Det er muligt at tage på skiferie henover på sommeren i Europa. Flere af de store skiområder holder også gletscheren åbent om sommeren. Nogle af de mere kendte er Saas-Fee, Les 2 Alpes, Tignes og Hintertux. Man kan helt sikkert også få noget skiløb ind, måske endda noget powder, hvis man er afsted tidligt eller sent på sæsonen. Men hvorfor ikke udnytte at det er vinter på den sydlige halvkugle?

New Zealand

New Zealand er allermest kendte for deres store og velshapede snowparks, men henover sommeren er der også flere freeride konkurrencer i de store New Zealandske bjerge. Så der er masser af mulighed for også få kørt offpiste, men hovedattraktionen ved de New Zealandske skiområder er uden tvivl deres snowparks.

Jossi, byron pipe ski cardrona

Jossi Wells og brormand Byron i Cardrona’s pipe

Cardrona

Jossi Wells er vokset op i Cardrona, som er et af New Zealands bedste allround skiområder. Her er både store brede pister, en smule stejlt terræn og fire snowparks med dertilhørende halfpipes. Så hvis din hovedfokus ligger på freestyle skiløb, men du gerne vil have mulighed for lidt afveksling vil Cardrona være et godt valg.

Snow Park NZ

Et for europæiske skiløbere helt mærkværdigt koncept. Et helt skiområde, som er bygget om en til en snowpark. Snowpark NZ har den bedste og mest populære snowpark i New Zealand. Snowparken tiltrækker tonsvis af professionelle, som bruger den velshapede og evigt skiftende snowpark til at holde sig klar til vinteren på den nordlige halvkugle.

Treble Cone

Tæt på de to skiområder, som har stor fokus på freestyle, ligger New Zealands powder paradis Treble Cone. Treble Cone har det højeste gennemsnitlige snefald i New Zealand på 5,5m. Terrænet er udfordrende med stejle bjergsider, chutes og coulouirs. Samtidigt har skiområdet det største vertikale drop på 700m og er det største skiområde på New Zealands sydøer.

Mt. Lyford

På de nordlige øer finder man mere basic skiområder uden så mange besøgende. Et af disse er Mt. Lyford, som er helt øde. Andre skiområder i samme område tiltrækker de fleste skiløbere, hvilket holder Mt. Lyford og sneen frisk i lang tid. Du vil derfor ikke opleve megen konkurrence, der vil være flotte udsigter og big mountain skiløb, som det findes i Europa og USA.

Argentina

Las Lenas

Når man snakker skiløb på den sydlige halvkugle og Sydamerika, kan man ikke komme uden om Las Lenas og Martre liften. Det mest legendariske skiområde i Argentina, som hvert år tiltrækker de allerbedste freeridere i verden. Martre liften er en gammel 2-stoles lift, som løfter dig op til en verden af muligheder. Både lige under liften, i hiking og randonné afstand. Liften er dog kun åbent når vejret er godt og langt størstedelen af skiområdet er over trægrænsen, hvilket betyder mange downdays. Men når skiområdet er åbent, fås det ikke bedre. Det afspejler sig dog også i områdets prisniveau, som er det højeste i Argentina.

Martre lift

Martre liften i Las Lenas. Copyright: Miles Davis

Bariloche

Bariloche er nok det bedste valg for skiløb i Argentina. Skiområdet er stort, gennemsnitligt snefald på 6m, både højalpint og træskiløb er muligt. Ej at forglemme, så byder Bariloche også på en tilhørende by med afterskimuligheder. Samtidigt ligger der i umiddelbar nærhed andre gode skiområder, som man kan besøge, hvis man har brug for nye inputs. På bagsiden af skiområdet er der masser af randonné muligheder med nogle af de flotteste nedfarter i Andesbjergene. Skiområdet minder på mange måder om europæiske skiområder.

Chile

Portillo

Det mest kendte skiområde i Sydamerika. Portillo har 12 lifter som giver adgang til terræn til skiløbere på alle niveauer. Både eksperter og begyndere kan finde udfordringer i det store skiområde, som har en sæson der løber fra midten af juni til begyndelsen af oktober. Skiområdet er lokaliseret på begge sider af en sø med overnatningsmuligheder i bunden af skiområdet.

Pistekort portillo chile ski

Pistekort over Portillo, Chile

Ski Arpa

Sydamerikas eneste Cat-skiing operation, som er svært tilgængelig og derfor ikke særligt kendt i den brede befolkning. Men søger du de store offpiste oplevelser, så er Ski Arpa stedet. Du vil her finde uforglemmelige udsigter, fantastisk sne og udfordrende terræn i store Big Mountain omgivelser.

Et sikkert hit

Vælger du at tage på sommerski på den sydlige halvkugle, vil du uden tvivl komme hjem mange store oplevelser rigere. Både ski- og kulturmæssigt. Tager du afsted, så husk også at opleve menneskene og kulturen i det pågældende land. Denne artikel er skrevet lige så meget for mig selv, så snart økonomien, skole og arbejde flasker sig, så vil jeg ned og opleve skiløb i Sydamerika eller New Zealand.