Der er omkring 6000 steder på jorden, hvor du kan tage en lift op og køre ned af ef en bjergside. De fleste bliver fundet på klassiske lokationer, som Schweiz, Frankrig, Japan, USA mv. hvor der er masser af sne og god infrastruktur. Men hvad med verdens mærkeligste skiområder. Hvor findes de? Der er en masse steder, du ikke forestiller dig at det er muligt at stå på ski.

Top 5 – Verdens mærkeligste skiområder

Hvis du er ligeglad med mangel på sneog høje temperaturer, er der masser af steder i verden, hvor du kan køre på kunstige pister og indendørs skihaller. De findes i Dubai, Singapore, Madrid, Mexico, Holland (som har hele 7 indendørs skiarenaer), Texas og senest Brasilien.

Hvis du er meget motiveret og villig til at hike 3000-4000 højdemeter for at finde mindre områder med flere år gammelt sne, kan du endda finde sneområder i lande helt tæt på ækvator i lande som Kenya, Uganda og Tanzania.

Verden af fyldt med alternative skiområder og muligheder, som du ikke har tænkt over. Her får du en top 5 over verdens mærkeligste skiområder.

1. Afri-Ski, Lesotho

Hvis man ikke tæller Antarktis med er Afrika, det kontinent med færrest skiområder. De kan praktisk talt tælles på en hånd. Og selvom de er få, så findes de både i nord og syd. I syden kan snedækket være problematisk. Der er to små skiområder, som opererer her, Tiffindell i Sydafrika og Afri-Ski i det lille kongerige Lesotho. Somme tider er de 100% afhængige af kunstig sne. På den anden side bliver de nogen gange begravet i sne. Så det er bare om at krydse fingre.

Afri ski
En snowpark i det sydlige afrika

Begge skiområder er meget små og har bare et par enkelte lifter og nogle km piste, men det er Sydafrika og du står på ski i juni/juli/august, så der er ingen grund til at være kræsen.

Vi har tidligere skrevet en artikel om skiløb i Afrika og Afri-Ski

Hvis du vil prøve kræfter med Afri-Ski, ved jeg at Blivskiinstruktør.dk kan hjælpe dig med at komme ned og være skiinstruktør i Afrika.

2. Malam Jabba, Pakistan

Pakistan, som ligger i Himalaya bjergene og som sikkert mest er kendt for at være et land der er skide varmt, har udover et par 8000+ bjerge også nogle enkelte mindre skiområder. Tilbage i 1980’erne arbejdede Pakistans regering med østrigske specialister for at bygge et kommercielt skiområde i det smutte Swat Valley.

Skiområet Malam Jabba åbnede endelig i slutningen af 1990’erne udstyret med to stolelifter, et hotel, restauranter og en kaffebar. Uheldigvis blev regionen i 2007 overtaget af Taleban, som ødelagde de fleste af faciliteterne. Hotellet blev sat i brand og lifterne blev beskadiget for meget til genopbygning. Efter Taleban i 2009 blev jaget ud af regionen er der blevet snakket meget om at genopbygge skiområdet, men indtil nu er der ikke sket noget. I mellem tiden hiker de lokale op af bjergsider for at glide nedover de 2-3 meter der hver vinter falder i området.

Verdens mærkeligste skiområder
Google kender vejen til Malam Jabba

3. Riksgrænsen, Sverige

Riksgrænsen ligger langt oppe i det nordlige Sverige, lige indenfor den arktiske cirkel. Riksgrænsen er velkendt i det globale freeride community. Det er en stor naturlig legeplads.

Riksgrænsen åbner ikke før engang i Februar, fordi at det grundet sin positition ved den arktiske cirkel er ekstremt kold og mørk i december og januar månederne. Om sommeren kan du være heldig og opleve at skiområdet holder lifterne åbne helt til midnat, hvor du kan så kan stå på ski under midnatssolen. Riksgrænsen er populært og dyrt, men en stor oplevelse.

Nogle af vores gode venner har været oppe og besøge Riksgrænsen og lavet en video derfra

Riksgrænsen video

 4. Villa Las Estrellas, Chile, Antarktis

Selv med gode google skills, er det svært at finde ud af, hvor mange lifter der er på antarktis. Det sidste forsøg på at tælle dem (for omkring 25 år siden af en forfatter bag en bog om Sydamerika) fandt frem til at der var tre midlertidige træklifter tilgængelig for videnskabsfolk, som var udstationeret på forskellige nationele baser. For mindst et årti siden blev det reporteret at skiløb på Antarktis var blevet forbudt for amerikanske forskere, grundet bekymringer om medicinsk hjælp ved eventuelle skader.

I 1988 donerede det Chilenske Skiforbund Antarktis’ eneste fikserede lift til indbyggerne i Villa Las Estrellas. Det var en 200 meter lang Doppelmayr træklift. Vi har prøvet at finde ud af om den stadig kører, men vi har ikke haft held til at finde ud af det. Forhåbentligt kører den, og hvis den gør, så er det verdens mest sydlige lift.

Villa_Las_Estrellas
Hjemsted for verdens måske sydligste skilift

5. Etna Nord og Etna Syd, Italien

Mount Etna ligger på Sicilien i Italien, som mest er kendt for mafiaforretninger og varmt solskinsvejr. Mt. Etna er også en af verdens mest aktive vulkaner, næsten i konstant udbrud.

Man kan næsten ikke forestille sig et bedre sted at bygge to skiområder. Både på nord- og sydsiden af vulkanen, som er dækket af et fint lag sne, finder du et skiområde. Lava og store stenskred har gentagne gange ødelagt skilifter. De stædige sicilianere bliver ved med at genbygge dem og når skiløbet er nogenlunde sikkert, står de på ski. Nogle rapporter giver udtryk for at den største fare ikke er den vulkanske aktivitet (herunder laviner sat i gang af jordskælv), men derimod faren for lyn og torden, som er skabt af den turbulente luft over vulkanen.

Dette var vores Top 5 – Verdens mærkeligste skiområder. Vi håber du har nydt den og evt. fundet ny inspiration din næste skiferie, vi vil i hvert fald ikke udelukke at vi vil prøve at udforske et af de ovenstående skiområder i fremtiden.