Køb af ski

Det er i øjeblikket ikke så let at købe ski, som bare for et par år siden.  Skiteknologien er rykket frem i et ekstremt tempo de seneste år, og valgmulighederne når man skal købe ski er blevet langt større. Vi vil her i artiklen forsøge at hjælpe dig tættere på at købe den ski, som kan hjælpe dig til at blive en bedre skiløber og gøre det endnu sjovere at være på skifere. Få alt at vide om ski lige her!

Oversigt over købsguide til ski:

  • Hvilken ski skal jeg købe
  • Hvilken type ski skal jeg købe?
  • Er du vild med snowparken?
  • Hvor fed en ski skal jeg købe?
  • Hvor hård eller blød en ski skal jeg vælge?
  • Med eller uden rocker?
  • Hvilken længde ski skal jeg købe?

Martin guider dig igennem køb af ski

For at få et bedre overblik over, hvad vi gennemgår i denne artikel, kan du se videoen her af Martin som giver dig et hurtigt overblik over hvad du skal være opmærksom på når du køber ski.

[video_lightbox_vimeo5 video_id=55818488 width=1000 height=556 anchor=https://freeskiing.dk/wp-content/uploads/2011/01/Køb-af-ski.jpg]

Hvilken ski skal jeg købe?

Eftersom der er så mange kategorier (raceski, freestyle ski, big-mountain ski osv.) bliver du nødt til at vælge dit fokusområde. Det vil gøre det langt nemmere at købe den rette ski. Opholder du dig 70 procent af tiden i parken og 30 procent på pisten, er det en god idé at vælge en parkski og ikke en carvingski der bliver smadret på railen.

køb ski

Har du ambitioner om at køre offpiste, vil vi anbefale et par brede ski, som giver masser af flow og opdrift i pudder

Hvilken type ski skal jeg købe?

Find ud af hvad du primært vil bruge din ski til. Er det helt udelukkende piste skiløb, skal du købe en carvingski. Hvis du ønsker skiløb i dyb pudder, skal du købe offpisteski evt. med rocker. (Hvad er rocker? En guide til rocker teknologi) De fleste skiløbere, ligger dog et sted midt imellem disse to muligheder. Beklager, men der er ingen ski der kan håndtere både carving på is og på samme tid kan opfylde dine krav i brysthøjt pudder.

Det mest optimale er altid at have flere par ski , men af praktiske og økonomiske årsager, er det ikke muligt for alle. Heldigvis kan man købe ski, der opfylder kravene nogenlunde. Men det betyder at du må indgå nogle kompromiser. Du kan ikke få det bedste fra begge verdener, men du kan alligevel komme tæt på.

Twintip ski

Måske fortrækker du luften?

All mountain ski

Hvis du overvejer at køre off-piste og freeride, men stadig vil kunne køre piste, skal du købe en all-mountain ski. En all mountain ski er defineret ved, at den er beregnet til at blive brugt under alle omstændigheder, både piste og offpiste. De har ofte en bredde på mellem 80 mm og 110mm under taljen. Desto smallere desto bedre er skien på pisten. Er skien bredere er den bedre i pudder. All mountain ski opfører sig godt i off-pisten, og de performer faktisk også udmærket på pisten .

Carvingsskiene er selvfølgelig en del bedre på pisten, da de udelukkende er optimeret til piste skiløb, men de har derimod utroligt dårlige off-piste egenskaberne. Men ønsker du en ski, der nogenlunde på pisten og i pudderet, vil jeg uden tvivl købe en all mountain ski

En af mine favorit ski, Armada TST en super all-mountain ski, der performer udemærket i offpisten og på pisten.

Er du vild med snowparken?

Så skal du kigge nærmere på twintip ski, som gør det nemmere at lave tricks og spins, eftersom du står på midten af skien og du kan køre forlæns og baglæns. Nogle parkski er såkaldte symmetriske ski, hvilket betyder, at skiene er nøjagtig det samme i begge ender, så der er ingen for-og bagende. Det er nødvendigt, hvis du vil lære at lave de fedeste tricks i snowparken.

Disse ski mister hældnings egenskaberne i dyb sne pga. det er svært at holde enden oppe af sneen, og gør også at skiene ikke flyder optimalt ovenpå sneen. Formålet med en sådan ski er at det er lettere at lande i switch og køre baglæns. Ønsker du en ski der er bedre på pisten og i offpisten skal bindingen placeres længere tilbage på skiene.

Henrik Harlaut Full Tilt

Foto: Chris O’Connel / Armada Skis

Hvad betyder twintip?

Twintip betyder at begge ender er bøjet op, det er blevet mere eller mindre standard på de fleste nye freeride ski, men bare fordi at skiene er twintip, er det ikke ensbetydende med at de performer godt i parken og i pudderet. Der er en masse andre faktorer der er afgørende. Fordelene ved at vælge en twintip er blandt andet, at den op-bøjede bagende ikke så let bliver fanget i ujævnheder på pisten, offpisten, og på boxen i parken.

Læs guiden: Så lange skal dine ski være!

Hvor bred en ski skal jeg købe?

Generelt mener jeg at folk køber både for smalle og for korte ski. Bare nogle mm ekstra på hver siden af foden, giver en ufattelig ændring af skiens performance i offpisten – og så dårlige bliver de heller ikke på pisten. Under mit ophold i St. Anton, fandt jeg hurtig ud af, at det måske slet ikke var så tosset at købe et par brede ski. Det var tydeligt at se dem, der havde købt de brede ski havde en kæmpe fordel i pudderet, og de havde samtidigt ikke svært ved at følge med de smalle parkski på pisten.

Hvis du kun ønsker en ski der kan lidt af det hele, men prioriterer off-piste egenskaber højest, ville jeg personligt købe en ski mellem 105 -115 mm i bredden. Men ønsker du det helt perfekte flow i offpisten, er det optimalt at købe et par store ski med en bredde på omkring 120 mm, men her vil egenskaberne på pisten mildest talt være elendige.

Stilhed i 7th

Der er ikke noget som urørt pudder

Prioritering og valg af ski

Ved kørsel i Norge og Sverige hvor man prioriterer pisten, bør man købe en ski med en bredde på alt fra ca 80 mm til 110 mm talje, afhængigt af ens personlige præferencer. Hvis man er lille og let, eller store og tung skal dette naturligvis tages i betragtning. Er man lille og let, kan man nøjes med at købe en lidt smallere ski end en større fyr, eftersom at trykket på skien, vil være forskelligt, alt efter hvor meget man vejer.

Randonnee – Kombinér ski og motion

Randonnee er i fuld gang med at udvikle sig til at blive den nye trend indenfor offpiste skiløb. Uanset om du foretrækker at køre på superbrede offpiste ski eller om du foretrækker at lave rytmiske kortsving i pudder er der noget dragende over selv at bestige et bjerg, komme væk fra de evindelige liftkøer og køre friske spor i blød pudder. Det er randonnee skiløb – og hvordan kommer du så lige igang med det?

Hvor hård eller blød en ski skal jeg vælge?

Stivhed i længden

Her er det ufattelig vigtigt at du skelner mellem skienes stivhed i længden (den stivhed som vi normalt kender, når man bøjer skiene på langs) og skienes vridningsstivhed  (skienes modstandskraft i at vride sig). Skienes stivhed i længden har en stor betydning for hvordan skiene opfører sig, hvis skiene er hårde, er de mere stabile ved en højere fart, men de er også mere teknikkrævende, eftersom at skiløberen skal presse skiene hårde, hvor en blød ski egner sig mere til leg. Med andre ord, svinger en stivere ski mindre, end en identisk ski der er blødere.

Vridningsmodstand vil man generelt set have så meget så muligt af, eftersom at en høj vridningsmodstand giver et bedre greb og opfører sig roligere, når der trykkes hårdt på skiene. En ski med en lav vridningsmodstand er kendetegnet ved, at den føles ustabil og svær at kontrollere. Behovet for en højere stivhed og vridningsmodstand stiger med vægten på skiløberen og skiløberens niveau. Jeg anbefaler at man kigger efter nogle lidt blødere ski, hvis man er nybegynder, eftersom at dette vil give en langt bedre oplevelse.

Med eller uden ROCKER?

At en ski har rocker betyder at skiene bøjer tidligere på skien, med henblik på at forbedre køreegenskaberne og skienes tendens til at flyde ovenpå på puddersne. Rocker har også den fordel at skiene nemmere kan klare bump, når skienes næse ikke har så stor kontakt med uregelmæssighederne.

Ski med rocker har eksisteret i 10 år og derfor er der blevet mere eller mindre standard, at freeride ski har en eller anden form for rocker. Der er mange der forhører sig om skiene nu har rocker, eller ej. Men der pludselig ikke nok at vide om en ski har rocker eller ej, eftersom at der nu er blevet udviklet flere forskellige typer rocker. Ligesom at der heller ikke er nogle der spørger om en carvingski har camber eller ej, her spørger man i stedet for om hvilken type camber skiene har. Således bør man spørge, hvilken type rocker skiene har.

Kært barn har mange navne, skiproducenter rundt om i verden definerer og navngiver forskellige rockerprofiler anderledes. Powder-rocker, park-, early rise-, BC-, light- og mediumrocker bare for at nævne nogle få af dem. At sammenfatte og kategorisere alle rockertyper, så taler vi ofte om fuld, spids, og hale rocker. Skienes rocker måles normalt i millimeter, om det enten er rockhøjde eller længden der er angivet. Fullrocker ski

Fullrocker: Eller kendt som reversed camber, hvor hele skien er bøjet. Oftest er skien plan de første 20-30 cm man har under foden, for at gøre skiene nogenlunde håndterbare i hardpack og på pisten. At købe en ski med fullrocker giver betydelige fordele, ved flydning i puddersne, modsat giver fullrocker utrolig dårlige egenskaber på pisten og på isede områder.

Tiprocker ski

Tiprocker: Hvor rockeren kun findes i spidsen af skien. Jo tidligere den bøjer, desto mere effekt får rockeren, dvs. at jo mere hældning skiene får, desto bedre flyder spidsen ovenpå i puddersneen. Ved at skien har tiprocker, gør at resten af skien udover enderne, kan være plan og have en forholdsvis god kontakt med pisten og is. Den måde du finder ud af om skiene har camber under foden, er ved at slå bagsiderne af skiene sammen. Mellemrummet der opstår på midten, viser hvor meget camber skiene har og giver dermed en idé om, hvor godt et greb skiene har med is og pisten.

Tailrocker ski

Tailrocker: Optræder kun i kombination med tiprocker. Her er skienes bagende bøjet en smule op ligesom forenden. Dette giver mulighed for at køre og lande switch i offpisten. Ved køb af en ski med tailrocker får man en mere ustabil bagende, hvilket gør at skien bliver mindre stabil ved høj fart og mere løssluppen i opkørt sne. Tilgengæld kan skien være mere legesyg.

Læs mere om rocker i ski

Vil du vide mere? Så kan du læse alt hvad der er at vide om rocker i ski i linket.

Pintail ski

PINTAIL: De bredeste rockerski kombinerer rockerprofilen med pintail, hvilket indebærer at skiens bagdel er lille smule ekstra smal. Det mindsker bærekraften i bagdelen og får hele skien til at plane i sneen, og gør at skien er god til at stabilisere og gør at skien flyder maximalt. Det er en fordel at købe ski med pintail for dem, som ønsker at lave tricks i offpisten, eftersom at det kan være godt med lidt bærekraft i bagenden ved switch landinger.

TAPER: Taper bliver oftest set i kombination med rocker. Taper indebær at skiens næse er smal og aflang, og derfor bliver skienes bredeste punkt bagpå skien, ofte til det punkt hvor rockeren bøjer fra. Skiens konstruktion gør at skiene er mere livlige og mindre sårbare overfor ujævnheder.

Kernen

De fleste producenter af ski bruger aspe-, bøge-, poppel-, gran-, aske-, bambus- eller kejertræ, eftersom at det er træsorter der er forholdsvis lette. Asketræ har en tendens til at være blødere end de andre træsorter, og bliver derfor oftest anvendt til kvinde-ski. Der er mange producenter der vælger at variere de forskellige sorter.
Eksempelvis bruger Volkl en kombination af multi-lageret asketræ i frontdelen af deres freeride ski for at stabiliserer skiene, og en kombination i mellem poppel/bøgetræ i bagdelen for at give skiene et bedre “pop”. For at øge vridnings-stivheden er mange af kernerne lamineret og flettet med kul- og glasfiber.

Hvilken længde ski skal jeg købe?

Med alle de nye typer ski der er kommet på markedet, kan det være svært at købe den rigtige længde ski. Der en masse faktorer som gør, at det ikke er helt så nemt at købe ski i den rette længde som det var tidligere. Følgende faktorer du skal have med i sine overvejelser når du vælger længden på dine ski.

– Vægten, niveau, om du kører inden/udenfor pisterne, kører du hurtigt eller langsomt og hvilken type af skiløb kører du kører.

Først og fremmest vælger du hvilken type ski du ønsker, og her mener jeg ikke skimærke, eftersom at alle skimærker har forskellige skityper i deres sortiment.

For at få det optimale ud af dit skiløb, anbefaler vi at du også læser vores guide til valg af skistøvler.

Her kan du se vores andre guides til skiudstyr:

Jeg håber at denne købsguide til ski var  med til at hjælpe dig med at købe ski.