Whistler blackcomb

En guide til Whistler’s 4 mest ikoniske steder

Whistler Blackcombs verdenskendte linjer har været på forsiden af utallige ski og snowboard magasiner, og enhver skiløber der har lagt øjnene på disse billeder, har på et eller andet tidspunkt tænkt “Hvordan i alverden kommer jeg dertil?” Vi har lavet en liste over de fire fedeste områder, som er tilgængelige uden touring gear.

Nr. 1 Spanky’s Ladder

6176040197_382b9db601_z

Ikke så meget en stige, som navnet antyder, men mere en trappe til Himlen. Det er i hvert fald sådan de lokale siger, når Spanky’s Ladder er samtale emnet. Spanky’s Ladder findes på bjerget Blackcomb, og er forholdsvis nemt tilgængeligt.

Vejen dertil

Tag Glacier Express liften fra Glacier Creek, drej til venstre, hold så til højre og bliv så højt i terrænet som overhovedet muligt. Der vil næsten altid være nogle fodspor man kan følge på den meget stejle opstigning til Spanky’s Ladder, ellers vil jeg anbefale at vente på nogle lokale til at vise vej, hvis det er første gang du er der. Når du er oppe ved den smalle indgang til Spanky’s Ladder, har du udsigt til colouirs, klippedrops og enorme pudder linjer. Det kræver “solid commitment” bare at droppe ned til det første run, så det kræver klart en erfaren skiløber hvis man skal ned i de forskellige bowls.

En favorit blandt lokale

De lokale elsker Spanky’s Ladder, og den lokale eventyrer Matty Richards beskriver her hvorfor: “What I love about Spanky’s is how it’s like a little refrigerator back there, the glacier keeps the snow quality high, and the variety of lines is unbelievable. It doesn’t matter which way the wind blew the night before, there is always good lines to be found”. 

Når du er kommet op ad Spanky’s ladder kan du vælge i mellem tre forskellige bowls, som alle fører ned til bunden af gletcheren, hvorfra du kan komme ned til en nærtliggende lift. Det kræver en smule traversering, men ikke noget overdrevet.

  • Ruby Bowl er den mest kendte, og den der først bliver kørt op. For at nå den, skal du holde til venstre og ned gennem en bred couloir.
  • Sapphire Bowl er lidt sværere teknisk, og her er det en god idé at få fat i en lokal til at vise vej. Der er mange teknisk svære passager, som man lige skal kende for ikke at komme galt afsted. Denne bowl er fantastisk lækker og udfordrende på samme tid. Helt klart et must hvis man er på sæson.
  • Garnet Bowl er den stejleste af de tre bowls, men ikke den teknisk sværeste. Her har et bredt face med plads til fede sving og så er udsigten fantastisk.

I denne video kan du se det korte hike op til Spanky’s Ladder. Man får nogenlunde en følelse af hvor stejlt der faktisk er.

[video_lightbox_vimeo5 video_id=108113465 width=1000 height=556 anchor=https://freeskiing.dk/wp-content/uploads/2014/10/Spankys-ladder.jpg]

Nr. 2 The Burn

I 2009 hærgede en skovbrand på Blackcomb bjerget, lige midt i Crystal Forest. Til at starte med frygtede de lokale det værste for deres elskede område, men da vinteren atter brød ud, indså de, at noget fantastisk lige var hændt. De afbrændte træer uden grene gjorde, at området blev fyldt endnu mere med dyp pudder.

Vejen dertil

Tag Blackcomb gondolen op, og så videre med Excellerator Express. Så når du et punkt hvor du kan ramme en piste der hedder Crystal Glide. Det er en blå piste, som fører direkte ned til Crystal Express liften. Når du så tager Crystal Express op, så kan du se den brændte skov under dig, og begynde at vælge din linje ned. Der er utallige variationer, og det er op til dig selv hvilken du vælger.

Mystisk og enestående terræn

Stedet blev hurtigt til en favorit blandt lokale, og jeg kan selv sige, efter at have kørt der mange gange, at stedet virkelig har sin egen magi. Det er ulig noget andet terræn du finder på andre skisports steder, og det er lige så mystisk, som det er fantastisk. Her er der udfordringer for alle, både dem der har sit første pudder løb nogensinde, og til dem der er garvede. Crystal området er efter den nye Crystal lift i 2011, blevet et kæmpe tilløbsstykke for turister der vil nyde den gode side af moder naturs dårlige humør, så de lokale er så småt begyndt at søge andre steder igen. Dog er det uden tvivl et område der skal prøves af hvis man er i Whistler.

Whistlers bedste vafler

Når du alligevel er der, så har Crystal Hut uden tvivl Whistler’s bedste vafler, som alle ved går hånd i hånd med en god powder dag. Crystal Hut er ved toppen af Crystal liften.

sds

Nr. 3 Flute Bowl

Flute bowl beskrives ofte som en in-bounds big mountain oplevelse. Denne bowl kræver lidt mere arbejde at komme til, end dem nævnt ovenover.

Vejen dertil

Nu er vi på Whistler bjerget, og for at komme til Flute bowl skal du med hele 4 forskellige lifter. Du starter med gondolen i byen, som fører til en område som er samlingspunkt for restauranter og butikker osv. Herefter kan du vælge i mellem Harmony Express eller Peak Chair. Harmony Express er en 6-mands lift, og det er ret ofte den lift der åbner først af de to nævnte. Fra Harmony skal du køre ned gennem et vildt lækkert område til Symphony liften, og når du har taget den op har du udsigt over Symphony Amphitheatre og Flute Bowl.

Nu er du ved bunden af flute bowl, og på den gode del af sæsonen vil der ofte være et cat-track du kan følge til toppen. Det er et 20 minutters hike til toppen, og du får helt sikkert sved på panden. Tag derfor en god rygsæk med du kan spænde skiene på, tag jakke, goggles og hjelm af for at have bedst muligt ventilation. Hiket er nemt, men hårdt – så hav altid lige en Cliff Bar og en flaske vand med når du når toppen, så du ikke bliver helt udkørt.

Hvilken linje skal jeg vælge?

Der er utallige linjer at vælge ned fra toppen, men du skal huske at holde mod venstre så du kommer ned til Symphony liften igen. Hvis du kører ned af de andre sider, kommer du langt langt væk og out of bounds. Jeg taler af erfaring når jeg siger, at du ikke har lyst til at hike 16 km hjem af en smal sommer vandre-sti i skistøvler.

Jeg vil anbefale dig som er klar på en lille udfordring, at tage ‘ridge’ linjen ned. Ridgen er nem at spotte, og der kan du få de fedeste linjer, hvor du kører helt op på ridgen med den mest fantastiske udsigt.

Hold øjnene åbne

Hold altid øje med sneen, og om der er blevet sprunget nogle laviner af den lokale Patrol. Whistler Patrols er helt i særklasse, og faren er derfor minimal in-bounds, men det er bedst altid at være på den sikre side. Flute Bowl er også et godt sted at øve sine transceiver skills, og det vil jeg klart anbefale at man gør. Få din ven til at grave hans transceiver ned, og brug tid på at finde den og grave den ud rigtigt. Husk også at få brugt din sonde til at tjekke dybden.

Flute bowl efter pow

Nr. 4 Lakeside Bowl

Lakeside bowl er en af de fedeste og bredeste bowls i Whistler Blackcomb. Den er super nem at komme til, men den er alligevel ikke overrendt af turister. På dage hvor snefaldet er massivt, kan du sagtens nå 3,4 og 5 ture ned af Lakeside, med friske linjer hvergang. Bowlen har få sjove og bløde drops, men man kommer mest af alt for det knæ dybe pudder, som lader dine ski flyde ned over bjergsiden med faceshots hele vejen ned.

Vejen dertil

Vi er igen på Whistler bjerget, og Lakeside Bowl findes i 7th heaven området, som udover Lakeside Bowl byder på en masse andet fantastisk skiløb. 7th heaven lever op til sit navn hver gang, og man svæver virkelig på en lyserød sky på de rigtig gode dage. Det er herfra jeg har de bedste minder fra min sæson, og er et sted jeg aldrig vil glemme. For at komme til 7th heaven skal du med Blackcomb gondolen op, og derfra videre med næste lift op der er lige ved udgangen af gondolen. Når du kommer op med den lift skal du holde til højre, og derefter til venstre ad et forholdsvist langt transport stykke. Nu står du for foden af 7th heaven express, og kigger på en bjergside med champagne pudder så langt øjet rækker.

Stilhed i 7th

Ventetid

7th heaven liften er notorisk kendt for at åbne senere end de andre lifter på bjerget. Der skal mange patrols til at dække det kæmpe område, og det er ofte at liften først åbner kl. 10:00. Man føler lidt at man står og spilder tiden, men når du står der i den lille kø og venter, så ved du at du får adgang til de dybeste linjer på bjerget. Du bliver rigtig hyped i køen sammen med de andre der står og venter, og når den først åbner, så er du så klar som du overhovedet kan være.

En god ídé kan være at tage en sandwich med til køen, så kan du bare klikke dine ski af, stille dem i køen og gå ud af køen og spise din sandwich. Det er tids optimering så det batter.

Lakeside

Når du er kommet op med liften skal du til højre, så rammer du et transportstykke hvor du bare skal holde til venstre i et godt stykke tid. På et tidspunkt kører du ind af en lille afmærket port hvor der står Experts Only, og så skal du egentlig bare følge sporet 100-200 meter. Hvis du er den første så sørg for at lave sporet så højt oppe af bjergsiden som muligt, så får du en længere tur ned.

Ellers er det bare at springe ud i det dybe pudder, det er tilpas stejlt og lækkert til at lave de ledeste faceshots, og når du kommer til foden af Lakeside, fortsætter eventyret igennem treelines hele vejen til 7th heaven express igen. Denne tur er ligeså fed 10. gang, som den er første gang.

ski slang

Mange flere fede linjer at finde

Whistler Blackcomb er Nordamerikas største skisports område, og derfor er det ikke svært selv at regne sig til, at de 4 pudder spots nævnt ovenover kun er et meget lille udpluk af de mange fantastiske linjer man kan finde. Noget af de sjoveste er at finde sine egne linjer, og det vil jeg bestemt råde jer til at gøre. Dette er blot en inspiration og et bud på hvor man kan finde noget fedt canadisk champagne pudder.

Egne erfaringer?

Hvis du selv har et godt spot i Whistler, som du har lyst til at dele med os andre, så skriv endelig en kommentar nedenunder.