Skistave

Køb den rigtige længde skistave

Det er utrolig vigtigt at købe skistavene i den rigtige længde. Stå oprejst med armene ned langs siden. Vend skistavene rundt, så håndtaget hviler på jorden. Grib rundt om skistaven lige under den lille plastikskål, hvis armen er parallel med gulvet, i en 90 graders vinkel, passer stavene perfekt.

Hvis ikke at du kan finde skistavene i den rigtige længde, så gå hellere på kompromis med længden. Jeg mener at det er bedre hvis skistavene er lidt kortere end for lange. Længden afhænger også af hvad du bruger dem til, hvis du kører meget park, så køb skistave der er 10-20 cm kortere end normalt. Det er en fordel når du rotere, og kører på bokse og rails.

Mangler du et par ski til dine stave? Find de bedste ski hos blacksnow2.dk

Kører du på pisten og i offpisten er det en fordel at at købe skistavene i denne rette længde, målt efter 90 graders reglen.

Valg af håndtag

Der findes utrolig mange forskellige håndtag til skistavene, personligt fortrækker jeg håndtag med et blødt gummilag, det skåner dine knoer under styrt. Jeg anbefaler også at du vælger skistave der har et greb der er pasformet, det giver et meget bedre greb.

Hvad angår stropper, så vælg nogle stropper der er komfortable med dine håndled, du kan også vælge at klippe stropperne af, for at minimere risikoen for at vride håndledet om. Du kan også vælger stropper der løsnes så snart der virkelig blive trukket i dem, dette er tilfældet ved de fleste af Leki’s nye skistave.

Valg af størrelsen på skålen

Der findes mange forskellige størrelser af skålen, dvs. den lille runde plastikting i bunden af skistaven. Står du på ski i dyb puddersne, er det en kæmpe fordel at købe en større skål, for at skistavene ikke synker ned i sneen. Hvor en mindre skål fungere bedre til hårdt pakket sne-overflader. Kører du en fifty-fifty piste/offpiste, så køb enten et par skistave, hvor skålen kan skiftes, eller køb et par skistave med en mellemstørrelse skål.

Skistave

Valg af materiale

Der findes mange materialer at vælge i mellem når man køber skistave, de hyppigst andvendte er aluminium, grafit og komposit. Aluminium skistave er de billigste skistave og mest normale skistave. De kan dog nemt bøje og knække under et hårdt fald. Grafit/kulfiber skistave er væsentlige dyrere at købe, det skyldes at materialet er mere holdbart og vejer mindre.

Komposit skistave er ikke helt så lette som skistave i grafit/kulfiber, de ligger i mellemprisklassen. Komposit skistave er utrolig holdbare og holder som regel til en del mere end aluminium skistave. De vejer dog også en smule mere end skistave i grafit. Er du en aggressiv skiløber, skal du købe skistave i grafit, pga. materialets holdbarhed og den relativ lave vægt, dette er et godt alternativ hvis prisen er et problem.

En begynder skal klart købe aluminium skistave, dette er længe godt nok. Står du meget på ski i parken ville jeg også vælge et sæt aluminium skistave. Hvis du styrter på en af de store hop, er det stort set irrelevant om skistavene er af grafit eller aluminium pga. den store kraft der er i faldet.

Jeg håber at denne købsguide til skistave kan hjælpe dig med at købe de rette skistave.