550 cm sne på gletscheren

Vi sad og kiggede igennem snerapporterne på Bergfex, og faldt over Presena gletscheren, som har en målt base på 550 cm. Øjeblikkeligt besluttede vi os for at kigge forbi og se om ikke de havde lidt frisk pudder og sjove linier at byde på. En lille rundspørge senere, viser det sig at der er masser af muligheder for at droppe ud til siden fra den store gletcher og køre pudder hele vejen tilbage til byen. Vi er spændte.

Passo Tonale-14

Jens kører urørt sne i en kæmpestor bowl

Smalt pas til Passo Tonale

Vores biltur startede som altid tidligt om morgenen og gik ganske problemfrit uden alt for meget trafik og ingen sne på vejene. Det er nemt at køre til Passo Tonale. Følg motorvejen over Brennerpasset ved Innsbruck kør et godt stykke tid og drej til højre. Derefter er skiltningen nem og du finder hurtigt op til Passo Tonale. GPS er dog anbefalelsesværdigt.

Stanton passo tonale

Vejen fra St. Anton til Passo Tonale

Men vær opmærksom på at passet er meget smalt. Så smalt at gravkøer hele dagen stod og skrabede sne ned fra kanterne, for at det ikke skulle glide ned på vejen. Første indikation på at vi var på vej ind mod en by dynget ind i sne.

Mangler du gear til sæsonens sidste skiferie? Find alt til gode priser hos Blacksnow.dk

Passo Tonale-02

Der var skide meget sne nede i byen

Too much snow

Da vi ankommer til Passo Tonale, er vi lidt i tvivl om, hvor vi kan parkere bilen, så vi holder lige ved siden af vejen og spørger en lokal skilærer, om det er ok at parkere her. Hans svar vækker jubel: “Today I think it’s ok. because there’s too much snow!”. Vi ved selvfølgelig godt at der aldrig kan være så meget sne, så vi bliver endnu mere spændte på at komme op på gletscheren.

Passo Tonale-11

Ingen andre i nærheden. Masser af plads til at flyve.

En glædelig overraskelse

Som vi tager lifterne op på gletscheren begynder glæden at ændre sig til skuffelse. Umiddelbart kan vi ikke se noget spændende terræn, gletscheren er helt flad og lyset begynder at forsvinde. Så med skuffede miner, prøver vi at køre ud til siden og kigge ud over siden på gletscheren og i samme øjeblik vender glæden stærkt tilbage. En lang og kæmpestor bowle med masser af urørte linier viser sig foran os. Vi kan næsten ikke få armene ned.

Men hvad sker der egentlig når man bare følger spor på en gletscher?

Passo Tonale-09

Jens flyver ned mod de åbne vidder

Ned i hullet

Vi kommer ned på en langt traverse, som mange tydeligvis har taget, så vi følger det rundt langs en bjergside, men pludseligt stopper og forsvinder det lange traverse. Det giver ingen mening, vi kigger rundt. Har de alle kravlet op? Kørt ned? Eller noget helt tredje? Pludselig får vi øje på et hul i sneen, som må være den eneste logiske forklaring på det forsvindende spor. Vi kravler ned i hullet, og der viser sig en lang tunnel igennem bjerget, som angiveligt blev brugt helt tilbage i Første Verdenskrig.

Passo Tonale-01

Jens på vej ned i hullet

Tunnellen tager os tilbage på den anden side af bjerget, tilbage til byen og liftsystemet. 1200 højdemeter urørt pudder senere og vi er igen tilbage til vores barnlige glæde over at have opdaget nye runs i et helt nyt skiområde.

Passo Tonale-03

Også Passo Tonales conirces var oversized

Canale Diavolo

Ingen Italien tur ude at køre colouirs, eller Canale, som de hedder på italiensk. Områdets mest legendariske Canale er Canale Diavolo, som er nemt tilgængelig fra liftsystemet. Den tydelige canale, kan spottes fra byen og byder på stejle sving hele vejen til bunden. Skal du selv til Passo Tonale, og vil prøve kræfter med Canale Diavolo, loggede vi den med den nye Trax Spots app.

Passo Tonale-12

Canale Diavolo er noget mere menneskelig end denne Canale de Loco

Sport Hotel Vittoria

Om aftenen indlogerede vi os på det fire-stjernede, Sport Hotel Vittoria, som med et stort spa område, og en lækker tre-retters menu + stor salatbar var en perfekt afslutning på en pudderfyldt dag under høj sol. Jeg må dog nok indrømme at vi vist begge fik snorket lidt i wellness området. Sikkert til stor underholdning for alle de andre i wellness området.

Passo Tonale-10

På vej tilbage til byen. Nyder de sidste puddersving

Til glemmebogen

Efter en god nats søvn og en morgenmad domineret af italienske kager, tog vi spændte på ski. Men lige så god,som førstedagen var, lige så dårlig var andendagen. Det skulle sne 30 cm, i stedet var det varmt, tåget og slushy – også helt oppe på gletscheren. Så skal vi ikke bare holde os til den første dag, nyde resten af billederne og lære lidt om Adamello Ski?

Passo Tonale-07

Jens er mere end tilfreds inden han dropper ind

Adamello Ski

Adamello Ski består af skiområderne Ponto di Legno og Passo Tonale, som giver dig mulighed for at køre på 42 forskellige pister, som er serviceret af 30 lifter. Vi var der midt i uge 8 og oplevede ikke at stå i kø en eneste gang. Langt de fleste pister og hele området er begyndervenligt. Også for dig som vil lære at køre offpiste er der store åbne vidder med en behagelig hældning med en nem vej tilbage til liften.

Passo Tonale-00

Hvis det skal være mere udfordrende

Alt i alt er det meget begyndervenligt område, som vil gøre det til en behagelig oplevelse at stå på ski. Hvad enten det er de første sving på pisten eller i pudderen. Til de mere erfarne, kan man sagtens opsnuse mere udfordrende terræn.

Lær alt hvad du behøver at vide om Adamello Ski på deres hjemmeside

Passo Tonale-13

Jens slår et sving lige foran den skarpe italienske sol

Passo Tonale-08

Og fanger luft…

Passo Tonale-05

Et blik over de store gletschere bagom Passo Tonale. Skitouring er helt oplagt!

Passo Tonale-15

Det bedste gemmer vi til sidst!