Tidlig start på de østrigske gletschere

Som de sidste par sæsoner kickstartede jeg vinteren i Sölden, sammen med en masse andre danske skiløbere til årets skitest. Det er altid en fornøjelig mulighed for at snakke med en masse velkendte ansigter og få kørt en masse på ski.

Der var en masse fornuftige puddersving. Mest af alt var der dog god stemning og masser af hyggeligt skiløb med resten af det danske skimiljø.

Colouirs var novembers store tema

Tore i en af de første af årets mange colouirs

Årets første, og sidste, konkurrence

Jeppe Hansen, en af brødrene bag Freeride DM, stod bag årets første konkurrence på et mindre gletcher face i Sölden. “King of the Hill 2013” løb af stablen, med et stort deltagerantal og den hyggelige stemning i centrum. Jeg kunne desværre ikke helt leve op til danmarksmester-forventningerne og endte “blot” med Sickbird-prisen. Næste år skal jeg klart gøre mig bedre venner med dommerne.

Det viste sig også at blive årets sidste konkurrence, da jeg blev skadet i tiden op til Freeride DM 2014. Mere om det senere.

Passo Tonale-09

Et af mine bedste skud som amatørfotograf. Skier: Jens Persson

Iskoldt og solrigt

De næste par uger tog jeg rundt til forskellige gletschere i Østrig. Nåede at komme forbi Hintertux, Stubai og Kaunertal, inden jeg vendte næsen mod St. Anton og lidt skitouring som optakt til sæsonen.

Fælles for alle gletscherne var ekstremt koldt vejr. Ofte var det ganske solrigt, men med -18 grader og ganske hård vind er det svært at holde varmen og motivationen oppe. På trods af det fik jeg kørt nogle sjove colouirs og til tider fik jeg også slået nogle dybe puddersving.

Få et bedre indblik i min november med masser af billeder

Armada TST

En af de dage, det absolut ikke var koldt

Pudder i Kaunertal

I Kaunertal fandt vi ret god sne. For at sige det mildt.

Åbningsdage i Bad Gastein

Da St. Anton åbnede deres lifter ganske sent, benyttede jeg muligheden for at tage til Bad Gastein og være med til deres åbningsdage i Sport Gastein og Bad Gastein, sammen med gamle og nye venner. Hvilken start det blev.

Sport Gastein har ekstraordinært mange muligheder, træskiløbet i BG fås ikke meget bedre og så er der nærmest ingen andre freeridere. Svært ikke at være tilfreds. Tak for husly til Thomas og Sebastian fra alpeferie.dk. Vi ses igen til næste år med masser af rosé!

Video, billeder og fuld reportage fra Bad Gastein

Første sving igår morges

Sebastian Jakobsen i et af de mange gode sving i Bad Gastein. Foto: Thomas Jensen

Snefattig december i St. Anton

December plejer at være lig tomme lifter og dyb pudder. Det var ikke helt sådan det skulle gå denne sæson. I stedet for fik vi tomme lifter, solskin og høje temperaturer. Det føltes mere som forår i alperne. Uden nogen dyb snebase. Så december gik med skitouring, bootpacking og lidt mere skitouring. De dybe puddersving var savnet, til gengæld kom formen på plads langt tidligere end forventet.

Arlberg skitouring

Når der ikke er meget sne, må man bestige bjerge. En af sæsonens første nye toppe! Foto: Schober5 Instagram

Roadtrip til Italien

Årets første større roadtrip gik til Italien, dolomitterne og Superski Dolomiti. Sammen med Christian-Emil, Tore og Line fik jeg årets første over-the-head pudderdag og nogle af de solskinsdage, som stadig står skarpt i hukommelsen. Mere end 40 cm pudder, høj sol og friske linier.

På det store Sass Pordoi lykkedes det os også at få first tracks ned igennem klassiske colouirs. Nogle af årets bedste dage og jeg skylder Tore og Line et stort tak for husly.

Se svedige billeder og læs hele turrapporten fra Italien

Næste stop: Japan

En tur jeg ikke har skrevet så meget om endnu, men som der vil komme meget mere om senere, er januars store tur til Japan. Sammen med Agersnap og Elmer, tog jeg på film- og fotomission til Japan. 4 forskellige skiområder på 9 dage og en masse oplevelser rigere. Jeg kan ikke afsløre alt for meget, men det sneede ofte og det sneede meget! Japan er klart en ting, og det er ikke sidste gang jeg besøger solens rige!

Mange tak til Patrick fra Connseb Travels og Morten Agersnap for at sætte det hele op. I kan glæde jer meget til en større reportage og lækker video fra Japan til efteråret!

Japan pudder

Et screenshot fra mit GoPro. Sne manglede vi absolut ikke.

Nye linier og eventyr i februar

I februar begyndte snebasen at vokse stille og roligt. Flere mindre snefald ovenpå hinanden og en længere periode med koldere temperaturer (desværre også en masse vind), gav flere gode dage og ikke mindst stabile forhold til skitouring.

Flere billeder og nye linier i min artikel fra et par uger i St. Anton

Sammen med min gode svenske ven, Jens Persson, tog vi på store missioner på jagt efter nye linier på vores begges hjemmebane i St. Anton. Det blev til flere store eventyr, hvor både kræfter og erfaring blev sat på prøve. Svært ikke at være stoked!

Kaltenberg-0015

En styg colouir, som efterfølgende blev et ganske populært mål for mange andre i St. Anton.

Levn fra første verdenskrig og 5 m høje snedynger

Østrig var ikke helt nok, så vi tog en to-dages tur til Passo Tonale i Nord Italien, hvor vi fandt absurd høje snedynger i byen og på gletscheren. Selv uden at kende området og med nogle indledende bindingsproblemer, formåede vi at finde nogle af årets længste pudderruns og store åbne vidder.

På anden tur til Italien gik vi fra paradis den første dag til skiløb af den værste skuffe på andendagen. Turen var dog stadig det hele værd. Vi blev bl.a. tvunget til at kravle ind i en tunnel gennem bjerget fra første verdenskrig, hvor får man ellers lov til det?

Passo Tonale-02

Italien havde masser af sne i år.

Den fulde beretning og alle billeder fra Italien

Høje bjerge og guidede ture i hjertet af Schweiz

Sammen med Riders.dk tog jeg til Schweiz for at opleve 4000 m bjerge, gå i James Bond’s fodspor og som alle andre ture, køre pudder. Vi fik nærmest det hele. Vi blev forkælet i hoved og røv. Morgenmad på toppen af bjerget med mousserende vin, bjergguides og dybe puddersving under skyfri himmel.

Se min Iphone beretning fra Schweiz her.

Senere kan du også glæde dig til flere, og langt bedre, billeder og en længere historie fra Troels Iversen.

Photo_TroelsIversen-4

Et af sæsonens flotteste backdrops. Tak til Troels Iversen Photography for billedet

Held i uheld

Sæsonen vil sikkert mest af alt blive husket for sit minimale snefald i de nordlige alper og masser af foehnvind. Selvom jeg ikke blev forkælet på hjemmebanen, var jeg nærmest heldig hver eneste gang jeg fik muligheden for at rejse udenlands. Jeg fik solskinsdage, dybe pudderdage og skide hamrende godt selskab på alle mine ture til Italien, Schweiz, Japan og andre skiområder i Østrig. Hvor heldig kan man være?

Skitouring i Arlberg

Selvom det snemæssigt var en de værste vintre i mands minde i St. Anton, har jeg endnu engang haft en af mine bedste vintre. Både ude og hjemme. Hvor de seneste par år har været præget af store snefald og masser af pudder, stod denne sæson i udforskningens tegn. Jeg har fået et væld af nye ruter, skitourer og bjergtoppe under bæltet. Det har været helt fantastisk at udforske nye områder, toppe og ruter i Arlberg og jeg har allerede næste års nye ruter på tegnebrættet. Må det snart blive vinter igen.

Sonnekopf

Kigger efter nye linier. Foto: Vreni vom berg

Slut på den værst tænkelige måde

Efter et hav af gode dage med skitouring, dybe puddersving og underholdende skiløb, bliver sæsonen desværre sluttet af på den værst tænkelige måde og alt for tidligt. Jeg overroterer en backflip i parken og vrider knæet. Det viser sig desværre at jeg har overrevet mit korsbånd, beskadiget menisken og delvist overrevet et ledbånd i venstre knæ.

Schøber Northface kasket

Selv uden korsbånd kan man sagtens skyde en årets dybeste billeder

Slut med aggressivt skiløb, jeg forsøger dog at fortsætte, hvilket egentlig også går glimrende. Desværre begynder jeg at glemme det dårlige knæ og kører for hurtigt i opkørt sne og pukler. Jeg vrider knæet endnu en gang og tager allerede på bjerget beslutningen om at vende hjem til Danmark. Slutningen af marts er alt for tidligt at stoppe sæsonen.

Pudder uden korsbånd

Man kan sagtens køre på ski uden et korsbånd. Men det hjælper at have et.

Intet Freeride DM

Det betød naturligvis også at jeg ikke fik muligheden for at forsvare min DM titel til Helly Hansen Freeride DM, men jeg vender stærkt tilbage i 2015 og kan forhåbentligt blande mig i topstriden igen.

Sommeren kommer til at stå i genoptræningens tegn, med benhård genoptræning, så jeg kan vende tilbage til St. Anton 1. december og køre pow’e!

Tak til jer alle

Til sidst skal der lyde et stort tak til alle som jeg har slået et sving med, touret med, overnattet hos og festet med. Det har været en fornøjelse. Ingen nævnt, ingen glemt. Naturligvis et kæmpe tak til Christian, som tager sig af Blacksnow.dk mens jeg rejser rundt.

Sidst men ikke mindst et kæmpestort tak til alle mine sponsorer; Helly Hansen, Armada Skis og Salomon. Tak for at hjælpe mig til at tage på eventyr hele vinteren.

P.S. Hvis du vil aflure nogle af min offpiste ruter, kan du downloade Trax Spots app’en og finde de ture jeg har tracket.