Mange efterskoler tilbyder en årlig skiferie til enten skandinavien eller alperne, men der er et par efterskoler, som udmærker sig ved at tilbyde specialiseret træning, masser af skitid og ambitiøse mål.

De tre mest fremtrædende ski efterskoler er:

  • BGI Akademiet
  • Sportsefterskolen Sjælsølund
  • Oure Efterskole

Vi har taget os en snak med repræsentanter fra de to førstnævnte for at høre, hvad de kan og vil tilbyde til de ambitiøse skiløbere.

Ski på BGI Akademiet

BGI Akademiet findes der to forskellige ski linier, Rytme-ski og Spring-ski. Hver især repræsenterer de linier med fokus på ski og gymnastik. Enten er det ski kombineret med rytmisk gymnastik og spring gymnastik. Selve skidelen af de to linier afviger ikke meget fra hinanden. Hos begge er der erfarne lærere, fem årlige skiture, 85 timers skiundervisning og samarbejde med førende danske skiløbere.

Vi har snakket med Mogens Birkelund fra BGI Akademiet for at høre mere om BGI’s skitilbud.

Hvad adskiller jeres skitilbud fra andre efterskolers tilbud om ski?

Vores skilinje tilbud er i min optik et af de meste seriøse tilbud om et ”år” på ski i Danmark for denne aldersgruppe. Det er for dem der gerne vil prøve at have ski som deres sport, så godt som det kan lade sig gøre med bopæl i Danmark. Derudover har vi hele 5 uger på ski, og to ugentlig skitræninger om ugen, hvilket virkeligt giver basis for at udvikle sit skiløb.

BGI Akademiet00

Samtidig har vi som efterskole nogle af Danmarks mest moderne faciliteter, om det så drejer sig om håndboldhallen, kunstgræsbanen, parkouranlægget, dansesale, spring faciliteter.

Jeg kan se i samarbejder med både DSF og Playground Snow. Hvordan fungerer dette samarbejde i praktisk?

Samarbejdet med DSF har vi brugt rigtig meget i opstarten og udviklingen af linjen. Vi har fået rigtig mange kontakter igennem DSF som er uundværlige når man som os gerne vil lave noget unikt, inden for skiverdenen. Derudover fastholder vi samarbejdet med DSF både med at udvikle linjen, og med oplæg fra forbundet bla. Om sikkerhed, udstyr muligheder i skiklubberne osv. Vi håber på denne måde at fastholde de unge indenfor skiverdenen, og forhåbentligt melder de sig alle ind i en skiklub når de er færdige. Derudover har vi forpligtet os til at sørge for kompetente undervisere i alle ski disciplinerne.

Vi samarbejder med Playground Snow for at få de bedste freestyle/freeride instruktører i Danmark. Min kollega og jeg der er faste på skilinjen kommer begge til kort når de drejer som om corks, crabs, kickers rails osv. Derfor har vi lavet et samarbejde med Playground omkring instruktører og et samarbejde om indtil videre en ski tur, som finder sted i Kaunertal i uge 42. Vi kører i bus sammen derned, kommer til at bo tæt på hinanden, vi har dog forskelligt ugeprogram på sneen. Men det er helt sikkert en oplagt mulighed for at snuse lidt til hvad vi går og laver på skilinjen på BGI, så kan kun opfordre til at tage med på den camp!

Vi er i det hele taget gode til at kende vores begrænsninger, og hvis vi ikke selv kan stå for kompetent undervisning inden for et af områderne hyrer vi specialister til at varetage lige netop den gren af skisporten.

Har i speciel fokus på en disciplin indenfor skisport?

Nej vores linjer er brede, og kommer hele vejen rundt om skiløbet. Så man skal både kunne lide at køre på pisten, i parken, i puklerne, i portene, i kontrolleret offpiste osv.  Skiløb for os foregår på hele bjerget, og ikke kun med en af disciplinerne. Det ser vi som en stor force da selv de mest inkarneret ”parkrotter” kan udvikle deres kunnen i parken ved at forbedre deres teknik i portene.

BGI Akademiet01

Modelfoto: Morten Agersnap

Mange af de unge vi har på vores linje drømmer om en dag at blive skiinstruktører, derfor ser vi det også som en vigtig del af deres ski liv at de får prøvet mange forskellige områder af skiløbet. Og allerede i en tidlig alder får mulighed for at stifte bekendtskab med at undervise på ski. Derfor skal de også være med til sammen med en lærer at stå for noget af skiundervisning når alle skolens 487 elever tager på skitur i uge 5. Vi håber de på denne måde får udviklet deres teknik både inden for selve skiløbet, og også deres kompetencer i at undervise.

Er der nogen forskel på de to ski linier?

Skidelen i de to linjer er der ikke noget forskel, ski undervisningen foregå som en samlet gruppe. Forskelen ligger i at hvis man går på spring-ski er der 3 timers spring gymnastik om ugen, og på rytme-ski er der 3 timers rytmiskgymnastik om ugen.

Hvad vil i gerne opnå med jeres skilinie?

Vores mål med skilinjen er at give skiglade unge mennesker en mulighed for at dyrke skiløbet som en port, og ikke blot en ferie beskæftigelse. I det ligger der selvfølgelig at vi gerne vil udvikle elevernes skiløb, så de bliver bedre og kan køre ubesværet på hele bjerget. Derudover er vores mål at de får et uforglemmeligt år med det unikke fællesskab som kun efterskoler kan give.

Ambitioner om at forbedre eller ændre tilbuddet i den kommende tid?

Vores langsigtede ambition er at der bliver oprettet disciplin specifikke linjer, så man både kan gå på freeridelinjen, racelinjen, skiinstruktørlinjen, og derved skabe STEDET hvor man tager hen hvis man gerne vil dyrke skiløb i Danmark. Mere kortsigtet håber vi også inden for den nærmeste fremtid at lave en ”ren” skilinje, med yderligere et ugentlig træningspas.  Det næste på programmet er vi også åbner op for snowboard… Det håber vi at klar med til skoleåret 16/17.

Copenhagen Ski Academy

Sportsefterskolen Sjælsølund har de valgt at kalde deres skilinie for Copenhagen Ski Academy, hvor målet er udvikling på ski. Der vil være masser af fokus på tekniktræning og der vil blive undervist i alle klassiske discipliner indenfor skisport. Især med fokus på de tre p’er: Piste, park og porte. Henover sommeren vil der være fysisk træning, barmarkstræning, teoretisk træning og undervisning hos Indoor ski i Rødovre. I løbet af skoleåret er der fast 4-5 uger på ski. I hele sæsonen er der en ugentlig dagstur på ski til Vallåsen, hvilket gør at d

Vi har spurgt Jens Nissen fra Copenhagen Ski Academy om ikke han vil fortælle mere om deres tilbud.

Hvad adskiller jeres skitilbud fra andre efterskolers tilbud om ski?

Det gør det på en lang række punkter som jeg her kan nævne nogle af:

Det væsentligste er nok at vores Linje/Academy er mig bekendt den eneste i landet på en efterskole, som er en ren skilinje. Forstået på den måde at al træning peger mod skiløb. Den hedder altså ikke ski/ surf eller ski/adventure etc. Dette er for at understrege vigtigheden af at tage sporten alvorligt, og at træningen udenfor sneen kan være særdeles motiverende.

Beliggenheden: Skolen ligger tæt ved Sverige hvilket muliggør mange en-dags ture, og dermed rigtig mange skidage på et skoleår. Hver fredag når sæsonen kører er der en-dags skitur til Valåsen. Det betyder at når eleverne har fri kl. 14.30 sætter de sig ind i en bus og har 4-5 timer på ski. Dette er en fantastisk mulighed for åbnede sig sidste år med hjælp fra Skiklubbe Hareskoven.Vi har i år 4 uger, men udvider til 5 uger næste år. Vi skal dog holde os indenfor det som loven foreskriver om rejsedage på et år.

Copenhagen Ski Academy01

Underviserne: Da vi åbnede Copenhagen Ski Academy(CSA) var det helt centrale for os at få de bedste undervisere – som kan rumme og udvikle den store del af eliten som vælger os. Vi har et setup som hedder de tre P´r ; park, piste og porte. Alle skieleverne undervises i disse tre dele, men mange har selvfølgelig speciale inden for noget af det, som skal tilgodeses. Jakob Skov er uddanner i Den Danske Skiskole, og står dermed for uddannelsen af skiinstruktører på alle niveauer. Han er også uddanner for vores elever som ønsker at blive klubinstruktør. Troels Colerick som med sine mange års erfaring som skiinstruktør og lærer koordinerer arbejdet på CSA, som har psi3 og på uddanner-uddannelsen. Derudover har Tammes Mosen, som freestyle instruktør.

Skiinstruktør vejen: Vores elever kan få klubinstruktør uddannelsen hos os, og vi er de eneste som nu også kan udvælge elever i praktik ophold i Norge, som skiinstruktør.

Port og Park træning: Jeg tror ikke der andre der kan mønster en port og park træning på det niveau vi kan. Udover vores egne instruktører kan eleverne træne med Geilo Alpinhold i op til tre uger. I parken udviklede vores elever sig voldsomt sidste år, ikke mindst pga Tammes Mosen, som fik eleverne til rykke.

Copenhagen Ski Academy03

Vi har i år taget en vandrampe i Frederiksværk i brug. Dette for at udnytte sensommeren og foråret til at udvikle freestyleelementet. Trampoling træning er også noget vi bruger målrettet mod freestyl skiløbet.

Jeg kan se i samarbejder med både DSF og Hareskoven skiklub. Hvordan fungerer dette samarbejde i praktisk?

Skiklubben Hareskoven har været en rigtig god samarbejdspartner. Som blandt andet har muliggjort vores endagsture til Valåsen. Derudover får vi mange dygtige skiløbere fra klubben på skolen.

Skal man være konkurrenceløber for at passe ind hos jer?

Nej, det behøver man ikke. Vi har i år plads til 28 elever på linjen. Der er landsholdsløbere, og 4 som stiller op til DM. Men vi har også en række elever som har stået mange år på ski, men ikke er konkurrence løbere, eller intentioner om at blive det. Vi vil gerne i fremtiden være et supplerende tilbud for de konkurrenceløbere der vælger at flytte til enten Sverige eller Norge.

Copenhagen Ski Academy00

Hvad vil i gerne opnå med jeres skilinie?

Vedblive med at væres Danmarks bedste ski-tilbud som ung og efterskoleelev. Vi lægger stor vægt på alsidigheden i skiløbet, og med den filosofi at man som komplet skiløber kan bevæge sig på hele bjerget. Derfor sørger vi for at variere undervisningen så meget som muligt, da storslalomløberen også kan udvikle sit portskiløb ved bla. at køre mere opkørt og frit skiløb.

Ambitioner om at forbedre eller ændre tilbuddet i den kommende tid?

I et tæt samarbejde med den norske ski skole, bliver det nu muligt for de bedste af vores elever at videreføre deres ski-instruktør uddannelse med et praktik ophold i Norge. Vi vil gerne udvide vores antal skiture med en sen forårstur til Norge. Vi vil også gerne etablere et træningsmiljø for freestyle på S/E/S med mulighed for at landets bedste freestylere kan bruge S/E/S til bl.a. Sommercamps.

Derudover har vi en række planer som jeg ikke kan løfte sløret for endnu.

Copenhagen Ski Academy02

Mange tak til både Mogens og Jens for at stille op!

Jeg lærte selv at stå på ski og opleve glæden ved skiløb på efterskolen, selvom det var på absolut begynderstadiet og niveau, så vil jeg da anbefale alle som har ambitioner og lyst til seriøst skiløb under deres efterskole ophold at kigge på både BGI Akademiet og Copenhagen Ski Academy.