Hvor skal mine skibindinger monteres?

Førhen blev bindingerne monteret efter én simpel linje og det var alt. Men efter at der begyndte at komme twintips og fat ski, blev det mere naturligt at placere bindingerne mange andre steder.

Fra 0 til +2 cm :

All mountain skiløb – Er du skiløberen der ikke står så meget i parken, men primært ønsker tradition skiløb, bør du vælge en placering der er tættere på den traditionelle midte.

Fra +3  til +5 cm :

50 % All mountain, 50 % funpark – Vælger du at placere dine bindinger længere end 3 cm fremme, vil du miste lidt af den almindelige føling af længden foran bindingen, og skiene vil dermed miste kontrol og fart på pisten. Men med mere “tail”, vil du som regel opnå bedre kontrol i luften, og når du kører i switch (baglæns).

Fra +6 til  +7,5 cm:

Udelukkende funpark og Switch kørsel – Hvis du køber dine ski primært for funpark, eller er meget fokuseret på at køre i switch i backcountry, bør du overveje at placere dine skibindinger 6 – 7,5 cm fremme. De primære fordele er en øget kontrol, når du lander og kører i switch, samt en mere neutral balance i luften og på railen. Du skal dog være opmærksom på at når du placere dine bindinger så langt fremme, vælger du også at ofre evnen til at flyde i pudersne samt stabiliteten på pisten.

Få hjælp i butikkerne

Monteringspunktet af skibindingerne er ikke noget stort dilemma. Du skal bare være sikker på hvad du enlig ønsker, og derefter få en snak med personalet i skibutikken der skal montere bindingerne. I de fleste tilfælde vil du være på den sikre side, ved at vælge at få placeret bindingerne efter det punkt producenten anbefaler (oftest kaldt “mid sole point”). Dette punkt er optimalt både for piste/middelklasse ski, samt for race carving ski. Freeride ski er en anden sag – der ser man oftest linjer der hedder “traditional” og “modern”, her menes der at du kan vælge en ski der opfører sig mere traditionelt (all mountain), og med “modern” menes der en freestyle præget stil (switch kørsel, hop, rails osv.).

Jeg ser utrolig mange der bare følger blindt med trenden, uden enlig at have en idé om hvad det er de foretager sig. Derfor har jeg lavet en liste for at undgå de mest hyppige fejl, når du skal have monteret skibindinger.

1. Er du i tvivl? Så er det bedst at være lidt konservativ og derfor vælger en traditionel placering af bindingerne.

2. Har du ikke fået placeret bindingerne optimalt, så hold dig endelig ikke tilbage med at få remonteret bindingerne. En generel regel er at en ordenlig konstrueret ski, kan sagtens klare 2-3 fejlmonteringer.

3. De fleste skibutikker ved det godt, men det er aldrig en dum idé at tjekke: stol aldrig på binding markeringerne på oversiden af skiene, de er ikke altid korrekt placeret (dette skyldes nogle af processerne når skiene bliver konstrueret). Det er langt bedre at bruge markeringerne på kanterne, de er som regel mere nøjagtige.

Bindinger til de kræsne

Er du lidt mere kræsen og derfor søger en binding der kan tilpasses, er Marker Schizo en god løsning. Med denne binding har du mulighed for at rutsche bindingen frem og tilbage med hele 6 cm. Så kan du få en placering der opfylder stort set alle dine behov inden for et minut. Ønsker du mere bagud placering til kørsel i puder, eller en perfekt centreret løsning i parken, er dette bindingen der giver dig lidt af det hele.

Marker Schizo binding

Marker Jester Schizo