Hvem er Full Tilt?

Inspireret af mere en to årtiers forbruger krav blev Full Tilt grundlagt i 2006 med en mission om at bringe det originale 3-piece skistøvle design tilbage. Med ære fortsætter Full Tilt med at producere og forbedre ovenpå det legendariske design, som både verdens bedste atleter og almindelige skiere efterspørger og køber. Full Tilt lever efter mantraet Comfort is Performance.

Den fulde historie bag Full Tilt skistøvler

I de sene 60’ere og tidlige 70’ere var NASA i de tidlige stadier med udviklingen af den moderne rumdragt. De tidligere rumdragter som skulle bruges på NASA’s månemissioner havde et stort problem. Varme, køle og elektronik kablerne som løb ned igennem dragterne og var absolut livsnødvendige for astornauterne, ville knække, krympe og krølle fra astronauterne gik og bøjede deres arme og led.

Ind kom Al Gross

Gross og Dixie Rinehart og NASA’s design team kom på med den løsning at inkludere leddelte hængsler med ribben som tillod et naturligt flex i astronauternes ankler, knæ og albuer og fastholde formen og funktionaliteten omkring leddet.

I dag kan denne teknologiske feature ses i alt fra vandrør til bøjelige sugerør.

Gross og Rinehart forlod senere NASA og fandt vej til arbejde i et mindre R&D firma, Comfort Products, som blev ledet af den tidligere skiracer Eric Giese. Giese brugte deres know-how indenfor rumfartsteknologi til skiløb mens han boede i Aspen. Målet var simpelt, at skabe en støvle som kunne flexe uden at bule eller forvrænge i den nedre del af skallen, hvilket var et af tidens største problemer i skistøvle design. Skistøvler i den tidsperiode have intet ankel hængsel, hvilket at enhver forvrængning gav et signifikant tab af kontrol.

Full tilt skistøvler

Eric Giese udviklede mange unikke støvledesigns i den periode som havde en flydende ribbet tunge i stedet for et overlap. Disse designs har senere vist sig at være forgængeren til den originale Raichle Flexontongue. Med tungen i hånden går Giese til den amerikanske distributør af Raichle og præsenterer hans koncept med en rå prototype. De så potentialet og Giese blev fløjet til Schweiz for at møde præsidenten fra Raichle, Heinz Herzog.

Et sidste radikalt forsøg

Møde efter møde gik og Giese fandt ikke andet end stejl modstand mod hans nye koncept. Schweizerne følte at designet var for radikalt og alt for anderledes for det konservative firma. I en sidste kraftpræstation for sin støvle, hoppede Giese op på konferencebordet med hans egen prototype på den ene fod og en af Raichles egne støvler på den anden og flexede begge støvler for at vise schweizerne at deres støvle bøjede og formen forvrængedes under pres, mens Gieses prototype fastholdt form og æstetik. Beslutningen om at gå videre var oplagt.

I 1979, ti år efter mennesket første skridt på månen, blev den første 3-piece støvle prototype bygget af Raichle og endelig bragt på markedet i vinteren 1981. Konceptet blev kendt som Flexon Concept og i sidste navngivet The Flexon 5 og senere The Flexon Comp. 

Full Tilt xray

Foto: Sole Charmonix

I 1983 skiltes præsidenten og sjæleejer af Raicle med resten af firmaet i et pludseligt salg til en relativt ukendt figur i skiindustrien: Peter Werhan. Werhan var barnebarn af den tyske kansler Konrad Adenauer og havde gift sig med en schweizisk kvinde og flyttet til landet. Han elskede ski og det nye løb blev en perfekt blanding af arbejde og leg. Raichle nød enorm succes i denne tid, da Werhans entusiasme og karisma hjalp med at forme firmaet til at være industri ledende. Salgene voksede i en ekspotentiel rate og overgik produktionen. Støvlen fandt sig selv på podium efter podium.

Professionelle atleter i Full Tilt

Nogle af de første professionelle skiere som konkurrerede i støvlen var Billy Shaw, i en prototype i de tidlige 80’ere og hot dog freestyle skieren Peter Ouellette. Legenden Bill Johnson vandt OL guld i downhill i 1984 i støvlen. Nelson Carmichael dominerede i de senere 80’ere pukkelscenen i Raichle skistøvler.

Fra de olympiske lege over World Cup’en til freestyle konkurrencer, ingen anden støvle kunne matche skistøvlens performance og dens patenterede flex teknologi. I de sene 80’ere, bare et par efter at have overtaget firmaet, døde Werhan i en ulykkelig bilulykke med hans sekretær i bilen. Werhans kone arvede firmaet og overtog den driften. Desværre blev firmaet aldrig det samme igen efter Werhans død og i 1996 var firmaet på kanten af konkurs. Det var her at Raichle blev købt af den schweiziske bankmand Dr. Grosnick som levede af at købe firmaer på kanten af eksistens. Kort efter købte han også Kneissl Ski Company.

Henrik Harlaut Full Tilt

En af dagens Full Tilt atleter Henrik Harlaut. Foto: Chris O’Connel

På trods af dens succes og det uændrede design blev den originale Flexon støvle arkiveret. Velvidende at 3-piece konceptet virkede, tilbød de nye ejere højere volume og lavere prisversioner af det originale design. Men ingen af deres støvler havde samme performance som den originale skistøvle. De kunne ikke forstå, hvorfor at alle skiere altid spurgte efter det originale design.

Kneissl boots

I 1999 insisterede Dr. Grosnick på at Kneissl skulle tilbyde skistøvler og han tog beslutningen til at ændre navnet på alle Raichle støvler til Kneissl. Denne rebranding strategi blev ikke modtaget godt af forbrugerne og bare halvandet år senere blev Kneissl solgt til Roces.

Fra dette punkt blev formene købt, solgt og videreformidlet uden at der blev gjort det store ved dem, samtidigt med at en stærk kerne af skiere var afhængige af støvlens performance. Disse atleter havde bygget deres karriere på den originale støvle, lige så vel som tusinde af skiere, der ikke kunne give op på støvlerne. Grundet manglende produktion var alle nu nødsaget til at finde dele og støvler på Ebay og gennemsøge “Ski Swaps” for at holde dem på fødderne.

Full Tilt skistøvler kommer tilbage i produktion

Full Tilt er grundlagt af skiere og støvlefittere og vidste bedre end nogen andre, at noget skulle gøres. Så de tog opgaven på sig og gik ud og søgte efter de originale forme og bringe dem tilbage til livet. Ikke i nogen ny og ødelagt form, men med det originale design som gennem 25 år har bevist dens værd.

Video

[video_lightbox_youtube video_id=Qz71YQMaG_0 width=1000 height=563 anchor=https://freeskiing.dk/wp-content/uploads/2014/09/Full-Tilt-skistøvler-video.jpg]

De købte de originale forme og testede hver en feature. De fastholdte hvad der virkede og tilføjede noget af dagens mest avancerede teknologi for at få støvlerne til at fungere endnu bedre. De stoppede ikke før de var ude og køre på ski igen. Revolutionen med 3-piece skistøvler startede for lang tid siden, blev vækket til live af Full Tilt og stopper ikke igen.

For skisportens skyld.

Kilde: Historien bag Full Tilt