Josefine Lützau Randow vandt i sidste weekend Freeride World Tour Junior Eventet i Fieberbrunn, Østrig. Efter hendes flotte sejr i hendes kun anden freeride konkurrence, er det klart at jeg øjeblikkeligt slår til, da jeg bliver tilbudt et interview med hende.

©Torben Gregersen

Base i St. Anton

Efter lidt besvær finder jeg hendes families lejlighed i midten af St. Anton. Lejligheden midt i byen er hendes base når hun ca. hver anden uge er i St. Anton for at stå på ski. Det betyder at Josefine har haft 50+ dage på ski, alt i mens hun passer niende klasse hjemme i Danmark. Til næste år satser hun på at kunne have endnu flere dage på ski, samtidigt med at hun vil begynde på gymnasiet.

Som samtalen fortsætter, viser det sig at Josefine og jeg deler en passion for St. Anton, i løbet af sine 16 år har hun stået på ski i St. Anton i 13 år. Hende og hendes forældre har igennem alle årene været fast inventar i St. Antons offpiste. Hele hendes familie er passionerede skiløber, på tiden for vores interview var hendes far netop ankommet til Alaska for at prøve heliskiing.

©Torben Gregersen

Lektier, fravær og fravalg

Da jeg ankommer har hun siddet med hovedet begravet i lektierne hele dagen. Hun indrømmer at det ikke er den bedste måde at tilbringe en solrig dag i St. Anton, men efter at have været til konkurrence hele weekenden er hun en smule bagud. Så længe hun passer sine ting, er det store fravær i skolen ikke et problem for hverken forældre eller hendes lærere.

De mange rejser til og fra skiområder kræver en masse tid og fravalg. Josefine er mere end klar over at hun går glip af en derhjemme i Taarbæk, men hun vil på ingen måde ændre noget i hendes liv. De rigtigt gode venner og bekendte holder ved, selvom hun er meget væk.

Ambitiøs og hårdfør pige

Hun er en ambitiøs pige, som med et fast blik fortæller at målet er at konkurrere på Freeride World Touren om et par år. Denne ambitiøse målsætning giver også udslag i hendes skiløb. Hun forsøger så vidt muligt altid at presse citronen, hvilket har betydet at hun i løbet af sæsonen har smadret fire par ski og kørt på smertestillende siden midt i januar. For at blive så god en freerider så muligt, forsøger hun altid at køre med så gode skiløbere som muligt.

©Torben Gregersen

Træningslejre

I løbet af sæsonen har hun også været på flere træningslejre. Ofte foregår det med det danske islæt på Freeride World Tour’en, Anja Bolbjerg. Den erfarne freerider har på pukkel camp og freeride camp lært Josefine meget om skiløb. Ellers kører hun ofte med den erfarne guide Torben Gregersen, som har sit eget guide bureau Ski Adventure. Han har lært hende alt hvad hun ved om sikkerhed i offpisten.

Jeg fangede Torben til en kort kommentar om, hvad det er der gør Josefine til så god en skiløber.

Josefine har en meget direkte og naturlig tilgang til hendes skiløb. Det er yderst sjældent at hun har nogen betænkeligheder før en vanskelig linie, faktisk kan jeg ikke huske sidste gang hun havde det. Dette resulterer i hendes afslappede, men stadigt aggressive skiløb.

I øjeblikket er hun i gang med en tranformation fra blindt at følge Torben og hendes far rundt i offpisten, til selv at tage bestik af terrænet. Hun ønsker at blive endnu bedre til at se features og mulighederne på vejen ned, samtidigt med at hun tager de rigtige beslutninger ift. sikkerhed.

Freeride World Tour

Efter selv at have meldt sig til Freeride World Tour Junior eventet, rejste hun sammen med Anja Bolbjerg til Fieberbrunn et par dage inden konkurrencen for at forberede sig bedst muligt. Det var en klog beslutning, for da tiden rendte ud og det var tid til at køre, følte hun sig 100% klar.

Konkurrence facet til Freeride World Tour Junior eventet i Fieberbrunn.

Hun deltog sidste år i Helly Hansen Freeride DM, men dengang ramte hun ikke det rigtige spændingsniveau. Denne gang var hun helt klar, hvilket hun udnyttede til fulde ved at køre en flot linie med hele fire features. Hun startede og sluttede med to store drops. Inden konkurrencen var hun ikke nervøs omkring facet eller sine egne evner, det skinner tydeligt igennem at hun er en meget selvsikker pige. Hun var derimod spændt på de andre deltageres niveau og om hun kunne konkurrere med piger som er født i bjergene. Hendes sejr kom derfor også som en stor overraskelse for hende og det har givet hende blod på tanden.

Store mål og stort talent

Til næste år vil hun køre alle junior events og forhåbentligt samle en masse point til Freeride World Qualifieren året efter. Af mere kortsigtede mål satser hun på at kunne stille sig op på podiet efter dette års freeride DM. Rammer hun samme mentale niveau, som i Fieberbrunn skal de andre piger passe rigtigt godt på.

Efter at have snakket med Josefine i et par timer er jeg ikke i tvivl om hun når sine mål. På trods af sine unge alder har hun ben i næsen og vil gøre alt for at opfylde hendes mål om en plads på Freeride World Tour’en.