthavnen. Det er også muligt at flyve via Moskva og videre til Mineralny Vody. Folk kombinerer somme tider en tur til Elbrus med nogle kulturdage i Moskva på vejen ud eller hjem. Tidligere har det været svært at komme fra lufthavnen til Base Camp på nordsiden, fordi der ingen større veje var. Fra 2014 er der dog blevet anlagt en asfaltvej, som på 3 timer i bil tager dig til Basecamp. Eller næsten. Du bliver sat af på en parkeringsplads 2 km fra basecamp, og skal gå det sidste stykke vej.

Mount_elbrus_0004

Jeg har ikke hørt om noget offentlig transport, som tager dig dybt ind i nationalparken. Du skal derfor selv arrangere transport. Vi arrangerede transport igennem en lokal russisk skiguide. Det kostede 10.000 RUB / 1200 kr for at blive kørt til Basecamp. Det var prisen pr. bil. 4×4 bilen vi blev hentet i havde plads til 6 personer. Prisen var det samme for at køre tilbage.

Vil du gerne have kontaktoplysninger til den lokale skiguide, skriv da endelig en mail til mig på martin@freeskiing.dk, og så vil med glæde prøve at hjælpe dig med transporten.

Telefonforbindelse

Det er muligt at få forbindelse med telefonen både i Basecamp og i High Camp. I basecamp skal du dog gå ca. 45 min for at komme ud til en col, hvor det er muligt at få forbindelse på telefonen. I High Camp skal du bare op på toppen af en af de mindre morænebakker, som ligger lige omkring campen. Vi havde problemer med at få forbindelse på vores danske og svenske nummer. Vi ved ikke helt hvad årsagen var, men vi har begge 3-abonnement. Er det meget vigtigt med telefonforbindelse, kan du derfor overveje at købe et russisk taletidskort, eller investere/leje en satellittelefon.

Mount_elbrus_0021

Visum

Det er lidt omstændigt, men bestemt ikke umuligt at få visum til Rusland. Først skal du have en invitation fra et russisk rejsebureau, hotel eller lignende. Denne kan købes ret nemt. Herefter kan du begynde at søge om visum. Det tager noget tid, de skal bl.a. have dit pas i ca. 14 dage, før du har visummet. Start derfor i god tid. Invitation og visum kostede os lige underkanten af 1000 kr. Du skal også kunne fremvise et dokument, fra dit forsikringsselskab, som beviser at du er forsikret til at rejse i Rusland. Dit forsikringsselskab kan let sørge for papiret til dig.

 • Vi fik vores invitation igennem Grand Service Group. En guide til hvordan du køber den, kan du læse på deres hjemmeside.
 • Visum kan søges igennem visumcenter eller den russiske ambassade. Jeg søgte igennem IFS Denmark og fik en rigtigt god behandling.
 • Personligt fremmøde på visumcenteret i København er påkrævet for at kunne få et russisk visum. Der skal afgives fingeraftryk.

Tilladelser

Pr. dags dato (sommer 2015) er det ikke nødvendigt med nogle ekstra tilladelser for at bestige Mt. Elbrus fra nordsiden.

Mount_elbrus_0030

Forsikring

Jeg forsikrede mig med en rejseforsikring gennem Tryg. Når du skal finde en forsikring, er det vigtigt at du er opmærksom på om de dækker bjergbestigning i +4000/5000 meters højde og det som nok kan betegnes som ekstremsport. Jeg kan anbefale at snakke med en rådgiver og få det tjekket, for at sikre dig at alt er i orden inden afgang. For de 12 dage vi brugte på bjerget betalte jeg omkring 700 kr for forsikringen.

Hvad koster det at bestige Mount Elbrus fra nord?

Jeg har ikke regnet på de præcise omkostninger for at bestige Mount Elbrus. Det vil derfor blive et overslag og vil være ekskl. gear, som godt kan udvikle sig til en stor udgift, hvis ikke du kan låne en stor del af udstyret eller har det i forvejen. Når først du er på bjerget, vil du helt sikkert ikke komme til at bruge penge. Der er ikke meget der er værd at bruge penge på i de forskellige camps på nordsiden.

 • Transport: 1200 kr
 • Visum: 1000 kr
 • Forsikring: 700 kr
 • Flybillet: 2500 kr
 • Diverse/Forbrug: 1000 kr
 • I alt: 6400 kr

Til sammenligning så koster en guided tur til Mt. Elbrus, ekskl. visum, lommepenge, visse måltider og rejseforsikring omkring 15.000 kr. Det behøver ikke koste en bondegård, men kræver også mere forberedelse og meget mere viden at gøre det selv.

Mount_elbrus_0043

* Vi fik sponsoreret al vores mad fra Blå Band / 24H Meals i Sverige, hvilket ellers ville have udgjort en markant post på budgettet. Mange tak for hjælpen Blå Band!

** Vi medbragte udover Russiske Rubel også 200$ i bestikkelsespenge, hvis vi skulle støde ind i nogle besværlige embedsmænd eller lign. Dette blev dog aldrig nødvendigt.

Guidebureauer

Danske ture

Jeg ved ikke om der er nogle af de danske rejseselskaber, der arrangerer guidede ture til Elbrus, som tilbyder at kunne gøre det fra nordsiden. Umiddelbart kunne jeg finde tre danske guidebureauer, som arrangerer rejser til Mount Elbrus fra sydsiden.

Mount_elbrus_0016

Lokale selskaber

Der er flere lokale selskaber, som har camps lokaliseret på bjerget, og som tilbyder guidede ture til bjerget. Nogle af de store er følgende selskaber, som begge tilbyder at du kan bestige Mount Elbrus fra nordsiden.

Uden guide

Vi besteg bjerget uden at have en guide med på bjerget. Det kan godt lade sig gøre, men vil sætte større krav til din planlægning og dine evner på bjerget, da du selv skal være ansvarlig for alle aspekter i at bevæge dig op af bjerget. Det er svært at få information ude på bjerget omkring vejr og lignende. At gøre det uden guide vil sandsynligvis betyde at chancen for at du når toppen bliver mindre, til gengæld vil du lære meget mere på vejen op og ned.

*Det er vigtigt for mig at gøre opmærksom på at det kræver meget erfaring i at bevæge sig rundt i bjergene for at gøre det på egen hånd. Din evne til at navigere på et bjerg og vejret vil være afgørende for din succes.

Mount_elbrus_0028

Camps

Der bruges typisk to forskellige campsites for at nå til toppen via nordruten. Første er basecamp, næste er high camp. Hvis vejret er godt kan der evt. lægges en ekstra camp højere oppe på bjerget. Dette praktiseres dog typisk ikke.

Base Camp: Ligger på Emanual Glades i 2598 m. Det er et stort åbent område, med adgang til rindende vand og “afgrænsede toiletfaciliteter” (et hul i jorden). Der er forskellige camps og masser af plads til at slå telt op. Der vil ikke være sne her, medmindre du er der meget meget tidligt på sæsonen.

High Camp: Ligger i 3700/3800 meters højde på grænsen af gletscheren. Der er gode muligheder for at placere teltet forskellige steder. Hytterne der findes deroppe ligger lidt spredt. Sørg for at vælge en campsite med god beskyttelse for vinden. Det kan blæse meget heroppe.

Advanced High Camp: Er placeret midt ved Lenz Rocks i ca. 4800 meters højde. De fleste grupper vælger dog ikke at gøre dette, for at undgå at blive fanget af dårligt vejr på gletscheren og den høje placering af teltet. Vil dog gøre topdagen markant kortere.

Mount_elbrus_0010

Ruten

Ruten op mod toppen fra Base Camp er forholdsvist lige til, og selv om den godt kan virke indviklet, når man studerer billederne herunder, giver det rigtigt god mening, når du først er på bjerget. Op igennem områderne, hvor der ikke er sne, er der en forholdsvist tydelig sti, der tager dig op af bjerget. Når du kommer højere op, så er der lidt flere muligheder for at gå nogle forskellige veje, men så længe du ikke krydser Ullokol gletscheren, så skal du nok finde High Camp.

Elbrus nord rute

Vi brugte meget følgende billede af ruten fra high camp til toppen:

Rute fra high camp til summit

Fra Base Camp til High Camp

Fra basecamp går du på venstre side af den dybe kløft. En lille sti, hvor du helst ikke skal falde, for så falder du langt. Du fortsætter med at holde til venstre og følge den fine sti, som går op til aerodromen. Du krydser den store flade slette inden du igen begynder at gå stejlt op imod en ridge, som tager dig op til endnu et fladt plateau, inden du afsluttende skal krydse en stejlere sektion på morænen. Da vil du komme rundt om et lille hjørne og se de hytter som er bygget oppe på bjerget. Her kan du campere og bo.

Mount_elbrus_0011

Fra High Camp til toppen

Fra high camp går du næsten lige op med retning mod Lenz Rocks. Du skal forsøge at komme igennem de to felter med is, som typisk tydeligt kan ses. Når du kommer op til Lenz Rocks, skal du holde dig tæt på, men på højreside af stenpartierne indtil du kommer op til omkring 4900 m, hvor du skal gå inde i den korridor der findes naturligt mellem stenene. Efter denne skal du lave en lang traverse over mod vest toppen. Du skal ikke gå direkte til højre, men holde lidt højde. Dog heller ikke for meget. Her vil du komme over til col’en, mellem de to toppe og gå ind på ruten fra sydsiden, som er tydeligt markeret. Der kommer nogle stejlere sektioner, inden toppen flader ud til sidst.

Crux

Crux’en, rutens sværeste punkt er fra toppen af Lenz Rocks, henover traverset mod vesttoppen. Går du for lavt, kommer du ind i et område med mange gletscherspalter, seracs og objektive farer. Går du for højt, skal du gå ned igen, når du nærmer dig col’en, hvilket er trættende og mentalt hårdt.

Mount_elbrus_0012

Tidsplan

Vi lagde mærke til at der typisk kom hårdt vejr indover bjerget omkring kl. 15, hvilket gav os et meget fast tidspunkt, hvor vi gerne ville være nede fra bjerget. Vi startede derfor topdagen kl. 03.00 om natten, for at komme tidligt afsted og nå tilbage igen, inden skyerne trækker sammen om bjerget. Vi stod på ski ned fra bjerget, hvilket gjorde nedfarten hurtigere end, hvis du skal gå. Du kan evt. vælge at starte tidligere, hvis du både skal gå op og ned. I mit hovede bør du helt sikkert planlægge turen op og ned, til at du senest er ved Lenz Rocks kl. 15. Gerne tidligere.

Mount_elbrus_0026

Akklimatisering

For at kunne bevæge sig op i de højder, som toppen af Elbrus ligger i, kræves der god akklimatisering. Tilstrækkelig akklimatisering kan gøres på omkring 5 dage, hvis du er heldig med vejret og får det timet rigtigt. Selve konceptet bag akklimatisering er at du går op i højden, opholder dig lidt og går ned igen for at slappe af og give kroppen ro til at restituere og vænne sig til den tyndere luft. Herunder vil jeg gennemgå vores plan, som fik os på toppen i løbet af 7 dage.

 • Dag 1: Ankomst til Basecamp og afslapning
 • Dag 2: Akklimatiseringstur til High Camp – Sove i BC
 • Dag 3: Flytte camp til HC – Sove i HC
 • Dag 4: Afslapning i HC
 • Dag 5: Akklimatiseringstur til Lenz Rocks 4800 – 5000 m. (Vi nåede kun til 4400 pga. dårligt vejr. Det var ikke helt tilstrækkelig akklimatisering)
 • Dag 6: Afslapning i HC
 • Dag 7: Topdag

Mount_elbrus_0032

Farer

Det er som nævnt ikke noget teknisk svært bjerg, men der lurer stadig en del farer på bjerget, som hvert år desværre koster en del klatrere livet. Den største fare på Elbrus er vejret. Det er med afstand det højeste bjerg i nærområdet og tager derfor lynhurtigt imod hårdt vejr, som kommer ind mod bjergkæden. Vejret er meget omskifteligt, og hvis ikke man er opmærksom, kan man blive fanget på bjerget i komplet white out. Hvilket ikke alene vil være koldt, men også gøre det meget svært at finde vej ned af bjerget. Der er typisk meget stærke og hårde vinde henover bjerget.

Den anden fare på Mount Elbrus er gletscherspalter, som findes på en del af ruten op fra nordsiden. På sydsiden er der en næsten spaltefri rute op, hvilket ikke gør sig gældende på nordsiden. Går du uden guide, bør du føle dig meget komfortabel med at bevæge dig rundt på en gletscher. Gletscheren har en del spalter og nogle seracs, som du helst må undgå at komme for tæt på.

Mount_elbrus_0014

Udstyr

Der er virkeligt meget udstyr at slæbe med til et projekt på Elbrus. Vi havde i starten af turen omkring 45 kg i hver vores rygsække. Og det var stadig skåret ind til benet. Havde kun et par enkelte ting der ikke blev brugt. Du kan finde komplet gearliste her. Herunder vil du få et hurtigt overblik over flere af de ting, som vi brugte og havde brug for på turen på Elbrus’ nordside.

Camping gear

Forskelligt grej til at kunne leve i mange dage på bjerget. Teltet var et 3-mands telt, selvom vi “bare” var to. Ekstra plads til bagage og leverum. Liggeunderlag med en r-værdi over 4. Sovepose med ekstremtemperatur på lavere end -20 grader. En brænder med enten gas eller benzin og madlavningsgrej. En skovl er også virkeligt praktisk. Pandelamper og en lille ski gør mange ting lettere. En folding bucket er den bedste lille ting at tage med.

Mount_elbrus_0015

Skigear

Allmountain ski med randonnee binding, randonnestøvler med en god walk mode.* Teleskop skistave. Du kan overveje at tage lavineudstyr med, vi fik ikke brugt vores. Goggles, solbriller mv.

* Kun relevant om du vil stå på ski

Tøj

Lang skiundertøj, skaltøj, flere isolerende lag (dunjakken kan passende bruges som hovedpude også), to par skisokker er virkeligt lækkert, solhat, balaclava, buff, flere lag handsker (en skalhandske, som holder vind og vand ude, er guld værd) og noget rent tøj at rejse hjem i. Du kan overveje at have shorts og lignende let tøj med til ophold i basecamp, hvor temperaturerne er meget mere komfortable end højere oppe.

Klatreudstyr

Harness, reb i en længde der er afhængig af jeres gruppestørrelse, crampons, isskrue, isøkse, prusiks, slings og karabinere. Alt hvad du har brug for til at bevæge dig på gletscher og kunne udføre en gletscherredning. Skal du gå på ski op, vil jeg helt klart anbefale harscheisen. Det er hårdt og til tider iset underlag.

Mount_elbrus_0001

Diverse

En satellittelefon (vi havde ikke en med, men vil nok vælge at have en med, hvis vi skulle gøre det om), bog (eller flere), gaffatape til at fixe småting der går i stykker, kasket og lign.

Forberedelser / Træning

Træning

For at nå sikkert til toppen og ned, kræves det en virkeligt god form. Som nævnt er topdagen 9,5 timers hiking op, og nogle timers arbejde ned af bjerget igen. Samtidigt skal du være igang flere dage i streg med at hike i mange timer, for at akklimatisere dig korrekt. Det kræver masser af udholdenheds træning igennem en længere periode. Desto bedre fysisk form, desto mere overskud vil du have på vejen op og ned, hvilket vil gøre det hele turen meget sikrere.

Jeg har gennem hele vinteren gået mange lange skitoure, efter jeg kom hjem har jeg løbet og klatret, for at holde mig stærk. Jeg vil klart anbefale at du vænner dig til at gå med en tung rygsæk og i dine vandrestøvler. Træningen er vigtig og bør bestemt ikke nedprioriteres.

Mount_elbrus_0007

Bevæge sig på gletscher

En stor del af vores forberedelser har handlet om, hvordan vi sikkert og hurtigt bevæger os rundt på en gletscher. Vi havde ikke den store erfaring med det i forvejen, så vi har læst meget omkring emnet hjemmefra og øvede os i det, på vores tur til Lyngen, hvor vi også lærte rigtigt mange andre ting. Det handlede om at træne sikker bevægelse på gletscheren og redning, hvis det skulle gå galt og den ene ville falde i en gletscherspalte.

Jeg kan klart anbefale følgende to bøger:

Lær at campere i sneen

Har du tænkt dig at bo i telt hele vejen til toppen, er det et absolut must at få testet alt udstyret inden du tager afsted til bjerget. Samtidigt giver det uundværlige erfaringer at prøve og bo i telt i sneen. Hvis du har prøvet at slå teltet op i sne, sikre det med sneankre, bygge snevæg og meget mere kan spare en masse kræfter og bekymringer på Mount Elbrus.

Mount_elbrus_0034

Målsætning

Uanset hvordan en ekspedition løber af stablen, vil jeg anbefale internt i gruppen at sætte sig sammen og lave en forventningsafstemning. Er eneste mål at nå toppen, eller er der noget i processen mod at nå toppen, som kan blive et mål i sig selv, hvis nu det ikke skulle lykkedes at nå toppen. Jeg synes det er en god idé, da det i min verden, vil gøre det nemmere at tage det svære valg om at vende rundt, hvis vejret begynder at blive dårligt eller forholdene ikke er til at tage helt på toppen af Mt. Elbrus på en sikker måde. Det er altid det rigtige valg at vende rundt.

Mad og drikke

Ønsker du at planlægge og gennemføre turen på egen hånd, skal du udover at koncentrere dig om det klatremæssige også sørge for at dit indtag af mad og drikke er tilstrækkeligt til at holde dig kørende i krævende omgivelser med hårdt fysisk arbejde i mange dage i streg.

Drikke

I højderne anbefales det at drikke markant mere, end du vil gøre nede ved havoverfladen. Din akklimatisering vil blive hjulpet af være godt hydreret. Vi prøvede at drikke mellem 4-6 L vand om dagen. Ved basecamp, var det let da der var rindende mineralvand fra jorden, som man kunne drikke. På bjerget var det mere omstændigt, med en masse smeltning af sne. Og husk kaffen. Det er altid en god måde at starte dagen på.

Mount_elbrus_0024

Mad

Kalorierig mad, som mætter og giver masser af energi per kg du har med. Havregryn, ris, kiks, nødder, pasta, ost, chokolade og lignende er alle gode madvarer at have med. For større variation kan du vælge også at tage frysetørret outdoor mad med. Vi kan anbefale 24H meals. Vi satte i hvert fald stor pris på variationen i måltiderne. I højderne bliver appettiten mindre, men interessant mad gør det nemmere at få tilstrækkelig mad og kalorier i kroppen. Du kan også vælge selv at at tørre din mad. Alt kan tørres uanset om det er bønner, frugt, grøntsager eller kød. Der findes flere måder at tørre mad på.

Brændstof

For at kunne tilberede maden skal du have et blus, til opvarmning af vand og mad. Vi havde en multifuel brænder, der brændte på almindelig blyfri benzin. til 11 dage på bjerget. 6 dage i HC og 5 dage i BC. Vi var to mand og brugte lige i underkanten af 5 L benzin. Meget mindre end forventet. Vi valgte benzin, fordi der kan være problem med gas når det bliver rigtigt koldt. Alle andre på bjerget benyttede dog gas til deres brændere. Det er hurtigere at få gang i, og mindre beskidt. Til gengæld er benzin meget billigere.

Mount_elbrus_0040

Stå på ski på Mount Elbrus

Det er muligt at stå på ski på Elbrus under hele klatresæsonen, men er bedst i begyndelsen af sæsonen fra april til maj. Senere end det, så skal skiene bæres rigtigt meget på ryggen og sneforholdene på bjerget bliver typisk mere isede henover sommeren. Du kan stå på ski direkte fra både øst og vest toppen. Skiløbsmæssigt vil østtoppen nok være at foretrække, da nedfarten da vil blive direkte i fall line ned igennem Lenz Rocks. Næsten 2000 højdemeter i fall line.

Du skal ikke forvente dig alt for meget af sneforholdene på bjerget. Da bjerget ofte er ramt af hårde vinde, vil det sneen hurtigt blæse af bjerget og lade en masse hardpack stå tilbage. Skarpe kanter og god teknik er et must for at køre på ski på Mount Elbrus. Selve nedfarten er ikke teknisk svær, men der er nogle steder, hvor et styrt kan have konsekvenser, og balancen kan være svær at have styr på i højderne. Du må være en erfaren og sikker skiløber.

Mount_elbrus_0042