Mærkeligt vejr i alperne

Alperne har vært ramt at et mærkeligt vejr denne vinter, om det er el nino eller ej, skal jeg ikke kunne sige, men varmt har det i hvert fald været. Siden begyndelsen af januar har vi i St. Anton am Arlberg haft masser af pudderdage, og nogle dybe nogle af slagsen. Desværre er de ofte blevet efterfulgt af varme temperaturer, der har været ødelæggende for sneen.

cham-24

En teaser på, hvad vi fik da først solen viste sig

Afsted til de høje bjerge

Så hvad gør man, når man er på jagt efter vinter? Man tager selvfølgelig op i højderne. Til Europas højeste bjerge omkring i Mt. Blanc massivet i Frankrig og Italien. En sen aften i lejligheden sidder vi og checker vejrudsigter og kan se at Chamonix/Courmayeur bliver bombarderet med sne. Beslutningen er taget, vi kører afsted næste dag (Først efter to ture ned igennem Hinter Rendl med 10-15 cm pudder naturligvis).

cham-13

Snedækket Mt. Blanc

Basic indkvartering

Det praktiske klarer vi på køreturen igennem Schweiz, hvor vi finder byens vel nok billigste Hostel, Chalet Ski Station, lige ved Brevent gondolen. Selvom Chamonix er en ekstremt populær by, så findes der stadig flere billige hostels rundt omkring hovedbyen og overnatninger behøver ikke koste meget mere end 20€/nat. Se bare min guide til at bo billigt i Chamonix. Det er en basic indkvartering, men du får alt, hvad du har brug for.

cham-02

Førstedagen krævede noget arbejde

Udfordrende forhold og stejl couloir

Da vi står op næste morgen er der ikke meget der tyder på at vi har fundet vinteren. Der er tøvejr højt oppe i terrænet og sneen er tung. Ingen af os har kørt på ski i Brevent før, så den tiltagende tåge og snevejr, gør det meget svært at finde interessant skiløb. Det lykkedes os at finde en couloir, som giver os noget kontrast, men det er en kort fornøjelse og hurtigt finder vi os selv ude i whiteout igen og på vej ind for at købe en dyr kaffe på bjerget.

cham-06

Og på vej ned igen

I løbet af dagen har skyerne trukket sig sammen, og det er begyndt at sne kraftigt oppe på bjerget. Vi krydser fingre for at det sner hele vejen ned til byen i 1035 meters højde. Desværre er vi ikke så heldige, ca. halvvejs nede med gondolen (ja, man skulle downloade) begynder det at regne, Og det regner resten af dagen indtil sent om aftenen, hvor det selv i byen slår over til sne.

Igennem tunnelen til Italien

Næste morgen står vi op og prøver at finde ud af, hvad vi skal tage os til. Compagnie du Mont Blanc er gode til at give information omkring, hvilke lifter de vil åbne fra start og hvilke der er forsinkede. Følg linket her for at se live liftstatus. Meget ser ud tll være lukket eller forsinket omkring Chamonix, så vi kører til Italien, Courmayeur for masser af pudder, træer og god kaffe.

cham-36

Træskiløb er der nok af i Chamonix’s mange forskellige områder

Elendig start

Det starter dog ikke godt. Vores liftkort skal aktiveres, noget vi ikke opdager før vi står oppe på bjerget, fordi vi snød os ind i de første lifter, køerne er lange og de har praktisk talt ikke åbnet nogen interessante lifter. Vi bruger hele formiddagen på at stå i kø, køre lidt fladt pow’e tæt på træerne og være frustrerede. Sidstnævnte bliver ikke mindre, da vi hører de har en reel pudderdag i Arlberg.

Dybe sving på Hellbronner

Alle lifterne over midten forbliver lukkede, så om eftermiddagen bevæger vi os ud i ukendt terræn på bagsiden af bjerget, hvor vi begynder at finde nogle reelle puddersving mellem træerne. Sneen er dyb, rigtigt dyb når man først får lidt fart og flow i skiene. Vi tager chancen og boarder Helbronner liften, som er helt ny og virkeligt flashy op til midtstationen. Her finder vi, hvad vi har ledt efter. Dyb pudder, kolde temperaturer, stejlere bjergsider og hurtige laps. Vi kører runder på begge sider af liften indtil absolut sidste øjeblik, hvor vi løber for at nå den sidste gondol.

chamon-0000

Maden er heldigvis altid god i Italien

Snevejret er aftaget, men det er stadig koldt og overskyet, Vejrudsigten giver mixede signaler, vist mest et udtryk for at de ikke har nogen anelse om, hvordan vejret bliver. Vil det lykkedes os at komme op i det højalpine terræn, eller skal vi blive i træerne?

Til toppen

Den totalt perfekte blå himmel da vi vågner næste morgen giver os svaret. Vi skal op med de højeste lifter, og se hvorfor Chamonix er så populært. Vi er så heldige at hooke op med to fyre fra vores Hostel, som har brugt masser af tid i Chamonix. De tager os under vingerne og fører an fra Aguille du Midi og ned (Tak Patrik og Ulrik – vi er jer evigt taknemmelige).

cham-22

Tore er tryllebundet på Aquille du Midi

Vi har ærligt talt ikke de store forventninger til sneen, men da vi dropper ind på første hang bliver vi forkælet med den letteste puddersne du kan forestille dig. Sneen flyver over hovedet og vi nyder det +2000 hm lange run. Og tager selvfølgelig en tur mere.

cham-43

Første hang på vores tur nedover Grand Envers. Bedre bliver det ikke

cham-47

Mere fantastisk terræn og sne!

chamx-0000

Solen forsvandt på andet run, men sneen forblev fantastisk

Mere sne, mere sne, mere sne

Sidstedagen bruger vi skiftevist på Grand Montets og Brevent for at finde de bedste skiforhold. Selvom vejret gør det svært for os, med et minimum af sigt og stærke vinde formår svenskerne igen at tage os med ud i urørt sne på Argentiere gletscheren (at køre pudder i totalt whiteout ved siden af skinnende blå gletscher is var en kæmpe oplevelse) og vi finder fede og underholdende linier igennem skoven på Brevent.

cham-35

Whiteout pow’e på Argentiere gletscheren

cham-37

Skov på Grand Montet

cham-41

Pudder i Brevent

Hvem sagde at Chamonix ikke havde godt skov skiløb? De har vidst aldrig været der.

Desværre var vores ophold i alpinismens fødeby nu nået til slut – og selvom det var svært at køre hjem mens sneen væltede ned fra himlen, ved vi at der stadig af masser af linier og bjergsider som skal udforskes næste gang vi er i Chamonix. For tilbage til Chamonix – det skal vi!

cham-42

Patrik og Ulrik – mange tak for det at vise rundt! Det var guld værd.

Personlige anbefalinger

– Den lille restaurant Le Bivouac på hovedgaden af Chamonix blev vores go-to sted for rødvin og kaffe om aftenen. Baren er praktisk talt en del af køkkenet og ejeren/kokken var stærkt underholdende.

– Det er en stor fordel at have sin egen bil i dalen. Der er ganske langt mellem de forskellige skiområder og det kan være godt at kunne skifte skiområde i løbet af dagen. Samtidigt giver det mulighed for forholdsvist nemt og hurtigt at komme til Courmayeur.

– Vælger du at køre til Courmayeur for at shredde i de store skovområder (godt på pudderdage), så skal du huske at aktivere dit liftkort nede i dalen. Ellers virker liftkortet ikke. Det fandt vi ud af på den hårde måde.

– Måske endnu vigtigere end i andre skiområder. Det er virkeligt vigtigt at finde nogle at køre med som kender skiområdet. En stor del af det interessante terræn i Chamonix er gletscher terræn, hvor det er ekstremt vigtigt at kende vejen. Selv udenfor gletscherne er der mange områder, hvor runs ender i stejle klipper og utilgængeligt terræn. Ikke sagt at alle runs gør det, men det er bestemt ikke ufarligt at gå på opdagelse på egen hånd.

IMG_7733

Vi havde aldrig fundet skiløb som dette uden vores lokalkendte svenskere

Sådan kommer du til byen

Da Chamonix er en af Europas mest populære skisports- og bjergsbestigningsområder er det sindssygt nemt at komme til byen. En flyvetur til Geneve, hvorfor du altid kan finde en billig shuttlebus ind til byen (jeg betalte ca. 25€ for Chamonix-Geneve på vejen hjem). Du skal booke i forvejen, men det er såre simpelt. Jeg tror også der er mulighed for offentlig transport, men jeg vil klart anbefale en shuttle. Så bliver du også sat direkte af ved dit hotel, hvis du har et sådan.

chamon-0001

Det sneede kraftigt i Chamonix by den sidste aften vi var der

Billder: Tore Amby og Patrik Helenius