Præcis som resten af skikulturen så står skimoden aldrig stille. Skimoden i dag henter inspiration fra alt, lige fra det funktionelle arbejdstøj til hiphopkulturen. Mode er forskelligt fra person til person, og du vil hurtigt finde ud af hvad du helst vil gå efter.

Med lidt grundfakta om de forskellige beklædningsdele og deres egenskaber kan du få en tørrere, varmere og mere behagelig skiferie.

Hvilken farver skitøj skal jeg købe?

Farver er mere end blot udseende, der findes nemlig flere praktiske aspekter i farvevalg. De farver, der er mindst praktisk er sort, hvid, brunt. Hvidt skitøj bliver lynhurtigt beskidt, og sort bliver ulideligt ved solrigt vejr.

Alle disse farver er også utroligt dårlige på billeder. Billederne bliver mere livlige og du er mere synlig når du kommer farende på pisten i dit farverige skitøj. En klassisk farve som eksempelvis rød, blå eller grøn har aldrig været umoderne på pisten og kommer med stor sandsynlighed heller aldrig til at blive det.

Cross Wille Lindberg Verbier

Skitøj man lægger mærke til. Wille Lindberg for Cross Skiwear. 

Det er vigtigt når du udforsker offpisten, at du har noget skitøj, der virkelig spottes. Hvis uheldet er ude, er det langt nemmere at se dig på bjerget.

Hvordan skal jeg klæde mig?

Hvis du klæder dig på med lag på lag af funktionelle materialer, så er du godt udrustet til en lang dag på bjerget. Klæder man sig i det rigtige skitøj, kan man både klare varme og kulde. Man klæder sig efter lag på lag konceptet. Et eksempel på dette kunne være et sæt skiundertøj inderst. Derefter et varmt mellemlag. Yderst har man sin skijakke. Ved funktionelt materiale menes der syntetisk eller tøj i uld.

Skiundertøj

Skiundertøjet er, i modsætning til hvad mange tror, faktisk den vigtigste del af dit skitøj. Resten af dit tøj bliver aldrig bedre end skiundertøjet. Vælg derfor skiundertøj med en pasform, som er tætsiddende, uden søm, som irriterer under bevægelse. Syntetisk skiundertøj indånder hurtigere end merinould og er ideel, hvis du sveder meget. Merinould har den fordel at bakterierne i dit sved ikke syntes om proteinerne i ulden. Mens syntetisk skiundertøj ofte lugter grimt efter bare en dag, kan man have skiundertøj i merinould på i en hel uge uden at det lugter.

ski pudder offpiste

Især når det sner tungt er det vigtigt med teknisk skitøj. Foto: Chalet Rafalt.com

Normalt uld klør utrolig meget (hænder og fødder er dog ikke så sårbare), dette skyldes at uldfibrene er grove. Merinould er lavet af helt tynde fibre, og kan derfor føles blødere end bomuld.

Mellemlaget

Mellemlaget indebærer oftest en fleecetrøje. Her er pasformen utrolig vigtig. En tyk og behagelig fleece kan føles lækker når man prøver den i butikken, men er den for tyk fylder den for meget under skijakken. Prøv altid fleecetrøjen med din skijakke, så finder du hurtigt ud af om du har fri bevægelighed. Har du frosne fødder og ben, kan det være en fordel at købe et par 3/4 del bukser i fleece.

Skaljakker

Skallaget er det mest alsidige yderlag man kan køre i. En skaljakke/skalbukser er lavet af et stykke stof. Der findes ingen for/isolering i skallaget – det består blot af en skal. Skallens primære egenskab er at beskytte mod vejr og vind, den sekundære egenskab er åndbarheden, det er vigtigt at du kan komme af med sveden og at huden kan få lov til at ånde. For at dette kan lykkedes har skallen ofte en membran (læs mere om membraner længere nede).

Forede skijakker

Ved forrede skijakker er åndbarheden som regel en del ringere, de har ingen fordele sammenlignet med en skaljakke. Det er kun hvis du ikke ønsker at komme med fleece indenunder jakken samt under ekstremt kolde forhold. Skijakken skal sidde godt til, men ikke alt for kropsnært. Jo strammere den sidder, desto bedre åndes der, men skijakken må samtidigt med ikke hæmme din mobilitet. Du skal også være opmærksom på at benene også afgiver en masse overskudvarme, og du derfor også kan vælge at købe skibukser med skal.

Softshell skijakke

Softshell er et bredt begreb som ofte har forskellige betydninger. Det er en skijakke med et lag der ånder bedre end en skaljakke. En softshelljakke er et godt alternativ til skaljakke under virkelig intensive aktiviteter som langrend og vandring. Softshelljakke har dårlige vandafvisende egenskaber og giver dig derfor ikke fuld beskyttelse under meget dårlig vejr, men en softshell skijakke er fantastisk på en kold og solrig dag, hvor det er vigtigt at hun virkelig kan få lov til at ånde. Softshelljakken kan kombineres med en ydre vandtæt forstærkningsjakke, og så er man helgarderet.

Forstærkningslag

Et forstærkningslag er godt, hvis du er ude at vandre. Vandrer du en tur i bjergene kan vejrforandringerne komme lynhurtigt. Stegende sol kan skifte over til stikkende kulde i løbet af få minutter. En tynd vindtæt overdækningsjakke med et tyndt for, der kan tages over skaljakken er meget anvendelig i dårligt vejr, som ekstra varme ved pauser på ski ture.

En dunjakke kan også være et godt alternativ hvis man er meget sårbar overfor kulde. De er blevet utrolig moderne igen, og det er muligt at få dem i mange fede farver. De fylder dog som regel ret meget i rygsækken og den kan derfor være upraktisk at have med på tur.

Membran

Et membran er et lag/belægning som gør skitøjet vand og vindtæt. Membran findes i forskellige typer af konstruktioner og strukturer der giver skitøjet forskellige egenskaber. Det generelle for membranen er at de udnytter vandet fysiske egenskaber. Faktum er at den varme sved fordamper let på din hud, mens vandet udenfor dit skitøj er i væskeform. I dampform svæver molekylerne rundt for sig selv, mens vandmolekylerne i væskeform klumper sig sammen i vanddråber og stræber efter at forblive i den tilstand.

Hvis du forestiller dig at vanddråberne er på størrelse med tennisbolde, og vandmolekylerne er på størrelse med ærter. Hvis vi spænder et tennisnet op, kan vi nemt kaste ærterne igennem, mens at tennisboldene bliver fanget i nettet. Det er på den måde en membran fungerer.

PTFE-membran

De mest effektive membraner til skitøj er lavet af et PTFE-membran. PFTE står for polytetraflourethylene. PTFE er en plastfilm som minder lidt om en teflontape. PTFE-filmen er millioner af små huller, disse er udvidet nok til at vandmolekyler, men for småt til vanddråber. Dermed kan dit sved nemt kan fordampe ud af skitøjet, mens at vanddråberne har svært ved at komme ind udefra.

Et PTFE-membran er altid vandtæt og kan aldrig lukke vand ind i væskeform igennem skitøjets membran. Dessuden slider du ikke membranet når du vasker skitøjet – tværtimod har membranet faktisk godt af regelmæssig vask (mere om dette senere). PTFE membraner går under mange produktnavne, det oprindelige og mest kendte er Gore-Tex. Patentet på konstruktionen er i dag frigivet og der findes nu en masse konkurrenter.

2- eller 3 lags?

2 og  3-lags skal er et meget bredt vidt begreb. Med 2-lags har skitøjet et lamineret yderlag og membran, og ofte indvendig foring. Ydrelag + membran = 2 lag. 3-lags skitøj indebærer et yderlag, membranen er her sammensat med et inderlag, der udgør et enkelt lag. Fordelen ved 3-lags skal er at skitøjet er mere slidstærk, det ånder bedre, samt at skitøjet bliver smidigere og lettere. De er som regel også dyrere end skalskitøj med 2 lag.

Tapede søm

Tapede søm er noget som ofte bruges i sammenhæng med forskellige membraner. Når skitøjets forskellige dele bliver syet sammen med nål og sytråd, bliver der skabt små huller i stoffet. For at undgå at fugt slipper igennem sømmene, bliver sømmene fra indersiden tapet. Fabrikanten har netop tapet de mest sårbare søm, såsom rundt om skulderen, eller er alle sømmene tapet – hvilket selvfølgelig er den bedste løsning.

Ployuretan vs. PTFE-membran

PU-membran (Polyuretan) og andre typer af skitøj er et billigere alternativ til PTFE-membran og består af lidt mere enkle lag. De fungerer stort set på samme måde som PTFE-membranen, men det ydre lag bliver hurtigere slidt og tørrer efter noget tid, hvilket resulterer i nedsat vejrtrækningsevne. Valget af membran, kan du lade din økonomi og dine forventninger til skitøjet bestemme. Hvis du skal på en stille skiferie til Østrig og tilbringer meget tid på caféerne og til afterski, skal du næppe bekymre dig.

Er du stor skientusiast, som er glad for skiløb i alt slags vejr, er det alle pengene vejr at investere i skitøj, der kan modstå hårdt vejr og slitage.

Vores tip: Vi er meget imponeret af funktionaliteten i Armada skitøj. Til dig som VIL ud, hver eneste dag er teknisk og funktionelt skitøj den eneste vej frem.

Vandtæthed?

Vandtætheden/waterproofness er en almindelig måde at måle membranens tæthed på. Jo højere tal, desto tættere er skitøjet. Den måles i teorien ved hvor vand skallen kan modstå inden der begynder at komme vand igennem membranen. Tallet angives i mm og ligger oftest mellem 5000mm og 20000 mm.

pudder sving

Det er ikke sådan en dag, man bør være bekymret for vandtætheden

Hvad er nødvendigt i skitøj?

Til en gåtur i stille regn rækker 5000 mm vandtæthed godt, men når du har en gennemblødt rygsæk over skuldrene, eller når du sidder i en våd stolelift – hvilket øger presset på membranen hurtigt og fugt kan presses igennem. Med en tykkere membran øges modstanden. Omvendt ånder en tyndere membran bedre. Det er værd at vide at cirka halvdelen af alt fugt vi sveder ud, ventilere ud igennem åbninger i stoffet (halsen, ærmerne) og selve membranen tager sig af halvdelen.

Hvordan plejer jeg mit skitøj?

Et godt skallag holder i mange år – hvis man behandler det ordenligt. Mange tror fejlagtigt at vandtætheden forringes efter hver gang man vasker det, det passer ikke. Salt og fedt fra din krop skader tapet og limningerne i skitøjet og kan med tiden løsne op, og lad vandet slippe ind. Sørg for at vask dit skitøj, hvis du bruger den meget, cirka hver 14’ende ski-dag, så sikrer du dig at den holder længere og samtidigt så genopretter du respirations driften ved at rense porerne i membranen.

Vask af skitøj

Hvis du hænger dit skitøj væk i et stykke tid, så sørg for at det er nyvasket og imprægneret. Alt funktionelt skitøj skal helst vaskes med vaskemiddel til funktionelt tøj, som ikke er med til at ødelægge skitøjet. Det kan du købe i stort set alle sports- og friluftforretninger, og det ikke specielt meget dyrere end almindelig vaskemiddel.

Obs. Du må aldrig bruge skyllemiddel, når du vasker skitøj.

Re-imprægneringen er vigtigt for at skallaget kan fungere optimalt. Hvis det ikke er re-imprægneret vil yderlaget suge vand til sig, selv om at vandet ikke går igennem med det samme, vil skitøjet gradvist bliver tungere og vil derefter føles gennemblødt.

Sådan her vasker du dit skitøj

Imprægnering af skitøj

2-lags skitøj imprængeres ved at imprægneringen sprayes på, mens du vasker imprægneringen ind i 3-lags skitøj. Det er klart den bedste måde at vaske imprægneringen ind, men i en 2-lags stof skal man spraye imprægneringen på, eftersom man ikke vil imprægnere foret og membranen alene, men kun det ydre lag.

Vælg de rigtige skihandsker

Skihandsker er en utrolig vigtig del af udstyret. En god skihandske holder dig varm og tørrer i al slags vejr, den skal have tilpas bevægelighed, nok til at du kan åbne og lukke spænder på din rygsæk. Det klart bedste materiale er skind, jeg har prøvet mange forskellige skihandsker, og har uden tvivl haft bedst erfaring med skihandsker af læder. Sørg for at fedte skihandsken ind regelmæssigt, så klarer den alt vejr.

park handsker

Inderfor i uld

Har man for, som kan tages ud, kan skihandsken tørre hurtigere. Det er ofte at fugt, som generer, og det kan derfor ikke altid betale sig at investere i en vandtæt membran. Det er fugten indefra der som regel er problemet – derfor er det bedst med et for i uld. Uld har en speciel egenskab, der gør det til et enestående materiale i skihandsker. Uld varmer selvom den er våd, den køler når det er varmt, samt at den ikke lugter som skihandsker med andet for. Men først og fremmest suger uld mere vand en noget andet materiale, samtidigt med at den forsætter med at transportere fugten væk.

Gennemblødte skihandsker

Regner det utrolig meget og skindet i skihandsken bliver gennemblødt, er det en god idé at have et ekstra par skihandsker med som du kan skifte med. Det er vigtigt at du ikke tørrer skindet over en radiator eller i et tørreskab. Den mest alsidige skihandske er en medium-tyk og er lang nok til at den kan komme helt ind i ærmet på jakken. Til varme dage er det fint nok med en fleece skihandske med vindtætte egenskaber.

Til kulde og offpiste skiløb

Til rigtig kolde dage eller til pudder kørsel er det lækkert, hvis skihandsken er ekstra lang og at skihandsken kan komme langt op i ærmet på skijakken. Dermed dækker skihandskerne godt til for sne. For at gøre skihandsken endnu varmere kan du prøve en ekstra supertynd inderhandske i merinould, som er tætsiddende.

Det var vores guide til at købe det rigtige skitøj. Har du nogen spørgsmål til guiden eller skitøj generelt, er du velkommen til at smide en kommentar. Håber guiden har klædt dig bedre på til at kunne købe det rigtige skitøj.