Der er findes mange forskellige slags bindinger, af vekslende kvalitet og styrke. Det er lidt af en jungle at finde den rette skibinding. Skibindinger kan være tilpasset et specielt skimærke, der er randonné bindinger, freestyle bindinger og pivot bindinger. Jeg vil her hjælpe dig til at finde den rigtige skibinding til lige netop dine behov.

Placering af skibindingen betyder utroligt meget. Her er en mere udførlig guide til placering af skibinding.

Tilpasning af skibindingen

Ens skibinding skal passe til ens skistøvler. Det er utroligt vigtigt, hvis skibindingen er for langt fra hinanden ift. til ens skistøvle, kan det resultere i at skiene ryger af før tid. Modsat, hvis afstanden er for kort, kan det blive et mareridt at skulle klikke i sine ski. Man kan godt selv, i mindre grad, rette på afstanden mellem ens skibindinger. Især i freeride- og freestylebindinger, hvor der ikke er noget midterstykke i skibindingen er det begrænset, hvor meget man kan rette. Det er derfor utroligt vigtigt at få sine skibindingere tilpasset sållængden på ens skistøvler.

Rossignol FKS Pivot binding

Rossignol FKS Pivot binding. En af de stærkeste skibindinger på markedet. Med en DIN-værdi til 18.

Det er ret simpelt, med en skruetrækker skal man blot skrue på en af skruerne på forenden og på bagenden. Man bør dog overlade denne del af tilpasningen til en professionel. Det giver klart det bedste resultat, hvis man får indstillet sine skibindingere i en skibutik. Det kan også være en nødvendighed ift. ens skiforsikring.

DIN-Værdier:

DIN-værdien på dine ski er det tal, som står på både forstykket og bagstykket af din skibinding. DIN-værdien kan indstilles alt efter højde, vægt, niveau, alder og skiertype. Du kan få indstillet din DIN-værdi i en skibutik, hvor du skal oplyse de førnævnte oplysninger, hvorefter skibutikken spænder dine bindinger efter en DIN-tabel. Bliver man bedre på ski, kan man selv indstille DIN-værdien. Først vil jeg gennemgå, hvad DIN-værdi er og hvorfor det er så vigtigt at have dine ski spændt korrekt.

Hvad er DIN-værdi:

DIN står for Deutsche Industrie Norm. Det er et udtryk for, hvornår dine skibindinger udløser dig fra skiene og hvornår de fastholder dig i skiene. Det er utroligt vigtigt, da skader på knæ og ankler ofte kommer når skiene ikke udløses hurtigt nok eller for tidligt. DIN-værdier i skibindinger, kan fås helt fra 2 – 18. Til racere eller professionelle kan de sikkert fås højere, de mest hårdføre kommercielle skibindinger stopper dog som oftest ved 18. Skibindinger til begyndere og let øvede går op til en DIN-værdi på 10. Mere hårdføre bindinger, går op til DIN-værdi 18.

Salomon STH 12 skibinding

En Salomon STH 12 skibinding med en DIN-Værdi op til 12.

Industristandarder indenfor DIN-værdier

På en skibinding med en DIN-værdi op til 10 er det ligegyldigt, hvilket mærke man vælger. Op til 10 i DIN-værdi findes der industristandarder for, hvornår bindingen skal udløses og hvornår den skal holde fast. Alt over 10 i DIN-værdi er derfor markeret anderledes på skibindingen. Dette kan ses ved at DIN-værdien f.eks. bliver markeret med en cirkel rundt om tallet, (Se billede ovenfor). I realiteten betyder det at en binding kan spændes til 16 og en anden binding til 12, men stadig udløses på samme tid. Man skal derfor, virkelig mærke efter og føle hvordan bindingen mærkes når man bevæger sig over en DIN-værdi over 10.

Indstilling af DIN-værdi

Når man skal indstille sin DIN-værdi, skal man bruge en stjerneskruetrækker. Oftest sidder skruerne helt ude i forenden og helt ude i bagenden. Det er vigtigt at man indstiller DIN-værdien i både for- og bagbinding. Ellers får man et skævt forhold mellem bindingsdelene og man kan ikke længere vurdere, hvornår man udløses fra sine ski. Mens man skruer, kan man følge med på DIN-indikatoren. Der kan være meget fornuft i at skrue op for DIN-værdien 1 op pr. gang. Dermed kan man mærke forskellen og vurdere om skibindingen skal strammes yderligere eller løsnes igen. Her kan du læse en mere udførlig guide til justering af skibindinger.

Salomon STH 12 skibinding

Bagbindingen på en Salomon STH 12 skibinding

Beregning af DIN-værdi

Her kan du finde en god udregner af DIN-værdi. Igen skal du dog være opmærksom på, at udregneren er kun vejledende og du bør få en professionel til en korrekt indstilling af dine skibindinger.

Dog ikke sagt, at du ikke selv kan indstille din DIN-værdi. Som man udvikler sig og bliver en bedre skiløber, er det ofte nødvendigt at spænde sine skibindinger. Jeg gør det selv i det øjeblik jeg ikke længere stoler på om, hvorvidt mine skibindinger udløses når jeg presser skiene hårdt. Så føler jeg det er tid til at stramme skibindingerne. Det er en personlig præference, da jeg hellere vil stole på at skiene forbliver på end at miste dem for tidligt.

Afslutning på skibindinger og DIN-værdier

Hvis afstanden mellem skibindingerne er indstillet korrekt og man føler at skiene udløses for hurtigt, kan der være god idé i at indstille sin DIN-værdi. Skiene skal ikke udløse for tidligt, men heller ikke for sent, begge dele kan give skader. Man skal sørge for DIN-værdien passer til ens skiløb og ambitioner. Hvis man bruger noget tid på at mærke efter, hvordan ens skibindinger føles kan det give meget at indstille ens egen DIN-værdi.