
Et kig på årets lavineulykker
Årets lavinedødsfald
Selvom det kan virke makabert at bygge en artikel på andres ulykke og tragedier, så kan en analyse af årets laviner være til stor hjælp til næste gang du skal køre offpiste. Et tilbageblik på sæsonens lavineulykker giver et unikt indblik i, hvilke sneforhold, vejrforhold og beslutninger som lå bag de, desværre, mange ulykker og dødsfald i løbet af sæsonen.
Forberedelse
Alle som kører offpiste bør være udstyret med det vigtigste lavineudstyr og en viden om, hvordan dette skal bruges. Samtidig skal du have en basal forståelse for risikoelementer i terrænet og sneen for at kunne bevæge dig længere væk fra pisten. Derfor er det vigtigt at læse den lokale lavineadvarsel, hver dag inden du bevæger dig ud i offpisten. Således vil du være bedre rustet til at kunne tage de rigtige beslutninger.

Tilbage til sæsonens dyre lærepenge. Ifølge det velinformerede og respekterede site Wepowder.com er der i år, pr. 11 marts, mindst 65 dræbte i lavineulykker i alperne. (Du kan læse hele artiklen her – Jeg anbefaler Google Translate, da den er på hollandsk)
Fordelt over flere lande
Disse dødsfald er fordelt således: 14 i Schweiz, 21 i Frankrig, 16 i Østrig og 14 i Italien. I artiklen, som Thomas Jensen gjorde mig opmærksom på, og næsten vred armen rundt på mig for at skrive en artikel om, er der flere interessante pointer og observationer
Flere offpiste skiere
Den første observation er, at på trods af et stigende antal offpiste skiløbere, som følge af nemmere adgang og bedre udstyr, forbliver antallet af omkomne i laviner nogenlunde stabilt, omkring 85 dødsfald pr. sæson. Dette betyder sandsynligvis at folk er bedre forberedt og har bedre udstyr end før i tiden. Det er et positivt tegn, at flere formår at være bedre forberedt, tager bedre valg og/eller formår at finde deres skipartnere hurtigere og mere effektivt.

Lav lavinefare?
Det andet interessante er at der har været flere lavineulykker ved Lavinefare 2, end der normalt observeres. Almindeligvis er størstedelen af dødsfaldene på lavinefare 3, men i denne sæson og i særdeleshed i de seneste uger, været mange ulykker med lavinefare 2. Dette kan skyldes de pludseligt høje temperaturer, fik risikoen for pludselige wet snow avalanches til at stige radikalt. På dage hvor lavinefaren var markeret til 2, ville den i løbet af dagen stige og ændre sig til 3 på solvendte og græsfyldte bjergsider. Dette skift i lavinefaren gør det meget svært at vurdere faren på en given bjergside.
En fejl som jeg selv, og kammerat, selv gjorde så sent som i sidste uge. Heldigvis gik alt godt og det endte med “bare” at være en kraftig påmindelse om at vi altid skal passe på.
Dyb pudder
vil vi alle have
Vær altid påpasselig
For at opsummere, så kan WePowder’s analyse af årets laviner bruges til at påminde os selv om, at selvom lavinefaren er på et lavt niveau, så skal vi passe på og altid medbringe vores lavineudstyr og være påpasselige, Selv på dage hvor alt virker sikkert og stabilt.
Nye snefald på vej
Her lige op til påsken, hvor du naturligvis bør tage til Tignes og Helly Hansen Freeride DM, ser det ud til at det ikke kun er Danmark som er blevet begravet i sne og i en stor snestorm. Også de franske alper og de østlige alper i Østrig har fået masser af sne. Det ser også ud til at der er mere på vej. Så der er ikke så meget andet at sige end at du må pakke skitasken, måske en Douchebag, hoppe i bilen eller på flyet og rive en masse powder i alperne.

Martin
0 Comments
Leave a Reply Cancel reply
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
søgefeltet virker ikke! undtaget hvis der ikke er artikler der indholder ordene ”ski”, ”lavine” eller ”udstyr” 😉
Hej Chris
Tak for kommentaren. Vi er godt opmærksomme på den praktisk talt forfærdelige søgefunktion. Det er helt sikkert en af de næste ting vi skal have fixet på hjemmesiden.
Håber du alligevel fandt hvad du søgte. Hvis ikke, må du endelig sige til.
Med venlig hilsen
Martin