Det er en fantastisk oplevelse at stå på ski ned af en bjergside uden andre skiløbere i nærheden. En ufattelig følelse af frihed. Men for at opleve denne frihed og glæde er det nødvendigt at have sikkerheden på plads. I den følgende guide kommer der gode råd til hvilket lavineudstyr du har brug for i offpisten. Delt op efter forskellige niveauer af offpiste skiløb.

Lær mere om lavineudstyr og hvordan du bruger det

Lavineudstyr – Basis

Basispakken er til skiløberen som ikke tager på de store dagsture, men som mere kører i nærheden af skiområdet. Skiløberen som kører offpiste på mere befærderede og knap så eksponerede bjergsider. Dette er minimumspakken når man bevæger sig udenfor pisten.

Basis lavineudstyr

Dette inkluderer en rygsæk til at opbevare sikkerhedsudstyret i. Først og fremmest skal man have en bipper, som man kan finde ud af at bruge. Man skal have øvet sig med at finde en anden bipper, så man ved hvordan systemet virker. Ellers hjælper det ikke intet, at alle i gruppen bærer en bipper.

BCA lavineudstyr
Basispakke med lavineudstyr fra BCA

Hvad skal der være i pakken?

Udover bipperen har man af offpisteudstyr brug for en sonde og en plastskovl. Sonde skal som min. være 2m lang og nem at samle. Som oftest er de billigste skovle af hårdt plastik. Skovlene er dog hårde nok til at kunne grave i selv hårde lavineklumper. Det er samtidigt vigtigt at at den kan forlænges, så man ikke skal grave med en lille skovl. Det sænker tempoet meget.

Her kan du købe en basis lavinepakke til 1999 kr.

Med denne pakke bør man være klar til at udforske den nære offpiste. At have sikkerhedsudstyret betyder dog ikke at man ikke skal passe på. Selv i den nære offpiste kan det gå grueligt galt, hvis ikke man passer på.

Opsummering: Rygsæk, analog bipper, sonde og plastskovl

Lavineudstyr – Udvidet

Den udvidede pakke er til offpiste skiløberen som tager på længere offpiste ture. Til skiløberen som tager på længere hikes i større afstande fra selve skiområdet. Samtidig med at vedkommende kører på mere eksponerede og stejle bjergsider.

Udvidet lavineudstyr

Her bør rygsækken være opgraderet til en ABS rygsæk. En ABS rygsæk gør at hvis man bliver taget med af en lavine kan trække i en snor og 2 store puder eksploderer op af tasken, så man ikke bliver ført under sneen. Når man begynder at bevæge sig ud i mere eksponeret terræn, kan det være en idé at få sig en bedre bipper.

Du kan købe en ABS rygsæk og det nødvendige tilbehør her

lavineudstyr ekspert
En avanceret lavinepakke til den mere krævende bruger

Bedre bipper

Her kan man investere i en digital bipper, som giver flere informationer om beliggenheden af den begravede skiløber. Samtidigt kan man investere i en bedre skovl, så man hurtigere kan grave sne væk, når man har fundet offerets position.

Køb en udvidet lavinepakke hos Blacksnow.dk til blot 2999 kr

Da man altid kører i grupper når man er på backcountry ture, er det godt at kunne komme i kontakt med hinanden. Her kan en Walkie-talkie’s være en fornuftig investering. Det virker bedre end at stå og råbe til hinanden.

Opsummering: ABS rygsæk, digital beeper, sonde, aluskovl og Walkie-talkie

Lavineudstyr – Ekspert

Til eksperterne, som ønsker at tage på lange backcountry ture i virkelig stejlt terræn, hvor risikoerne større, er det nødvendigt med noget ekstra udstyr for at kapere den øgede risiko. Det er også til dem som ønsker at bevæge sig virkeligt langt væk fra skiområderne og virkeligt mærke bjergene og sneen.

Ekspertpakken indenfor lavineudstyr

Her bør man stærkt overveje også at investere i en avalung. En avalung kan enten være en rygsæk eller et harness du kan spænde under din ABS-rygsæk. Avalungen gør at hvis man bliver begravet under en lavine, vil man trække frisk luft i stedet for sin egen udåndingsluft. Den flytter udåndingsluften væk fra ansigtet.

Hvilket gør at man bør have bedre muligheder for at overleve i længere tid under lavinen. Samtidig kan man købe sig en bipper med længere rækkevidde, for hurtigere at kunne finde offeret.

lavinefare
Laviner er meget virkelige og ekstremt farlige.

Opsummering: ABS-rygsæk, aluskovl, sonde, Walkie-talkie, Avalung og Digital beeper med display og længere rækkevidde.

Pudderski

Udover alt dette sikkerhedsudstyr som er nødvendigt for at arbejde med de risicis som findes på bjergene, kan man øge fornøjelsen ved at købe et par rigtige offpiste ski. Det giver en bedre flydeevne i sneen, hvilket vil gøre det nemmere at styre, lande og lege rundt i den dybe sne. Det er en helt fantastisk fornemmelsen at fræse ned igennem dyb pudder med et par brede ski.

Her er en test af top 10 big mountain ski.

Hos Blacksnow.dk kan du finde alt i lavineudstyr

Færdig på guiden

Håber du kunne bruge denne guide til lavineudstyr. Vær dog opmærksom på at det ikke alene er nok at have det rigtige lavineudstyr. Du skal også have den rette viden til, og træning i, at bruge udstyret i tilfælde af en lavineulykke.

Tag et lavinekursus og læs på egen hånd mere om snelag, vejrforhold og terræn, for at være bedst muligt forberedt til dine offpiste eventyr.

Hos BCA (Backcountry Acces) kan du finde rigtigt meget god information omkring brug og træning med lavineudstyr, samt gode rutiner til at bevæge dig sikkert rundt i offpisten.