Hvis skibindingerne er justeret løst, kan de løsne sig mens du står på ski, hvilket kan medføre nogle seriøse styrt. Hvis skibindingerne er justeret for stramt, kan de forblive låst og skiene vil derfor ikke falde af under et eventuelt styrt, igen kan dette forsage skader. Derfor er det utrolig vigtig at justere skibindingerne korrekt mindst et par gange om året, alt efter hvor meget man står selvfølgelig.

Skibindinger kan være forskellige, men som regel fungerer de sådan her: Frontbindingen låser din støvle fra toppen og siderne. Der er to ting der kan justeres i frontbindingen. I nogle skibindinger justeres højden og bredden manuelt, hvor de i andre skibindinger justeres automatisk.

Skibindingens følsomhed bliver altid justeret manuelt. Personalet i ski service butikkerne gør det ved at justere skruen i fronten af skibindingen, indtil at det korrekte DIN nummer er nået. Ved bagbindingen, er presset mod frontbindingen justeret ved at justere afstanden mellem bindingerne. Hvis det er gjort forkert, virker frontbindingen ikke. Hårdheden af bagbindingen justeres i forhold til skiløberens vægt, niveau og sneforhold. Så snart at den rigtige hårdhed er fundet, er både front- og bagbindingen justeret til den samme DIN niveau.

Hvad har du brug for at vide før du justerer dine skibindinger?

DIN indstillingerne for skibindinger indstilles på baggrund af vægt, højde, længde af skistøvle, niveau, alder og giver mange muligheder for justering af skibindingerne.

Der er nogle ting du ska vide, før at du går ned til skiservice for at få dine skibindinger justeret. Du har brug for at vide følgende:

1. Højde

2. Kropsvægt

3. Dine skifærdigheder (erfaring og niveau)

4. Din alder

5. Længden af din skistøvle (Butikken kan højst sandsynlig oplyse det)

Udstyr du skal bruge til at justere dine skibindinger

Du skal være sikker på at du har alt det rette udstyr før du begynder at justere dine skibindinger.

1. Du skal selvfølgelig bruge dine ski med skibindinger og dine skistøvler

2. DIN chart (du kan få de rette DIN indstillinger fra fabrikanten, skishop eller fra internettet). Du tager de værdier, der står ud fra længden på din skistøvle og tilsvarende vægt og højde. Værdierne som tabellen giver dig, giver først mening når du ser på dine skibindinger, så vil du lynhurtigt finde ud af hvordan du skal indstille dine bindinger.

3. Du skal bruge en skruetrækker

Hvordan justerer man skibindingerne? – Generel procedure

Her får du den generelle procedure til at indstille dine skibindinger rigtigt:

1. Udregn dit personlige data ud fra DIN tabellen.

2. Efterse dine DIN værdier. Generelt skal DIN nummeret være et lille tal, hvis du er en let nybegynder. Og omvendt skal værdien være høj, hvis du er en tung og øvet skiløber.

3.  Juster både “toes and heels” af skibindingerne til indikatoren fra din DIN tabel. De store skruer i front og bag af “toe and heal” bruges til at justere skibindingerne, og det lille form for display, som er nem at læse og vil ændre sig når du skruer på skruerne.

4. Så snart dine skibindinger er justeret, er det tid til at teste systemet. Det er vigtigt at du altid tester dine skibindinger før du kører ned af pisten. En tommelfingerregel er, at du burde kunne åbne din frontbinding bare ved at vride din fod til højre og venstre. Bemærk at hvis du er ekspert skiløber, er det vigtigt at justere dine skibindinger noget hårdere, så de kan klare et højere tryk og her vil det være svært at vride skiene af.

Husk at mange ting kan gå galt, når du skal justerer dine skibindinger, og det er derfor at de i ski shops og services har et kvalificeret personale til at hjælpe dig. Nogle steder er det gratis, og andre steder har jeg oplevet at det koster omkring 100 kr.

Placering af skibindinger?

Er du i tvivl om hvor du skal placere/montere dine skibindinger?  Her kan du læse hvordan du skal placere dine skibindinger.