Her i artiklen vil forklare lidt om teknologien og historien bag twintip ski, så du ikke længere vil være i tvivl om spørgsmålet; Hvad er twintip ski. Jeg håber på at kunne vise dig både fordelene og ulemperne ved twintip ski.

Hvad er twintip ski?

En twintip ski er helt nøgtern en ski, som bøjer op i begge ender. Deraf navnet twintip ski. Skienes hovedformål er, lidt afhængig af bredden, at performe bedst muligt i snowparken og give dig mulighed for at køre forlæns og baglæns. Også kendt som regular og switch. Når begge ender bøjer op, er det nemmere at lande tricks på kickers eller efter rails, og du kan som nævnt land både forlæns og baglæns.

Montafon Snowpark twintip
Leg rundt i snowparken med et par twintip ski. Rider: Alexander Vissing / Foto: Jens Peter

Twintip ski er også kendt som freestyle ski, da de hovedsageligt bliver brugt af newschool skiere, som kører freestyle. Flere og flere skiløbere er blevet fanget af twintip og freestyle trenden. Denne popularitet vil uden tvivl eksplodere efter Vinter OL i Sochi 2014, hvor de to klassiske ski freestyle discipliner, slopestyle og halfpipe er på programmet for første gang.

Ny i snowparken? Få en masse freestyle trick tips her

Fordele

Nogle af fordelene er allerede nævnt. Det er nemmere at køre og lande baglæns. Bindingen monteres mere centreret, hvilket giver dig et større balancepunkt, så det er nemmere at lande efter kickers. Bagenden er mere eftergivende, hvilket gør at du ikke bliver straffet så hårdt, for at have en dårligere vægtfordeling. Twintip ski er altid at foretrække i parken. På freeride twintip ski gør det skien mere medgørlig og nemmere at køre, på trods af en bredere talje.

twintip ski, armada ar7
Armada AR7 er en af de bedste allround twintip ski. Performer godt på pisten og i parken.

Ulemper

Fordelene ved twintip ski, kan ved andet brug sagtens gå hen og blive en ulempe i et par twintip ski. Den opadvendte bagende og mere centrerede bindingsposition gør at du ikke kan carve lige så godt på pisten. Kantgrebet vil ikke være lige så effektivt. Kører du kun på pisten, kan det derfor ikke anbefales at køre på en twintip ski.

Historien bag twintip ski

I slutningen af 90’erne og begyndelsen af 00’erne var der et boom i bygningen i nye og større snowparks. Alle snowparks var dog stadig udelukkende for snowboardere. Skierne var nødsaget til at køre pukler og lave tricks på naturlige hits og altid køre forlæns. Snowboard var på daværende tidspunkt langt sejere.

Salomon FreeskiTV går bag om den første twintip

Salomon 1080

The New Canadian Airforce, som var anført af freeski legenden Mike Douglas. De gik i spidsen for udviklingen af twintip ski. Efter flere afvisninger, lykkedes det endelig for Mike Douglas, i 1998, at skabe skirevolutionen, med verdens første twintip ski: Salomon 1080. Efter udviklingen af denne første twintip ski, var revolutionen igang og The New Canadian Airforce begyndte at filme og rippe i snowparker over hele verden.

The New Canadian Airforce bestod af:

  • Mike Douglas
  • JP Auclair
  • Vincent Dorion
  • JF Cusson
  • Shane Szocs

Andre indflydelsesrige skiere på daværende tidspunkt:

  • Julien Regnier
  • Phil Larose
  • Phil Belanger
  • Phil Dion

Den fremtidige udvikling

Det er naturligvis svært at spå om, hvorledes teknologien og twintip skiene vil udvikle sig i fremtiden. I øjeblikket er der flere trends og ski brands, som inkorporerer rocker, early rise, fem-punkts-sidecut og lignende. Det er spændende og interessant at følge med i twintip teknologien og se om twintip skiene ændrer sig, så der skal svares anderledes på; Hvad er twintip ski?