Alle goggles vil mere eller mindre sikre dig mod vind, vejr og kulde, men udover den faktor er der nogle forskellige ting man kan overveje i forhold til hvilken goggle der kommer til at passe bedst til dig. Her snakker vi:

– Linsetype

– Linse farve/skygge(Bluebird, overskyet, tåget, whiteout osv.)

– Rammestørrelsen og ‘fittet’

2012-2013-smith-i-o-recon-pov

Linsetype

Helt overordnet er der to forskellige slags linsetyper. Vi vil her prøve at ridse forskelle, fordele og ulemper op ved begge slags linser.

Cyllinderiske linser ‘Flade linser’

Flade linser buer horisontalt, men forbliver flade vertikalt. Altså de lægger sig til rundt om ansigtet i en naturlig grad, men linsen er flad fra top til bund. Ulempen ved en flad linse er, at der næsten altid er nogle ‘blind-spots’ hvor solen kan trænge ind og blænde dig i et kort sekund. Men når det er sagt, så er de et rigtig godt ‘lidt’ billigere alternativ til den runde linse.

oakley-02-xl-burned-out-rasta-fire-iridiumpoc-iris-stripes

Sfæriske linser ‘Runde linser’

I modsætning til de flade linser, er de runde linser både kurvede horisontalt og vertikalt. Dette giver din goggle et særpræget look, samtidig med at det har en række fordele i forhold til de flade linser.

Bedre udsigt

Først og fremmest er der et større ‘surface area’, altså linsen gør det muligt både at observere ting over, under og ved siden af dig. Derudover er kurverne på linsen anlagt således at de afleder solens stråler, så du har en minimal chance for at blive blændet, i modsætning til den flade linse hvor det af og til kan ske.

Anti-dug

En sidste ting at nævne er at der ved den runde linse er større afstand fra dit ansigt til linsen. Derfor går kropsvarmen ikke ind og irriterer og skaber dug. Der er efterhånden rigtig mange lækre goggles med runde linser på markedet, og det kan godt gå hen at betale sig i sidste ende at slippe de ekstra kroner for et par goggles med runde linser, for den ekstra division.

eg3-gloss-black-bronze-red-chromeplatoon-midnight-makeout
Linse farve/skygge

Der er vigtigt at have den korrekte linse til forskellige vejrforhold. Det er både irriterende og risikabelt at have dårligt udsyn på en skyet powder dag, og det samme gælder hvis man bliver blændet på en dag med bluebird. Der er rigtig mange linser på markedet, alle sammen til forskellige forhold med forskellige specifikationer – vi vil prøve at forenkle dit linse valg ved at ridse de vigtigste punkter op.

VLT

Mængden af lys der kommer igennem en linse kaldes ‘Visible Light Transmission’ altså VLT. Det bliver målt i procentsatsen 0-100%. Nogle linser er beregnet til fladt lys og  dårlig sigtbarhed, og disse linser har en højere VLT. Det modsatte gælder altså ved bluebird dage hvor VLT er rigtig lav. Så er der selvfølgelig også linser med middel VLT til skiftende vejrforhold.

Fladt lys og dårlig sigtbarhed

De typiske linsefarver til dårlige vejrforhold er gul, pink/rose, lys blå, men også helt klare. Typisk vil VLT ligge på omkring 60-90%. Disse linser kaldes også klare linser, og de er typisk slet ikke eller meget lidt polarizerede.

Bluebird

De typiske linsefarver til gode vejrforhold og solskin er sorte, grå eller guld og er i modsætning til de ‘klare’ linser næsten altid polarizerede altså har de en spejl-effekt når man kigger på dem. Disse linser har en VLT på omkring 5%-20%, og holder solens blændende stråler godt ude. Hvis de lukkede mere lys ind ville man blive helt sne-blind af solens reflektering på sneen og det er meget ubehageligt.

oakley-canopy-clear-rep-lensespy-platoon-replacement-lense-bronze-red-spectraoakley-airbrake-replacement-lense-dark-grey

Rammestørrelsen og ‘fittet’

Når man f. eks. køber en ny skijakke vil man i de fleste tilfælde gerne prøve den på først, for at se om størrelsen passer. Det samme er gældende for skibriller, fordi ligesom jakker er der forskellige fits på de forskellige goggles.

Når du prøver en goggle er det vigtigt at den slutter helt tæt til dit ansigt, så der ikke kommer unødvendig ventilation og irriterende kulde i øjnene.

Det er også en rigtig god idé at medbringe din hjelm når du prøver dine ‘nye’ goggles. Så kan du se om hjelmen passer til rammen, og skaber minimal afstand til hjelmkanten. Det ser både tusind gange federe ud, men det gør også at du ikke få en irriterende kulde sprække mellem hjelm og goggle.

En simpel huskeregel til valg af ramme lyder på, at størrelsen på din goggle hænger sammen med størrelsen på dit hovede. Så hvis du har en ‘small’ i hjelmstørrelse, så vil du ofte finde dig til rette i en ‘small’ goggle størrelse. Det samme gælder naturligvis også de resterende størrelser.

Ski japan

Held og lykke med din jagt på at finde den perfekte goggle til dig. Hvis du har et godt tip, som ikke er nævnt i artiklen – så byd endelig ind med det i kommentarfeltet.