Sådan kommer du (næsten) gratis til Chamonix

Modsat den offentlige transport omkring Alpe d’Huez, så fungerede toge og busser ganske glimrende. Jeg kan ikke anbefale taktikken, men jeg kom gratis med de to første busser, fordi jeg ingen kontanter havde og ikke snakker et ord fransk. Derefter direkte ind på et tog, som tog mig til hjertet af Chamonix. Togturen tog mig igennem fladere landskab, som dog fuldstændigt ændrer sig når man kommer ind i Chamonix dalen. På begge sider har du ekstremt høje og stejle bjerge. En meget intimiderende oplevelse.

Chamonix__0000

Glen Plake i gadebilledet

Det første jeg ser, da jeg træder ind i byen er en gruppe herrer med fuldt klatreudstyr og skitøvler, det næste jeg ser er Glen Plake, som nonchalant går rundt og det tredje jeg ser er Mont Blanc. God start på besøget. Jeg er allerede grebet af stemningen og byen. Det er også lidt fedt at se den store procentdel af ski med Dynafit og andre techbindinger. Et kig ind i fremtiden for andre skiområder.

Chamonix_hostel_0001

Bo på hostel

Efter at have slæbt min Douchebag lidt udenfor byen til La Tapia, mit hostel i de næste fire dage (en af de billigste overnatningsmuligheder i Chamonix), rykker jeg ind mod byen for at finde noget aftensmad. Modsat andre skibyer, så er det tydeligt at der i byen er en meget stærk ski- og klatrekultur. Bybilledet præges af slidte dunjakker og masser af avanceret gear i sportsbutikkerne. Hele byen emmer af alpinisme.

Chamonix__0001

Gråvejr og hardpack

Næste dag ser vejret ikke alt for godt ud, men Julian og jeg forsøger alligevel at bevæge os op mod Flegere for at tjekke området og sneen ud. Sigtbarheden er dog minimal og sneen det nærmeste man kommer på elendig, så vi beslutter os hurtigt for at hoppe på bussen og køre videre mod Grand Montets, for at se om ikke vi kunne være heldigere her. Vejret er stadig gråt, men sneen er bedre. Især da vi bevæger os, hvor de fleste andre ikke har ville køre. Jeg får en forsmag på, hvad Chamonix kan. Lange og endeløse nedfarter – som i rigtigt lange.

Chamonix1__0001

Bonus: Det er helt acceptabelt og brugt at tomle i Chamonix

Overraskende solskinsdag

På grund af det dårlige vejr, beslutter vi os egentlig for at lege rundt med lidt isklatring den næste dag, men da vi vågner op skinner solen fra, omend ikke skyfri himmel, så ganske klar himmel. Planerne bliver ændret og vi bevæger os igen mod Flegere for at toure ind i Aguille Rouge. En nationalpark, som ligger lige bagved skiområdet.

Chamonix__0003

Vi tog naturligvis ikke den almindelige rute, men hikede direkte op igennem et chute og næsten til toppen af bjerget, for at køre ned over Glacier de Bernard. På toppen er der helt blå himmel, men efter 100 højdemeter, kommer vi direkte ind i en tæt tæt sky, som gør at vi halvvejs bliver nødt til at gætte os til ruten ned. Det lykkedes os at komme ned til bunden af dalen igennem frisk sne og uden at komme i problemer.

Liftkø

De sidste to dage i det korte besøg bød på solskin og blå himmel, så planen stod på at tage op med Aguille du Midi og undersøge mulighederne på gletscheren på toppen. Første dag bliver vi dog vendt rundt af stærke vinde på toppen, så vi må ændre planer og tage tilbage til Grand Montet og finde en tour fra toppen der. Selvom St. Anton er et populært skiområde, er jeg på ingen måder vant til de køer, som kan være ved de populære lifter i Chamonix. 40 minutter venter vi ved topliften på Grand Montet. Man må væbne sig med tålmodighed.

Chamonix1__0000

Aguille Verte

Vi beslutter os for at toure op på modsatte side af Argentiere gletscheren og kan kigge tilbage på Aguille Verte, som absolut må have en af de mest imponerende bjergsider i hele verden. Stejle, stejle linier, som kun en gang i mellem er i form til at blive kørt. Og det vilde er at alle linierne på et eller andet tidspunkt er blevet kørt. Det er mere end ofte svært at forestille sig. Sneen på vejen ned var ikke specielt god, i hvert fald slet ikke på niveau med udsigten. Men den var også det hele værd.

Chamonix2__0002

Andreas Fransson på Aguille Verte

[video_lightbox_youtube video_id=-AWnqBe3NfE width=640 height=480 anchor=https://freeskiing.dk/wp-content/uploads/2015/03/andreas-fransson-aguille-verte.jpg]

Op mod Aguille du Midi

Sidstedagen mødes vi med en gruppe nordmænd, som også bruger en større eller mindre del af sæsonen i Chamonix. Planerne er ikke helt faste, men vi mødes ved bunden af Aquille du Midi og krydser fingre for at liften bliver åbnet i dag. Heldige er vi, og hvor der ved topliften på Grand Montet var kæmpe kø, går vi nærmest lige ind i liften her. En lift som tager dig fra 1000 til 3800 meters højde på mindre end en halv time. Det er tæt på absurd.

Chamonix2__0003

Slutter af med en klassiker

På toppen har du først en hårrejsende gåtur ned langs kammen, hvor man holder ekstra godt fast i snoren, som markerer siden af stien ned. Vi har besluttet os for at tage hen og kigge på forholdene i Cosmique couloir, en klassiker i Chamonix, som blot befinder sig 5 min fra liften. Forholdene ser ud til at være gode, sikre og fremfor alt untracked, så vi beslutter os for at droppe ind. Vi er heldige, så det er muligt at sidesteppe ind i couloiren i stedet for at skulle rappelle ind.

Chamonix2__0004

Ikke sidste gang

Efter nogle forsigtige sving i toppen, breder couloiren sig ud og vi kan åbne svingene mere op. Sneen er variabel, men mere end god nok til at kunne få en kant effektivt ind, så det er ren fornøjelse. Nu forstår jeg, hvorfor folk flokkes om Chamonix. Så lange og stejle runs finder du ikke mange andre steder i verden – og der er masser af dem. Outrunnet tager meget længere end forventet, men hvad gør det når ens run var så godt. Cosmique Couloir var min sidste nedfart i Chamonix på denne tur, men absolut ikke min sidste nedfart i Chamonix. Jeg skal helt sikkert tilbage for at få mere!

Chamonix2__0001

Hvordan kommer man til Chamonix?

Da Chamonix er en af Europas mest populære skisports- og bjergsbestigningsområder er det sindssygt nemt at komme til byen. En flyvetur til Geneve, hvorfor du altid kan finde en billig shuttlebus ind til byen (jeg betalte ca. 25€ for Chamonix-Geneve på vejen hjem). Du skal booke i forvejen, men det er såre simpelt. Jeg tror også der er mulighed for offentlig transport, men jeg vil klart anbefale en shuttle. Så bliver du også sat direkte af ved dit hotel, hvis du har et sådan.

Bolig i Chamonix

Er du på udkig efter billig bolig i Chamonix, kan du kigge efter forskellige hostels (hint: tjek linket). Hvis du i stedet vil bo på hotel, er der utallige muligheder. Men jeg ville booke i god tid. Det er et populært sted, og absolut ikke billigt. Hvis du kan undvære at bo i Chamonix by, så kan du evt. tjekke overnatningsmuligheder i Les Houches eller Argentiere, hvor jeg formoder at det er lidt billigere.

Chamonix2__0000

Kom rundt i byen

Om dagen er det ikke noget problem at komme rundt. Der er en hovedvej, som går igennem hele dalen, så hvis bare du rammer den, så skal der nok være en skibus, som tager dig hen til det ønskede skiområde. Udover Brevent og Flegere, så er der ikke rigtigt nogen af de mange skiområder, som hænger sammen, så det kan godt være lidt omstændigt at komme frem og tilbage, selvom busserne kører ofte. Distancerne er lidt lange. Så jeg vil anbefale at vælge et skiområde om morgenen og så håbe på at du har valgt rigtigt.

Gode links

Du kan finde masser af god information omkring Chamonix på diverse hjemmesider. Her er de bedste links, som jeg har brugt mest i forbindelse med mit besøg i byen: