Er du på udkig efter nye skistøvler? Så kan du her læse alle vores bedste råd til at købe skistøvler, uanset dit nuværende niveau og hvilken type skistøvler du er på udkig efter.

Ondt i fødderne?

Har du haft nogensinde haft ondt i fødderne når du har stået på ski? Følelsesløshed i fødderne? Frosne tæer? Jeg vil vove at påstå at stort set alle skiløbere har oplevet det, og i langt de fleste tilfælde er det fordi at skistøvlerne er for store. Skistøvlerne skal selvfølgelig heller ikke være for små, sådan at det nærmest er umuligt at vrikke med tæerne, og så skistøvlen presser foden sammen, da det kan medføre at foden virkelig kommer til at smerte.

Hvorfor køber folk for store skistøvler?

Grunden til at folk som regel køber for store støvler, skyldes at de prøver skistøvler som de prøver sko. Skistøvlerne i et større format ser ud til at sidde fint i butikken, men som regel bliver man tvunget til at spænde skistøvlen stramt. Når du spænder skistøvlen hårdt om foden, lukker du for blodtilførslen, hvilket giver krampe og kolde tæer.

Vælg ikke for lille en skistøvle

Hvis du i stedet for vælger en skistøvle, som er for lille, så du kun lige kan presse din fod ned i den, ødelægger du i sidste ende skistøvlen og din fod. Den pasform man stræber efter, er lidt som, hvis man stod i skallen af støvlen og hælde gips ned og lade det størkne. En skistøvle, der er for stor er hverken kønnere og er bestemt heller ikke varmere.

Dette er den store fejl som man begår, fordi at man tror når skistøvlen er større, så gør det at man kan have plads til ekstra sokker og at der er mere luft, som kan blive opvarmet rundt om foden. Det hjælper dog intet, så undgå at købe skistøvler for store.

Inderstøvle – Støvlens inderste del, ligner en høj bryderstøvle

Inderstøvle (øvre del) – Inderstøvlens øverste del

Rem – Sørger for en tight pasform mellem skinnebenet og inderstøvlens øvre del

Spænder – lukker støvlen

Skal – Støvlens ydre beklædning er af plast

Ydre sål – (uden på støvlen) er som regel lavet af gummi, der giver dig et bedre greb på et hårdt underlag, det er meget smart når du skal stå i kabineliften, eller hvis du danser på bordene til afterski.

Hvordan ved jeg om skistøvlerne virkelig sidder rigtigt?

Skistøvlerne skal føles små, men på ingen måder klemme eller trykke nogen steder på foden. Tæerne kan godt have en tendens til at gå imod skistøvlen, når du står ret op. Når du læner dig frem i ski position, vil tæerne automatisk flytte sig et par millimeter tilbage, hvilket efterlader et lille mellemrum ud til spidsen af skistøvlen. Hælen skal være helt fast, og du bør ikke kunne løfte din hæl i støvlen.

Hvad flex skal mine skistøvler have?

Alle skistøvler er stort set mærket med et numerisk udtryk “Flex”. Flex betyder stivhed, og variere ofte fra 60-110 for kvinder, og 70-140 for mænd, desto stivere skistøvlen bliver jo højere bliver tallet. Der findes selvfølgelig hårdere og blødere skistøvler end det, men som regel skal det gerne ligge i intervallet 60-140.

Subjektive måleenhed

Tallene er ikke videnskabeligt målt, og det er som regel en måde som producenterne selv måler det på. Flex 90 ved den ene producent, kan være 110 ved en anden producent. Det vigtige at vide, er at en høj kropsvægt i kombination med god ski teknik gør at man har brug for en stivere skistøvle. Omvendt gælder det for en nybegynder med en lav vægt at købe en blød skistøvle. I sidste ende handler det om hvor meget kraft vi udvikler når vi står på ski.

Type skiløb

Kørestilen og anvendelsen som vi udsætter skistøvlen for, er også afgørende. For freestyle/park og legende skiløb vil jeg anbefale en lidt blødere skistøvle, for hård pisteløb kræves der en mere stabil skistøvle, og for freeride/backcountry vil man generelt vælge en moderat hård skistøvle.

Selv når du opholder dig i luften, er det vigtigt at have et par gode skistøvler

Vælg det rigtige flex i skistøvlen

En for blød skistøvle er karakteriseret ved at du får alt for lidt støtte fra skistøvlen, og at du arbejder dig igennem flexet, så du nærmest kan presse skinnebenet ned over foden. Det er meget udbredt blandt mænd at vælge en for hård støvle. For mange overvurderer deres egne evner. En for hård skistøvle betyder at der ikke arbejdes med flexet, hvilket gør at du ikke kan udnytte dine ski optimalt.

Vær ikke fastlåst på et bestemt tal

Jeg mener ikke at man behøver at gå alt for meget op i flextallet, der er andre egenskaber der er mindst lige så vigtige. Desuden er det virkelig svært at vurdere skistøvlernes flex i butikken. Årsagen er at plast stivner når det bliver koldt. I butikken står skistøvlen i + 20 grader, og på bjerget er det mindst 20 grader koldere.

Skistøvlernes plastikmateriale stivner lynhurtigt når de kommer ud i kulden, og derfor er det ikke usædvanligt at et par stive skistøvler opleves som et par hjemmesko når man prøver dem i butikken.  Det er derfor at det er dumt at fastlåse sig til et bestemt flextal, du bør i stedet beslutte dig for om du købe en blød, medium stiv, eller stiv skistøvle og få en snak med den nærmeste skistøvle specialist.

Skal jeg købe en formstøbt skistøvle?

En opvarmning af skistøvlerne giver en lille forbedring, der svarer til at køre dem til i et par uger. Der sker ikke nogen fantastisk forandring i skistøvlen, og ordet “formgjort” som der tales om i denne sammenhæng er en smule overvurderet. Hvis du ønsker at opnå den absolut bedste pasform, bør du overveje at købe en støbt skistøvle.

Formet inderstøvle

Det indebærer at en du køber en tom og passende skal. I skallen stoppes der en “tom” inderstøvle som du derefter træder op i. Skistøvlerne lukkes og derefter sprøjtes der flydende skum igennem nogle slanger ned i inderstøvlen. Det størkner hurtigt og du får den ultimative skistøvle, som er 100 % skræddersyet til din fod.

Billede fra Freeskier.com

To – eller tredelskal?

I dag findes der to forskellige typer skal at vælge i mellem. Tredelsskalen er konstruktion som har eksisteret i skiverdenen meget længe, men har for alvor gjort sit comeback.  Hvor den traditionelle todelsskal har en fodsektion og en skank, har tredelsskistøvlen en ryg, øvre skinneben og en udskiftelige øvre del (se figur). Tredelsskistøvlen har flere fordele, den har som regel et mere jævnt flex, der passer bedre til freeride og park, samt at skistøvlen som regel skåner skinnebenet bedre end todelsstøvlen.

Eftersom at en stor del af flexen sidder i den øvre del af skistøvlen, kan man i mange af de nye modeller skifte den øverste del til en blødere eller stivere del. Du kan på den måde variere stivheden på skistøvlen efter smag. Jeg vil anbefale  at man ikke kun prøver tredelsskistøvler, men at man først og fremmest vælger en rigtig pasform, i stedet for udelukkende at koncentrere sig om konstruktionstypen.

Hvad indebærer læsebredden?

Ofte angiver fabrikanten skistøvlens læsebredde, dvs hvor bred støvlen er i den bredeste punkt. Det giver en god idé om skistøvlerne egner sig til en smal eller en bred fod. Der er stort set aldrig angivet, læsehøjden, indervolumen, hælens bredde, bredden ved tæerne mm. Derfor er det som regel en god idé at få lidt hjælp fra en skistøvle-specialist i ski butikken.

For at få mest ud af skistøvlerne som muligt, er det vigtigt at man ifører sig de rigtige skisokker. Et par forholdsvis tynde skisokker med en stor andel af merino uld (50%) er altid det bedste valg. Der er mange, som tror at skisokkerne ikke kan blive tykke nok, og at det er bedst at ifører sig 2 par skisokker. Dette er stor fejltagelse.

Efter min sæson i St. Anton kæmpede jeg utroligt meget med kolde fødder, og jeg var helt sikker på at jo tykkere sokker desto bedre, men jeg fandt hurtigt ud af  at det var langt bedre at vælge tynde skisokker af en god kvalitet. Derudover har merinould andre fordele. For det første så klør det ikke, og for det andet har bakterierne svært ved at bo der, og det gør at du kan have dem på i flere dage uden at de lugter.

Valg af sål

For at undgå kramper behøver din fod en ordenlig støtte. Løbe-, vandresko og sko til andre aktiviteter har som regel sålerne indbygget og de findes ofte i flere varianter. Bunden af skistøvlerne er derimod helt plan, og den sål der er, er der bare for synets skyld. En ny sål med svangstøtte er et absolut must. Den modvirker ikke bare krampe og gør skistøvlen varmere, den medvirker også at du performer bedre, fordi at du står korrekt, og fordi der opstår maksimal kraftoverførsel.

I stort set alle de store skibutikker i dag er det muligt at få støbt en sål. En støbt sål koster et par hundrede kroner, og holder i flere år, men for børn og unge er det forholdsvis dyrt, eftersom at deres fod konstant ændrer sig, og de derfor skal have en ny sål hvert år. I de fleste skibutikker kan man få sportsåler der har ekstra svangstøtte , de kan både bruges til skistøvlerne og andre sportsko, det kan jeg kraftigt anbefale!

Hvad er en booster strap?

En booster rem eller booster strap er et tilbehør som du kan købe til dine skistøvler. Det er en elastisk rem der erstatter dine eksisterende velcrobånd. Hele idéen ved at have en booster rem skyldes to ting, dels har den selvlåsende spænde, der gør at du kan spænde den rigtig hårdt, samtidigt med at den stadigvæk er elastisk og kan give sig.

Effekten er en strammere pasform og en bedre kraftoverførsel mellem skinneben og skistøvler, derudover giver den et mere jævnt flex. Der findes utroligt mange varianter af den elastiske rem med forskellig effekt og design.

Mine skistøvler klemmer, hvad skal jeg gøre?

En god skiforretning har værktøjer til at foretage ændringer i skistøvlerne. Da de fleste af skistøvlerne er lavet i plastik, derfor kan man ændre en masse. En eller anden form for justering af skistøvlerne indgår som regel ved købet af skistøvlerne. Man skal så vidt muligt undlade at foretage nogle ændringer i de første 10-14 køredage, eftersom at skistøvlernes indersko er ved at forme sig efter din fod – med mindre en justering af skistøvlen er aldeles nødvendigt.

Det mest enkle og bedste råd til køb af skistøvler er at komme til en skibutik med et bredt udvalg og en solid viden om tilpasning af skistøvler for kræsne fødder. En ordentlig test starter som regel med at måle længde og bredde af foden, samt vil der blive lavet en visuel vurdering af af fodens pronation og volume, samt at man taler lidt om kørestil og anvendelse af skistøvlerne. Det vil føre til at de fleste modeller kan sorteres fra, og at der findes 2-3 alternativer til din fod – og så er det stort set op til dig at købe den rigtige skistøvle