Har du lyst til at prøve disse randonné ture eller nogle andre på skiferie i St. Anton, så kontakt mig på martin@freeskiing.dk og vi ser, hvad vi kan finde ud af.

Maroi randonné tur:

Den nok korteste og mest populære randonné/hike rute i St. Anton. Selve randonné turen tager ikke mere end 20 min, men åbner op for en fantastisk dal. Her er masser af muligheder for at finde god sne og fedt terræn. Der er både store åbne vidder, træ skiløb og klipper. Samtidigt er det nemt at komme hjem fra Maroi Randonné turen. Man ender ud i Langen am Arlberg, hvorfra der i højsæsonen kører busser hver halve time.

Man ser randonné ruten fra toppen af Albonagratbahn i Stuben am Arlberg. Kig til venstre når man stiger ud af liften og Maroi toppen er den første man ser. Som oftest er der grupper på vej op af randonné ruten og det er derfor ikke svært at finde vej til og op ad randonné ruten. Hele vejen skal man bare følge sporene. Der er flere ruter ned til Langen am Arlberg, nogle af dem er dog også, for at sige det mildt, besværlige. Gør man det første gang, kan det derfor være fornuftigt at følge de mange spor der findes i nedfarten.

Hochkar randonné tur:

En af de kortere randonné ture, selve hiket tager ved alm. tempo 45 min. Jeg har dog ofte gjort det hurtigere. Hochkar randonné ruten er nemt tilgængelig fra Rendl’s Riffelbahn 2 lift. Riffelbahn 2 er en gammel 2-mands stolelift, som giver mulighed for at køre det store og varierende offpiste område Hinter Rendl og andre randonné ture. Hochkar er den næste dal efter Hinter Rendl dalen. Man følger det første traverse på tværs af Hinter Rendl til ende, skier ned til man kan svinge højre om et stort klippeområde. Her kommer endnu et traverse, som fører dig til starten på Hochkar randonné hiket.

Hochkar randonne tur

Hochkar i hele sin herlighed, uden tvivl en kortere randonné tur værd.

Det er ikke nødvendigt at lave randonné sporet selv. Hochkar er en populær randonné rute, sporet bliver derfor hurtigt lavet. På toppen skier man lidt ned, inden man igen skal højre om et klippeparti og foretage en kort bootpack for at få set Hochkars udseende. Det er ikke uden grund at den bliver kaldt Hochkar. Dalen består af en kæmpe bowle, moderat stejl. Randonné rutens popularitet betyder ikke så meget da her er masser af muligheder for at finde frisk sne. Samtidigt betyder dens lokation og højde at sneen holder sig god, meget længe.

Hochkar randonné rute er en rigtigt god tur. Den er nemt tilgængelig, holder god sne, har en god længde og det er nemt at komme hjem derfra. Indgangen er ret stejl, her skal man være skarp, men det er kun kort. Derefter flader det lidt ud, men stadig med en god hældning. Det tager ca. 3,5 min. at køre den sjoveste del af Hochkar, i et træk, (jeg har testet). Efter en længere tur ned af en transportvej ender man ved supermarkedet M-Preis, hvor bussen holder og kan tage dig med tilbage til St. Anton.

Kaltenberg randonné tur:

Dette er den mest krævende randonné tur jeg har prøvet i St. Anton, men samtidig også en af de flotteste og bedste oplevelser. Randonné turen foregår af min. 2 randonné ture, det første kort. Det andet er langt. Jeg har taget randonné turen et par gange, og via den nemmeste rute er det en ca. 3 timers randonné tur fra toppen af Albonegratbahn i Stuben am Arlberg. Der er mulighed for en kort 10m klatretur, dermed kommer man helt til toppen af Kaltenberg. Der er flere ruter ned fra toppen af den nemmest tilgængelige gletscher i St. Anton skiområde, længden af det gode skiløb, vil jeg vurdere til 5km. Oveni i det er der 5 km mere på transport rute. Derfor en god lang rute, som byder på gode moderat stejle til stejle områder, men som også har flere flade transport stykker.

Randonné ruten starter, som tidligere nævnt, ved toppen af Albonagratbahn. Herfra er en kort randonné tur til toppen af Maroi, toppen man ser på venstre hånd når man stiger ud fra liften. Det er en klassisk rute og man vil aldrig være alene her, derfor også nemt at finde. Fra toppen af Maroi følger man sporene ned langs bjergkanten indtil man når til en skillevej. Her skier man til venstre, ned i Maroital, hvor man holder sig så meget til højre som muligt. Herefter tager man skind på og sætter igang med anden del af randonné turen. Denne del af randonné turen er forholdsvist lang, 1,5 time, hvis man skyder en god fart. Igen holder man til højre, indtil man kan se Kaltenberg Gletscheren, hvorefter man drejer direkte op mod gletscheren.

På toppen kan man se alt, man kan se Rendl, Schindler, Valluga og man kan endda se til Sonnonkopf. Det er værd at tage klatreturen til toppen, det tager ikke lang tid og giver et ekstra godt udsyn til den næste dal.

Toppen af Kaltenberg randonne

Toppen af Kaltenberg, nået efter flere timers randonné. Foto: Søren Storgaard Sørensen

Når man skal skie ned, skier man det første stykke ned ad gletscheren, drejer herefter til venstre, kører på et lille traverse og derefter skal man sidesteppe lidt. Herfra kan man så køre ned mod venstre eller ned mod højre. Venstre har den nemmest tilgængelige udgang. Tager man turen til højre, får man en formidabel tur, men med en noget mere besværlig udgang. Uanset, hvad man vælger ender man samme sted, en transport rute ned til den lille by Klösterlee, hvorfra man kan tage en bus tilbage til Stuben. Så husk at være tilbage inden lifterne lukker, ellers kan det blive en dyr fornøjelse.

Kaltenberg er helt klart den lange randonné tur værd. Det er en stor naturoplevelse og randonné turen er udfordrende nok til at den også bliver en del af fornøjelsen.

Læs mere om skiferie i St. Anton her.